Nurten'in konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Berker: Mis Süt'ü, Nestle ortaklığıyla sağlama aldık

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker, ‘‘Grup şirketlerimizden Mis Süt'ün istikbalini Nestle ile ortak olup sağlama aldık. Nestle hissesini yüzde 60'a çıkardı. Ama biz sessiz ortak değiliz’’ dedi. Berker, Nestle ile su sektörüne girecekleri mesajını verdi.

TÜSİAD'ın kurucu üyesi ve Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker, 7 liderin TÜSİAD'da yaptıkları konuşmalardaki müşterekleri belirleyip, onların takipçisi olacaklarını söyledi. Berker, Tekfen Holding şirketlerinden Mis Süt'ün Nestle ile ortaklığı konusunda da, ‘‘Mis Süt'ün istikbalini Nestle ortaklığıyla sağlama aldık. Nestle'nin dünyanın her yerinde pazarlama gücü var. Ayrıca, Nestle, Mis Süt'ü beğendiği için, kendi logosonu da koydu’’ dedi. Feyyaz Berker ile hem Tekfen Holding'i, hem de iş dünyasından siyasete uzanan bir yelpazade konuştuk.

Şu anda üzerinde çalıştığınız projeler neler?

- Ukrayna'dan Türkiye'ye bir gaz boru hattı projesi var. Uzun zamandır konsorsiyum olarak bunun peşindeyiz. Dünyada her iş duruyor, enerji işi durmuyor. Enerji darboğazı sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın sorunu. Yeşiller buna karşı, ama nükleer enerji en ideal enerji gibi görünüyor. ABD, Fransa gibi bir çok ülkede nükleer enerji kullanılıyor. Bir de Suudi Arabistan'da bir su boru hattı inşaatı yapıyoruz. Bunun dışında Irak'ta daha önceki yıllarda yaptığımız işler vardı. Irak sürekli olarak bizden yeni projelere girmemizi istiyor. Ama bugünkü ortamda giremiyoruz.

Irak'la mevcut sorunlar halledilirse, bu ülkede neler yapmayı planlıyorsunuz?

- Irak'ta grubumuzun son derece iyi bir itibarı var. Türkiye'ye en yakın gaz kaynağı Irak'ta. Türkiye'nin güneyinde bence en verimli proje. Bugün, Birleşmiş Milletler'in tutumu nedeniyle bu projeyi hayata geçiremiyoruz. Keşke bu meseleler çözülse de biz de Irak'tan gaz alarak, ikinci bir petrol boru hattıyla enerji kaynaklarımızı çeşitlendirebilsek, risklerimizi azaltsak... Türkiye, komşu ülkeleriyle menfaatlerini iyi dengelemek zorunda. Türkiye, kararlılığını ortaya koyarken, ileride bu dostluğun onlara getireceği menfaatleri de çok iyi anlatmalı. Bir zamanlar savaşan ülkeler, bugün Avrupa Birliği'nde tek paraya doğru gidiyorlar.

Bu konuda iş dünyasının ümidi var mı?

- Ben daha ileriye dönük olarak bunları söylüyorum. Bu mesajları sadece hükümetler değil, sivil toplum örgütleri, üniversiteler de vermeli. Komşularımızla ekonomik işbirliğini nasıl geliştirebileceğimiz her fırsatta anlatılmalı.

Krizdeki Rusya'da devam eden işleriniz var mı?

- Rusya'da Samara'da kurduğumuz askeri tesis çok şükür kriz öncesinde bitti. Rusya'da düşündüğümüz, ama bir türlü başlayamadığımız bazı işler vardı. Bir bakıma isabet oldu. Şu anda Rusya'da önemli bir işimiz yok.

Mis Süt- Nestle ortaklığında son durum nedir? Mis, artık Nestle logosuyla piyasada.

- Nestle dünyada 66 milyar dolar cirosu olan bir kuruluş. Dünyanın heryerinde pazarlama gücüne sahip. Mis Süt'ün istikbalini bu şekilde sağlama aldık. Nestle, Mis Süt'ü beğendiği için logosunu kullandı. Nestle, öyle kolay kolay logosunu koymaz. Nestle yönetimi de aldı. Nestle, önce yüzde 35 hisse aldı, sonra yüzde 60'a çıkardı. Şu anda yeni ürünlerin pazarlanması üzerinde çalışıyorlar. Sessiz ortak gibi duruyoruz, ancak bütün yatırımlarda Nestle ile beraber hareket ediyoruz. Nestle'nin muazzam gıda araştırma laboratuarları var. Dünyada gıda teknolojisi o kadar süratle gelişiyor ki, ileride bu araştırma teknolojilerine sahip olmayan sanayilerin rekabet ve kalitedeki gücü maalesef devam edemeyecek.

Mis Süt'ün süt ihtiyacını karşılamak için kendi hayvan çiftliğinizi kurma gibi bir projeniz var mı?

- Hayır, bunu Pınar yaptı, ama biz o işe girmedik. Her şeyi kendiniz yapmaya kalkarsanız, bir anlamda entegre oluyorsunuz. Ama yapacağınız şey gölde bir damla olarak kalıyor. O yüzden bazen finansal gücünüzle, hammadde temin ettiğiniz yerlere teknoloji yardımı yapıp, onları kalkındırmak lazım. Biz, hayvancılığın bölgesel kalitesini yükseltecek bir sistemi benimsedik. Türkiye'de halen sokak sütçüsü pazara hakim.

Gıda sektöründe başka bir gıda yatırımı düşünüyor musunuz?

- Kaderimiz Nestle ile birlikte hareket etmek. Onların getireceği yeni projeler ya da bizim sunacağımız projeler olabilir. Nestle'nin Türkiye'de çikolatadaki partneri ayrı. Nestle ileride su sektörüne girmek isterse biz de ona katılabiliriz. Suda yoğun bir rekabet var son zamanlarda. Nestle'nin de dünyada bu konuda çok büyük yatırımları var. Fransız Evian firmasını satın aldı. Nestle, satın alarak büyüyor, yeniden keşfetmiyor. Türkiye'de de yarın bu sektöre mevcut bir firma satın alarak girer mi bilemiyorum. Ama böyle olursa, biz de bunda yer alabiliriz.

FEYYAZ BERKER

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker, 1925 doğumlu. İstanbul Robert College'de inşaat mühendisliği eğitimi aldıktan sonra, Michigan Üniversitesi'nden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1956'da FNN Mühendislik adıyla Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar ile ortak kurduğu şirket, bugün 30'un üzerinde şirketi barındırıyor. 1971-1980 arasında TÜSİAD Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 1980-1994 arasında TÜSİAD Yüksek İstişare Konsey Başkan Yardımcılığı'nı, daha sonra iki yıl Başkanlığı'nı üstlendi. 1986-1997 arasında kurucusu olduğu DEİK'in Başkan Yardımcılığı ve İcra Kurulu Başkanlığı'nı yürüttü. 1997'den bu yana da DEİK Divan Başkanı. Berker ayrıca, Hisar Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Robert Kolej Mütevelli Heyeti, B.Ü Danışma Kurulu, Stanford Araştırma Enstitüsü, MESS ve TİSK Danışma Kurulu Üyesi. T.Üçüncü Sektör Vakfı, Tema, T.Eğitim Gönüllüleri Vakfı, T.Teknoloji Geliştirme Vakfı Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Üyesi, TESEV Mütevelli Heyeti Üyesi.

TÜSİAD liderlerin müşterek noktalarını takip edecek

TÜSİAD parti liderleri turlarını tamamladı, bundan sonra ne yapacak?

- Benim katıldığım toplantılarda liderlerin büyük çoğunluğu, ileriye dönük programlarını, Türkiye'de demokrasi ve insan hakları konusundaki düşüncelerini belli ölçülerde ortaya koydular. Bunlar çok somut olmuyor tabii. Örneğin hepsi SSK reformu konusunda tamam diyor, ama bir ortak tasarıda birleşemiyorlar. Kamu bankalarının özelleştirilmesi gerektiğini bütün liderler söyledi. Bundan sonraki çalışmalarımızda 7 liderimizin müştereklerini ortaya çıkaran bir döküm yapıp, bunları takip edeceğiz. İş dünyası istikrarlı bir politik ortamın sağlanmasına da önem veriyoruz. Bütün sivil toplum örgütleriyle kamuoyu yaratarak, parlamento üzerinde demokratik bir baskı oluşturup, kavga etmeyin, gelin birleşin çağrısı yapacağız. Nasıl Suriye olayında partiler biraraya geldi, diğer milli meselelerde de birleşsinler. Bizim görevimiz onları birleşmeye, uzlaşmaya teşvik etmek. Biz ne bir partinin yanındayız, ne de karşısında.

Size göre seçimler Nisan'da yapılmalı mı?

- Bu konuda TÜSİAD'la aynı paralelde düşünüyorum. Seçim tarihi önemli değil. Daha önce seçim sistemi, Siyasi Partiler Kanunu ve partilerin gelir kaynaklarının şeffaflaşmasını sağlayacak bir kanun çıkarılmalı. Bunlar olmadığı takdirde bir seçime girilirse, aynı şeyleri bir beş yıl daha konuşacağız.



Yazarın Tüm Yazıları