Numan Kurtulmuş: Dünya sisteminin hiçbir savaşı önleme sistemi kalmamıştır

Güncelleme Tarihi:

Numan Kurtulmuş: Dünya sisteminin hiçbir savaşı önleme sistemi kalmamıştır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 18:42

Numan Kurtulmuş: Dünya sisteminin hiçbir savaşı önleme sistemi kalmamıştır

Haberin Devamı

Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA)- BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Dünya sisteminin hiçbir savaşı önleme sistemi kalmamıştır. Örnek Ukrayna'dır. Örnek 5 yıldır 500 bin insanın öldüğü Suriye ki krizidir. Örnek DAEŞ'e karşı verildiği iddia edilen uluslararası mücadeledir" dedi.

Maruf Vakfı'nın Zeytinburnu'nda yeni yapılan genel merkezi, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla düzenlenen törenle açıldı. Seyit Nizam Mahallesi Mevlana Caddesi üzerindeki bir plazada bulunan vakfın açılışına Kurtulmuş'un yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği(ASKON) Başkanı Mustafa Koca, İşadamı Ethem Sancak, Maruf Vakfı Başkanı Adnan Danışman, Maruf Vakfı İslam Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Sıtkı Abdullahoğlu ile davetliler katıldı.

Açılış programında bir konuşma yapan Numan Kurtulmuş, Maruf Vakfı çatısı altında önümüzdeki dönemde İslam ekonomisine katkıda bulunacak çok değerli çalışmaların ve faaliyetlerin yapılacağına olan inancını ve temennisini dile getirdi. İslam ekonomisinin yakın bir zamanda modern dönemlerde İslam dünyasının çeşitli bölgelerinde üzerinde ciddi şekilde çalışmalar yapılmış konulardan birisi olduğunu belirten Kurtulmuş, bunların yeterince sistematik olarak çalışılmamış bir konu olduğunu kaydetti.

"BU KRİZ KAPİTALİZMİN KRİZİDİR"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, dünya ekonomisi ve siyasetinin krizlerle, sıkıntılarla ve kaoslarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, "Bu krizler ve kaoslar çok büyük ihtimalle önümüzdeki dönemlerde de devam edecek. Bu kriz, kapitalizmin önemli bir krizidir. 2008'deki ekonomik kriz önümüzdeki dönemde de enerji, gıda ve su krizleriyle devam edecek" dedi.

'DÜNYA BEŞTEN BÜYÜK' DİYORUZ

Bunlarla birlikte bir de dünyada siyaset krizi yaşandığına dikkat çeken Kurtulmuş şunları söyledi:

"Bugün biz dünyanın gözünün içine baka baka, sayın Cumhurbaşkanımız Birleşmiş Milletler'in genel kurulunda 'dünya beşten büyüktür' diyor. Bu bir tespitin aynı zamanda dünyadaki ihtiyacın ifade edilmesidir. Dünyayı bu şekliyle idare edemezsiniz. Dünya sisteminin hiçbir savaşı önleme sistemi kalmamıştır. Örnek Ukrayna'dır. Örnek 5 yıldır 500 bin insanın öldüğü Suriye ki krizidir. Örnek DAEŞ'e karşı verildiği iddia edilen uluslararası mücadeledir. Hiçbir sorunu çözme yeteneği kalmamış olan küresel siyaset sistemin varlığı küresel ekonomik sistemlerdeki krizlerle de birleşince çok derin fay hatlarıyla, kırılma hatlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla dünyanın bu haliyle devam etmesi mümkün değildir."

Bu sorunların içinden öne çıkan en önemli sorunlardan birinin küresel göç ve küresel terör sorunları olduğunu dile getiren Numan Kurtulmuş, ekonomik eşitsizlikleri ve yoksullukları ortadan kaldırmadan dünyanın siyasi ve ekonomik sorunlarını çözebilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

ADNAN DANIŞMAN: "İSLAMİ YAŞAM BİÇİMİ ORTAYA KOYMA ÇABASI İÇERİSİNDEYİZ"

Açılışta bir konuşma yapan Adnan Danışman ise başkanı olduğu vakfın açılışını gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Danışman, "Bugün belki de son 300 yıldır İslam ekonomisiyle ilgili yapılan araştırmaların kesintiye uğradığı dönemden yeni bir döneme geçmenin günü olacaktır diye temenni ediyorum. Biz önümüzdeki dönemlerde kapitalizmin bir kırılma ile karşılaşabileceğini bu kırılma noktası sonrasında dünya halklarını öncelikle İslam coğrafyasını ama genelde dünya halklarını İslami yaşam biçimi ortaya koyma çabası içerisindeyiz. Yani tamamen bir ekonomik model oluşturma çabası içerisindeyiz" dedi.

Ethem Sancak ise konuşmasında Maruf Vakfı'nın kurulmasını çok önemsediğini belirterek, "Görevimiz çok büyük. Ruhumla, her şeyimle bu enstitünün emrindeyim" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Numan Kurtulmuş ve protokol üyelerinin kurdele kesimiyle birlikte vakıf hizmete girdi.

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!