"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Nuh Tufanı ve Aşure

Aşurenin ortaya çıkışı hakkında şöyle bir hikaye vardır. "Nuhun gemisi tufan dinip, Ağrı Dağı’na oturduğunda gemidekiler Allah’a şükretmek için kutlama yapmak istediler.

Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzereydi. Bunun üzerine, yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini bir araya getirip bir çorba pişirirler ve böylece aşure ortaya çıktı."

Aşure günümüzde 13 veya daha fazla malzeme çeşidinin birlikte pişirilmesiyle hazırlanır. Aşurelik buğdayla karışık pirinç de kullanılabilir. Badem, fıstık, kuşüzümü ile zenginleştirilebilir. Beyaz fasulye ve nohut yanında, kuru bakla ve kuru börülce de katılabilir. Bazı yörelerde şeker yerine pekmez konur. Özellikle kız çocuğun olduğu evlerde mutlaka pişirilmelidir diye, gelenek de vardır.

İnce noktalar

Her gün tüketeceğiniz yarım greyfurt, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde altmışını karşılar.


Fırında mantarlı püre

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

100 gr orta yağlı kıyma

2 su bardağı mantar (incecik doğranmış) (konserve olabilir)

1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 yemek kaşığı zeytinyağı

6 adet orta boy haşlanmış patates

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

2 adet yumurta

1 yemek kaşığı un

Kıyma ve zeytinyağını tavaya aktarıp karıştırın. Üzerine, tuz, karabiber ve yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip 5-6 dakika kavurun. İncecik doğradığınız mantarı da ekleyip, 4-5 dakika daha kavurun. Öte yandan, haşlanmış patatesleri rendeleyip un, yumurta, ve kaşar peynirini ekleyerek iyice karıştırın. Şimdi de kıymalı, mantarlı harcı fırına dayanıklı bir cam tepsiye yayın. Üzerine hazırladığınız patates püresini yayıp kaşık yardımıyla düzeltin. 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun.

Bademli kehribar tatlısı

15 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi 120 dakika

Hamur için

2 su bardağı aşurelik buğday

Yarım su bardağı nohut

Yarım su bardağı kuru fasulye

1 kahve fincanı pirinç

8 su bardağı toz şeker

7-8 adet kuru kayısı

1 su bardağı kuru üzüm

Üzeri için

1 adet nar tuzsuz şam fıstığı,ceviz içi, fındık

Buğday, fasulye ve nohutu ayrı ayrı kaplarda bol suyla ıslatıp 4-5 saat bekletin. Buğdayı süzüp büyük boy tencerede 10-12 bardak suyla orta ısılı ateşte pişirin. dibini tutmasın diye arada bir karıştırın. nohut ve fasulyeyi de başka bir tencerede haşlayıp süzün ve kaynamakta olan buğdaya ekleyip karıştırın. Buğday yumuşamaya başlayınca pirinci, katın. Sık sık karıştırarak ve suyu azaldıkça su ilave ederek pişirmeye devam edin. Buğday iyice yumuşadığında yıkadığınız kayısı ve üzümleri de ekleyin. 15 dakika sonra toz şekeri de ilave edin. Suyunu son kez kontrol ettikten sonra, ocağın altını kısıp 15 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Aşurenin iyice dinlenip malzemelerin özleşmesi için kısa bir süre bekledikten sonra kaselere paylaştırın. İyice soğuyup üzeri kaymak tutunca nar, şam fıstığı, ceviz içi ve fındıkla süsleyerek servise sunun.
X