Nuri Paşa için 67 yıl sonra cenaze namazı kılındı

Güncelleme Tarihi:

Nuri Paşa için 67 yıl sonra cenaze namazı kılındı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2016 18:57

SÜTLÜCE’deki silah ve mühimmat fabrikasındaki 1949 yılındaki patlamada hayatını kaybeden Kafkas İslam Ordusu Kumandanı ve Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Paşa (Killigil) için 67 yıl sonra cenaze namazı kılındı. Kendi kurmuş olduğu fabrikada 28 kişi ile birlikte hayatını kaybeden Nuri Paşa’nın vücudu 10 gün sonra Haliç’ten çıkarılmış ve o zamanın İstanbul Müftüsü olan Ömer Nasuhi Bilmen’in ’vücut tam olarak bulunamadığı için cenaze namazı kılınmaz’ fetvası nedeniyle cenaze namazı kılınmadan Edinekapı Şehitliğine defnedilmişti.

Haberin Devamı

67 yıl sonra konu ile ilgili Atilla Oral tarafından yazılan bir kitap ile birlikte gündeme gelen olayı duyan Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva’nın öncülüğünde, bakımsız halde bulunan Killigil Fabrikası Şehitliği restore edildi.

Restorasyonu tamamlanan şehitliği açılışı bugün saat 15.00’da gerçekleştirilirken, törene Paşayeva ile birlikte İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Enver Paşa’nın Torunu Arzu Enver Erogan, Kafkasyada İslam Ordusu Kumandanı, Haliç’te silah ve cephane fabrikatörü Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Killigil isimli kitabın yazarı Atilla Oral ve mezarlığın yapımını üstlenen iş adamı Zeki Yılmaz da katıldı. Açılış töreninin öncesinde Nuri Paşa için 67 yıl önce kılınmayan cenaze namazı kılındı. Azerbeycan’dan getirilen toprak da şehitliğe serpildi.

BAKÜ’YÜ KURTARMIŞLARDI

Törene katılan Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva bugün kendini çok mutlu hissettiğini söyleyerek, Burada uyuyan bu kahraman Türk evladı, Azerbeycan’ın tarihinde çok büyük işler görmüş bir kahramandı. Nuri Paşa’nın başkanlığındaki Kafkas İslam Ordusu Ermeni Taşnakları tarafından o zamanlardaki Azerbeycan’daki o katliamı durdurabilmişlerdi. Bakü’yü kurtarmışlardı. dedi. Paşayeva şehitliğin restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

ENVER PAŞA’NIN TORUNU BÜYÜK AMCASININ CENAZE TÖRENİNDE

Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver Erogan ise büyük amcasının 67 yıl sonra kılınan cenaze töreninin ardından şöyle konuştu; Ailemiz için çok önemli bir gün. Keşke biz bunu daha önce yapabilseydik. Ama biz yapamadık. Sağolsun bu dikkatli insanlar yaptılar. Hakikaten inanılmaz mutluyum. Bugünleri de gördük. O günlerde duası edilememişti. Duası da edimiş oldu dedi.

Erhan TEKTEN - İdris TİFTİKÇİ İSTANBUL, (DHA)

BAKMADAN GEÇME!