Nurten'nin konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Uslu, Türkmenler’den sonra Türkleri de doyuracak


Türkmenistan'da dört un ve beş ekmek fabrikası ile, tarım sektörünün en büyüklerinden biri durumuna gelen işadamı Mahmut Uslu, İstanbul'da da kaliteli ve ucuz ekmek üretmek için harekete geçti. Uslu, yabıncı ortaklıkla İstanbul'da ekmek üretmeye hazırlanıyor.

DÖRT yıldır Türkmenistan'da buğday üreten, dört un ve beş ekmek fabrikası kuran Mahmut Uslu, İstanbul'da da ucuz ve kaliteli ekmek üretmek için kolları sıvıyor. İstanbul'da modern ekmek fabrikaları kurmak için yabancılarla görüştüğünü belirten Mahmut Uslu'nun bu konudaki en büyük çıkmazı satış noktaları... Uslu, belediyenin kendisine sadece ekmeğin satılacağı satış kulübeleri için yer göstermesini istiyor.

Türkmenistan'da buğday, un ve ekmek dışında yem, yağ ve şekere dayalı sanayiyi kurmak için de çalışmalara başlayan Mahmut Uslu'nun bu ülkedeki yatırımları 2000 yılına kadar 300 milyon doları (74 trilyon lira) bulacak. Mahmut Uslu, Türkmenistan'daki fabrikalarının inşaatlarını yakın arkadaşı ve ortağı Ferit Meriçten yapıyor. Mahmut Uslu ile Türkmenistan'daki yatırımlarını ve Türkiye'ye dönük projeleri konuştuk.

Türkmenistan'daki yatırımlarınızın tutarı nedir?

- Entegre beş fabrika yapıyoruz. Toplam proje tutarı da 80 milyon dolar. Bugüne kadar tamamladığımız projelerin toplamı 120 milyon dolara ulaştı. Yapacaklarımızla birlikte sanıyorum 300 milyon doları bulacaktır.

Yatırımlarınızı nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

- DAY Grubu olarak tarım ve tarıma dayalı sanayiye döndü yatırımlarımız. Türkmenistan Cumhurbaşkanı bize limitsiz sulu toprak veriyor. Bu ülkede tarım konusunda en büyük sıkıntı gübre, tarım ilacı gibi girdilerin temini. Bunları biz temin ediyoruz. Un, ekmek ve yem sanayii ile ilgili olarak Türkmenistan'ın yeni kurulan tesislerinin yaklaşık yüzde 60'ını, Amerikan kredisi ve özkaynaklarımızla kuruyoruz.

Tarıma dayalı sanayi konusunda neler yapıyorsunuz?

- Dört yıldır Türkmenistan'da özellikle buğday tohumu konusunda çok başarılı olduk. Buğdayda bu yıl 10 bin dönüme ulaştık bu yıl. Geçen yıl bu rakam 1500 dönümdü. Geçen yıl geliştirdiğimiz ve Süleyman Demirel buğdayı adını verdiğimiz tohumu da bu yıl 100 dönüme yakın bir araziye ektik. Bunun gibi altı çeşit buğdayımız oldu.Gelecek yıl 2 bin dönüm soya ve bir o kadar alanda ayçiçek üretimi yapacağız. Geçen yıl ayçiçeğini denedik, başarılı olduk. Türkmenistan'da eskiden 150 bin ton buğday üretiliyormuş. Bugün 600 bin ton. Türkmenler'in hedefi ise 1 milyonu aşmak.

Bundan sonraki yatırımlarınız neler olacak?

- Asıl hedefimiz Türkmenistan'da tarım ve tarıma dayalı sanayii kurup, geliştirmek ve ortak olmak. Prensipte Türkmenistan Cumhurbaşkanı evet dedi. Biz salt müteahhitlik yapmıyoruz. Fabrikayı kuruyoruz, işletiyoruz, çalışanlarını eğitiyoruz ve devrediyoruz. Bu ülkede özellikle un, yem, yağ ve şeker sanayiinin kurulması konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Yağ ve şeker konusunda Türkmenistan'la prensipte anlaştık. Yağ ve şeker sanayiine belki ortak olacağız.

Yağ projesinin yatırım tutarı nedir?

- Mevcut yağ sanayii için gereken hammadde üretimini de geliştirmek istiyoruz. Çiğ pamuk yağı ve soya yağı fabrikalarının modernizasyonu projesini üstlendik. Sahibi yine bir Türk olan IGG firmasıyla joint venture yaptık. İki yabancı ortağımız da olacak. 2010 yılına kadar Türkmenistan'ın yağ konusundaki problemlerinin halledilmesini sağlamak istiyoruz. Yatırım tutarı ise çok büyüyecek gibi görünüyor. 150-200 milyon dolarlık bir proje haline gelebilir. Yağ sanayi, sabundan margarine, mayoneze kadar çok geniş bir yelpaze. Türkmenistan'a bunların hepsi yurtdışından geliyor.

Şeker projesinin büyüklüğü ne kadar?

- Şekerdeki yatırım 125-150 milyon dolar olacak. Türkiye'deki Şeker Şirketi ile işbirliği yapacağız.

Türkmenler'e ekmek fabrikası da kurdunuz.

- Evet, Türkmenistan'da şimdi en önemli şeylerden birisi ekmek üretimi. Bizim kurduğumuz 5 fabrikayla ülkede 12 ekmek fabrikası oldu. Biz sadece un fabrikası kurup bırakmadık. Şu anda Türkmenistan'da yeni kurulan altı un fabrikasının dördünü biz yapıyoruz.

Türkiye'de de ekmek fabrikası kuracak mısınız?

- Bize de Halk Ekmek gibi yerler verilirse, entegre tesis kurup, kaliteli undan, ambalajında satılacak ekmek üretmek istiyoruz. Bu konuda Avrupalı ve Amerikalı firmalarla görüşüyoruz. Tek sorunumuz dağıtım. Bunu çözeceğimize inandığımız an fabrikaları kuracağız. 10-15 milyon dolarlık bir yatırımla bu işi çözeriz. Türkiye'de satılan ekmeğin yüzde 40'ı su. Makarnada kullanılan sert buğday ekmeklik undan daha pahalı, üstelik ambalaj maliyeti var ve sadece yüzde 14'ü su, yine de ekmek daha pahalı. Ekmeğin bir düzene sokulması lazım.

MAHMUT USLU

A.Ü Ziraat Fakültesi mezunu olan Mahmut Uslu, okuldan sonra Tarım Bakanlığı'nda genel müdürlük kademesine kadar çeşitli görevlerde bulundu. Okan Holding'in kuruluş aşamasında kurucu ortak ve genel koordinatör olarak görev yaptı. Daha sonra DAY İnşaat'ı kurdu. DAY, Türkmenistan'da tarıma dayalı sanayi alanında hizmet veriyor. Uslu, bu hizmetlerinden dolayı Türkmenistan Cumhurbaşkanı tarafından Türkmen vatandaşlığı ve hizmet madalyası ile ödüllendirildi. Bir dönem A.Ü. Ziraat Fakültesi, Efes Pilsen ve Fenerbahçe basketbol takımlarını çalıştırdı. Beslen Makarnaspor Kulübü'nü kurdu. Halen Türkiye Basketbol Federasyonu As Başkanı. Ayrıca Beslen Makarna, Okan Yatırımları ve Bosphorus Pasha Oteli'nin ortağı.

Sosyete otelinin cirosu 1 milyon dolar

MAHMUT Uslu'nun yakın arkadaşı ve iş ortağı Ferit Meriçten ile de grubun turizm faaliyetlerini konuştuk:

Beylerbeyi'ndeki Bosphorus Pasha Oteli'yle istediğiniz müşteri kitlesini yakalayabildiniz mi?

- Hedef müşteri kitlemiz Avrupa sosyetesi ve üst düzey işadamları. Özellikle de İstanbul'a tarihi ve turistik gezi için gelen ve gecede 300-400 doları verebilecek zenginler. Ufak olmamıza rağmen müşteri kalitesinin yüksekliği açısından iyi oteller arasındaki yerimizi aldık.

Bosphorus ilk yılını nasıl geçirdi?

- 14 odalı olmasına rağmen cirosu 100 odalı otele bedel tabii. İlk yıl için oldukça yüksek, 1 milyon doların (247 milyar lira) üzerinde ciro yaptık.

Bugüne kadar hangi ünlüleri ağırladınız?

- Asil Nadir bizi bir anda ayağa kaldırdı. Adnan Kaşıkçı ve eşi de bir ay kaldı. İngiliz leydileri ise sürekli müşterilerimiz.

Başka otel projeniz var mı?

- Güneyde bir tatil oteli istiyoruz.

Türkmenistan'daki fabrikalar dışında, Türk Cumhuriyetleri'nde yeni müteahhitlik işleriniz var mı?

- Bakü'de Kanadalı bir grupla ortak konut projemiz var. Burada bir de üre fabrikası kurmak istiyoruz. Özbekistan'da ise bir İtalyan-İngiliz ortaklığıyla entegre tekstil tesisi için anlaştık. 75 milyon dolarlık bu projeyi anahtar teslim yapacağız.













Yazarın Tüm Yazıları