Nurten Erk: STFA yeniden başrol oynamaya soyundu

Nurten ERK
Haberin Devamı

BANKALARA olan yaklaşık 100 milyon dolarlık borcunu ödeyemediği için bir süre önce zora düşen STFA, yeniden eski günlerine dönme savaşı veriyor. STFA Holding Murahhas Üyesi ve İcra Komitesi Başkanı İlker Keremoğlu, STFA'nın yeni yapılanma ve yeni ülkeler sayesinde kısa sürede eskiden olduğu gibi başrolde oynayacağını söyledi.

KURUCULARINDAN Sezai Türkeş'in ölümünden sonra bankalara olan yaklaşık 100 milyon dolarlık borcunu ödeyemediği için zora düşen STFA, yeniden eski günlerine dönme savaşı veriyor. STFA Holding Murahhas Üyesi ve İcra Komitesi Başkanı İlker Keremoğlu, STFA'nın yeni yapılanma ve yeni ülkeler sayesinde kısa sürede eskiden olduğu gibi başrolde oynayacağını söyledi.

STFA'nın halen yaklaşık 700 milyon dolarlık taahhüt işi yürüttüklerine dikkat çeken Keremoğlu, grubun gayrimenkullerini satarak bankalara olan borçlarını da planlanan sürede kapatacağını belirtti. Önümüzdeki üç yılı geçirdikten sonra grubun borsaya da açılmak istediğini söyleyen İlker Keremoğlu ile STFA'nın neden zora girdiğini ve bundan sonraki hedeflerini konuştuk.

Sizce STFA'nın zor duruma girmesinde neler etkili oldu?

50 yıllık STFA'nın bu noktaya gelmesi 6 aylık, bir yıllık bir iş değil. Benim kabaca gördüğüm, teknik birikimi çok fazla olan STFA birden bire zora girmedi. İş yaparken teknik konunun yanında işin finansman ve pazarlama yönü de çok önemli. Bizim yapmaya çalıştığımız, STFA'nın teknik bilgi ve birikimini, finansman ve pazarlamayla genişletip bütünleştirmek. Benim kabaca gördüğüm STFA bunu tam olarak yerine getirememiş.

Yönetime gelmenizden bu yana geçen bir yılda STFA'da neler yaşandı?

STFA, zor bir dönemden geçiyor. Burada önemli olan bu dönemde rasyonel adımların atılması. Son bir yıldır arkadaşlarımızla birlikte organizasyonumuzu yeniden yapılandırıyoruz. Gerek insan, gerek makina, gerekse parasal kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmaya çalışıyoruz. STFA, Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından biri. Belli bir kültürü var. Bugüne kadar hep patron düzeyinde yönetilmiş. STFA'nın bu pozisyondaki ilk profesyonel yöneticisiyim. Dolayısıyla bu kültür değişikliğini de gerçekleştirmeye uğraşıyoruz.

Grubun finansal sorunlarını aşabilmesi için ne gibi çözümler ürettiniz?

43 şirketlik STFA'yı, önce 20'lere sonra 10 şirkete çekmek için çalışmalarımız programlandığı gibi yürüyor. Daha sağlıklı temel yaparak, bu sağlam temelde büyüyeceğiz. Kolay yönetilebilir, yalın bir organizasyon oluşturuyoruz. Bunu dışında, STFA büyük bir gayrimenkul varlığına sahip. Ekonomideki kriz nedeniyle büyük para edecek gayrimenkullerimizi henüz nakde çeviremedik. Ama bunları eninde sonunda nakde çevireceğiz ve borçlarımızın büyük bölümünü bu gayrimenkullerden elde edeceğimiz gelirlerle kapatacağız. Yurtdışına ilk çıkan Türk müteahhitlik şirketi. Yapmaya çalıştığımız şey, bu potansiyeli doğru yönde harekete geçirmek, faaliyetlerimizde daha aktif hale gelmek, iş alma konusunda daha aktif davranmak ve iş yaptığımız ülke sayısını çeşitlendirmek. İş yapma kapasitemiz olduğunu biliyorduk, bunu somut işlere dönüştürmeye başladık. Bu bize moral de veriyor. STFA şu anki haliyle bile 8 bin 500 kişi çalıştırıyor. Grubun eski gücüne kavuşacağına inanıyoruz.

İç piyasada açılacak ihalelerle ilgileniyor musunuz?

Türkiye'deki ihaleleri de takip ediyoruz. Yakında boru hattı ihaleleri olacak onlarda iddialıyız. Ayrıca Türkmengazı petrol boru hattı için Boğaz geçişli projleri üstlenecek konsorsiyumlarda da yer almak istiyoruz. Bu konuda yabancı bir firmayla çalışıyoruz. Rolantiye girmiş STFA, yeniden canlanmaya başladı. Meyvelerini 2000 yılı sonlarına doğru toplamaya başladık. STFA önümüzdeki dönemlerde yeniden başrollerde olacak. İnşaat sektörünün dışında, savunma sanayii, ticaret ve hizmet sektöründe de yoğunlaşacağız.

İLKER KEREMOĞLU

STFA Holding Murahhas Üyesi ve İcra Komitesi Başkanı İlker Keremoğlu, 1948 yılında İzmit'te doğdu. Orta ve lise öğrenimini Ankara Koleji'nde tamamladıktan sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi ve İşletme Fakültesini bitirdi. 1974 yılında Erciyas Biracılık'ta satış müdür yardımcısı olarak göreve başladı. 1976 yılında Erciyas Biracılık Satış Müdürlüğü, yine aynı yıl Efes Pilsen Satış Müdürlüğü, 1980-81 yılları arasında Ege Biracılık Genel Müdür Yardımcılığı, 1982-1983 yıllarında Erciyas Biracılık Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1983 yılından itibaren de Anadolu Grubu bünyesindeki Efes İçecek Grup Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendi. 1999 Mayıs ayında ise STFA'ya transfer oldu.

Hindistan’da şirket kurdu

STFA yeni hangi ülkelere girdi?

2000 yılı içinde o yönde cesaret edici gelismeler yaşadık. Bugüne kadar ağırlıklı olarak Türkiye, Libya, Pakistan üzerine kurulu çalışma sahalarımızı, yeni pazarlara da taşıyabildik. Mevcut bulunduğumuz ülkelerin yanısıra Umman, Katar, Cezayir, Türkmenistan ve Cezayir'e de girdik. Buralarda yeni ihaleler aldık. Cezayirde 50 milyon dolarlık bir tünel ihalesi, Umman'da 35 milyon dolarlık liman işi, Katar'da 20 milyon dolarlık bir ihale, Azerbaycan'da 10 milyon dolarlık enerji nakil hattı ihalesi üstlendik. Halen yaklaşık 700 milyon dolarlık ihaleyi yürütüyoruz. Hindistan'da da Hintli Gamon şirketiyle ortak yeni bir şirket kurduk. Oradaki ihaleleri de yakından takip ediyoruz.

Düze çıkınca borsaya açılacak

STFA'nın borsaya bakışında bir değişiklik var mı?

Borsa, STFA'nın şu ana kadarki kültüründe olmayan bir konuydu. Bundan sonra buna da el atacağız. Sorunlarımızı çözdükten sonra, bazı şirketlerimizi borsaya hazırlayacağız. Halka açılmak için çalışmalarımız var. Türkiye'de taahhüt şirketleri halka açık değil. Borsaya açılmamış ancak bugünden sonra en az üç yıl sonra olabilir. Becerebilirsek hayalimiz bir inşaat şirketini borsaya sokmak.... İnşaat şirketlerinin karakteri itibariyle bu çok kolay değil. Biz bunu kurumsal hale getirip, belli bir iş düzeyini önünümüzdeki yılları görecek hale getirdikten sonra gerçekleştirmek istiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları