Nükleer eğitim kaynak bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleer eğitim kaynak bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 01:00

Başkent’te kurulacak nükleer eğitim merkezi için Ankara Kalkınma Ajansı’ndan yaklaşık 5 milyon liralık destek almaya çalıştıklarını belirten ASO Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, “Eğitim merkezinin maliyeti için bina gideri hariç 14 milyon liraya ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, nükleer enerjide eğitimin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, "Başkent’te kurulacak nükleer eğitim merkezi için Ankara Kalkınma Ajansı’ndan yaklaşık 5 milyon liralık destek almaya çalışıyoruz. Eğitim merkezinin maliyeti için bina gideri hariç 14 milyon liraya ihtiyacımız var" dedi. ASO'nun nükleer endüstride yerlileştirme ve bu alanda eğitim için yaptığı çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cabbar, “Yerli sanayicilerin birçoğu henüz nükleer santraller için tedarikçi olabilecek seviyede değil. Bunların üretim kabiliyeti Türkiye şartlarında iyi, ancak nükleer alanda daha çok dokümantasyon ve sertifikasyon süreci öne çıkıyor” dedi. Sertifikasyon ve dokümantasyon işine yerli sanayicilerin uzak durduğuna değinen Cabbar, "Biz daha çok üretim yöntemlerimizi nasıl dokümante etmemiz gerektiği ve bu üretimi nasıl sertifikalandırmamız gerektiği konularında sıkıntı yaşıyoruz. Tabii ki nükleer santrallerde sertifikasyon işi de henüz ülkemizde var olan bir işlem değil. Burada yabancı sertifikasyon şirketleri ön alacak, ancak bizim milli sertifikasyon kurumumuz da işbirlikleri yaparak, sertifikasyon vermeye çalışıyor" diye konuştu. 

Haberin Devamı

KÜME 30 SANAYİCİDEN OLUŞUYOR

Cabbar, ASO olarak nükleer santrallerde yerlileştirmeyi artırmak için yola çıktıklarını anımsatarak, 30 kadar Ankaralı sanayiciden oluşan kümede döküm yapabilen, çelik ve basınçlı kap üreten, mühendislik ve projelendirmenin yanı sıra yazılım geliştirebilen firmaları bir araya getirdiklerini anlattı.
Geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın küme destek programına başvurduklarını belirten Cabbar, İstanbul Sanayi Odası, Kocaeli Sanayi Odası, TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Gedik Üniversitesi’nin de proje ortaklarından olduğunu kaydetti.
Cabbar, projenin 2016 sonlarında doğru kabul gördüğünü ve bu yılın başlarında da onaylandığını dile getirerek, "Şimdi, buna ilişkin bir yapı kurup bakanlıkla sözleşme imzalamamız lazım. Bu çerçevede, Ankara Sanayi Odası Nükleer Sanayi İktisadi İşletmesi’ni kurduk. ASO'nun söz konusu iktisadi işletmesinin, tek işi nükleer sanayi olacak. Oda meclisinden kararı alındı ve bürokratik işlemleri devam ediyor. Ayrıca ileride bu işletmenin içerisine başka sanayi kuruluşları da katılabilecek" dedi.
Sincan ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak eğitim merkezinin temel hedefinin, nükleer alanda eğitim vermek olduğunu vurgulayan Cabbar, bu merkezin ileri teknolojili sektörlerde üretim yapan sanayiye de hizmet etmesini planladıkları için "İleri Teknoloji ve Nükleer Eğitim Merkezi" adını taşıyacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!