Numan kurtulmuş: Katar'daki krizin aşılması için çaba sarf ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Numan kurtulmuş: Katardaki krizin aşılması için çaba sarf ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 22:15

Numan kurtulmuş: Katar'daki krizin aşılması için çaba sarf ediyoruz

Haberin Devamı

Mehmet İlkay ÖZER/İSTANBUL,(DHA)-BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş Esenler Belediyesi'nin organize ettiği iftar programında yaptığı konuşmada, "Son günlerde özellikle Katar krizi dolayısıyla yaşadığımız yeni bir gerilimin  bölgede çok yüksek çatışma ve kaosa dönme ihtimali de açıkça ortada duruyor. Türkiye olarak biz bu coğrafyada ve geniş İslam coğrafyasında bütün halkların dostu olan bir ülkeyiz. Biz Suriye'de de, Fas'ta da, Cezayir'de de, Libya'da da hiç bir Müslümanın kanının akmasından yana değiliz. Şu günlerde yaşadığımız Katar'daki krizin karşılıklı anlayışla, diplomasiyle, müzakereyle, konuşarak aşılması için çaba sarf ediyoruz" dedi.
Esenler Belediyesi Ramazan ayı dolayısıyla Dörtyol Meydanı'nda iftar programı organize etti. Programa Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ile çok sayıda davetli katıldı.

"İSLAM DÜNYASI İSTENİLEN BİR SEVİYEDE DEĞİL, BÜYÜK HİCRANLARI, ALT ÜST OLUŞLARI YAŞIYOR"
Program Kuran-ı Kerim okunması ile başladı. Başbakan yardımcısı Kurtulmuş oruçların açılmasının ardından alanda toplananlara hitaben bir konuşma yaptı. İslam coğrafyasında yaşanan olaylara değinen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Dünyada 7 Milyar insanın arasında 1 Milyar 700 Milyonu Müslüman. Dünya nüfusunun önemli bir kısmını Müslümanlar oluşturuyor. Fas'tan Endonezya'ya kadar dünyanın en güzel yerlerinde Müslümanlar oturuyor. Müslümanların ülkeleri yeryüzünün kaynaklar bakımından en zengin bölgeleri. Müslümanlar genç bir nüfusa sahip. Ama maalesef bu kadar büyük avantajına rağmen İslam dünyası istenilen bir seviyede değil. Büyük hicranları, alt üst oluşları yaşıyor. Bir taraftan açlık ve kıtlık, diğer taraftan çatışma ve savaşlar, diğer taraftan toplumların kendi arasında ki huzursuzluklarla maalesef İslam dünyası canhıraş bir mücadelenin içinde bulunuyor. Eğitim seviyesi bakımından, insanların gelirdeki adaletsizliği bakımından fevkalade hazin tablolarla karşı karşıyayız. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de İslam coğrafyasında yabancı işgaller, dış tehditler ve ülkeler arasındaki gerilimler her gün biraz daha artıyor, arttırılıyor. Suriye'de yaşananları görüyoruz. 3 Milyondan fazla Suriyeli kardeşimize Türkiye olarak ev sahipliği yapıyoruz. Irak'taki meseleyi görüyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN İÇİNDE BULUNDUĞU  BU COĞRAFYA, ÇOK CİDDİ TEHDİTLER ALTINDA "
Kurtulmuş, konuşmasının devamında İran ve İngiltere'de yaşanan terör olaylarına değinerek, "Biz huzur içinde iftarlarımızı açıyoruz ama bugün Suriye'nin, Irak'ın ve bir çok ülkenin şehirlerinde insanlar ramazan iftarlarını endişeyle, korkuyla açıyorlar. Eğer bulup sofraya getirebildikleri bir lokma ekmekleri, bir bardak suları varsa. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu coğrafya, çok ciddi tehditler altında. İşgaller, iç çatışmalar yetmiyormuş gibi bir de terör saldırılarıyla Müslüman coğrafyası boğuşuyor. Sadece Müslüman coğrafyası değil, dünyanın her yerinde hain terör örgütleri kol geziyor. Bu vesileyle bugün İran'da yaşanan terör saldırılarında hayatını kaybeden İran'lı kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ayrıca bir kaç gün evvel Londra'da böyle sivil bir halkın bulunduğu bir yerde üstlerine araçlar sürülerek öldürülen vatandaşlar için İngiliz halkına ve hükumetine taziyelerimizi bildiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"MÜSLÜMANLARIN AĞZININ TADINI KAÇIRMAYA ÇALIŞIYORLAR "
Kurtulmuş konuşmasının sonunda Katar krizinin müzakere ile çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bölgede bu kadar savaş ve işgal varken, bir şekilde bölge daha fazla parçalanmaya daha fazla kaos içerisine itilmeye çalışılıyor. Son günlerde özellikle Katar krizi dolayısıyla yaşadığımız yeni bir gerilimin bölgede çok yüksek çatışma ve kaosa dönme ihtimali de açıkça ortada duruyor. Türkiye olarak biz bu coğrafyada ve geniş İslam coğrafyasında bütün halkların dostu olan bir ülkeyiz. Biz Suriye'de de, Fas'ta da, Cezayir'de de, Libya'da da hiç bir Müslümanın kanının akmasından yana değiliz. Şu günlerde yaşadığımız Katar'daki krizin karşılıklı anlayışla, diplomasiyle, müzakereyle, konuşarak aşılması için çaba sarf ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bölge ülkeleri başta olmak üzere bütün ülkelerle diplomasi trafiğiyle bu sorunu çözmeye çalışıyor. Oyunu ortaya koymak isteyen çevreler, krizlerle, kaoslarla, vekalet savaşlarıyla, terör örgütlerini destekleyerek aslında bir şey yapmaya çalışıyorlar. Müslümanların ağzının tadını kaçırmaya çalışıyorlar" dedi
(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!