Konuşacaktı engellendi

Güncelleme Tarihi:

Konuşacaktı engellendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2015 08:40

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde dün görülen neonazi terör örgütü NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe, bugün konuşacaktı. Ancak olaylı başlayan duruşmada eski avukatlarının manevraları, Zschaepe’nin bugün yapacağı açıklamalara engel oldu.

Haberin Devamı

On cinayet, 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırıdan yargılanan neonazi terör örgütü NSU davası durmadan skandal gelişme ve olaylara sahne oluyor.

Tüm kamuoyu bugün NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe’nin konuşmasını bekliyordu. Kurban yakınlarının aileleri ve kamuoyu heyecanla bugünkü duruşmaya kilitlendi.

Mağdur aileler, Zschaepe’nin konuşmasıyla seri cinayetlerin üzerindeki açık soruların aydınlığa kavuşmasını istiyordu. Avukatı Mathias Grasel, dünkü duruşmada müvekkili Zschaepe’nin bugün için ifade vereceğini açıkladı. Buna göre avukat yazılı ifadeyi okuyacaktı. Ardından baş sanık Zschaepe mahkemenin sorularını yanıtlayacaktı. Zschaepe’nin konuşması uzun zamandır planlanıyordu. Ama mahkeme kendi içinde Zschaepe’nin ifade vermesini bugüne ertelemişti.

SON ANDA 

Ancak hem, ta davanın başından beri başsanık Zschaepe’nin konuşmasına karşı çıkan eski üç savunma avukatı, hem de davanın ikinci sanığı Ralf Wohlleben’in avukatları dünkü duruşmada Zschaepe’nin konuşmasını engellemek için dilekçe üzerine dilekçe verdiler. Daha duruşma başlar başlamaz Zschaepe’nin eski avukatlarından Wolfgang Heer, “İtirazımız var” diyerek, Mahkeme Başkanı’nın konuşmasına müdahale etti.

Mahkeme Başkanı Manfred Götzl, “Önce ben sözümü bitireyim, sonra size söz vereceğim” dedi. Ancak Heer, dilekçeyi hemen vermek istediklerini belirterek, başkanın sözünü kesti. Bunun üzerine Götzl ile Heer arasında sözlü atışma başladı.Karşılıklı atışmalar üzerine Mahkeme Başkanı gizli oturum için duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Başsanık Beate Zschaepe’nin eski üç avukatı Wolfgang Heer, Wolfgang Stahl ve Anja Sturm, müvekkileri ile aralarında güvenin sarsıldığını belirterek, görevlerinden azledilmelerini istedi. Heer görevi bırakmak isteklerine gerekçe olarak, Zschaepe’nin mahkemede konuşmak istediği haberini pazartesi günü basından öğrendiklerini gösterdi ve savunmanın hukuka uygun olmadığını, sadece göstermelik olduğunu savundu.

Konuşacaktı engellendi

Haberin Devamı

İLİŞKİLER KOPUK

Mahkeme dilekçeyi görüşmek üzere duruşmaya bir saat daha ara verdi. Eski üç avukatla Zschaepe arasında ilişkiler zaten bir süredir kopuktu. Avukatlar haziran ayında da, Zschaepe’ye yeni bir savunma avukatı daha verilmesi üzerine, görevi bırakmak için dilekçe verdiler. Ancak bu talepleri o zaman da mahkemece reddedildi. Üç avukat mahkeme tarafından görevlendirilmiş bulunuyor. Mahkemece tayin edilen avukatların duruşmayı yarıda bırakması çok zor ve bu, duruşmanın sil baştan yeniden başlaması anlamına geliyor. Tayin edilen avukatların görevden azledilmesi için çok ağır şartlar gerekiyor. 

REDDİ HAKİM

Mahkeme heyeti, üç avukatın dilekçesini görüştükten sonra duruşmaya devam edeceği sırada, seri cinayetlerde kullanılan silahı temin eden ikinci sanık Ralf Wohlleben’in avukatları da mahkemeye reddi hakim talebinde bulunacaklarını söyledi ve duruşmaya üç saat ara verilmesini istedi ve duruşmaya üç saat ara verildi.

Beate Zschaepe’nin eski avukatları ile Wohlleben’in savunma avukatları yeni dilekçelerle, Zschaepe’nin konuşmasının önünü kesmek istedi. Başsanık Zschaepe’nin ifadesinde ikinci sanık Ralf Wohlleben’i ağır suçlayabileceği ihtimali vardı. Wohlleben’in avukatları verilen arada 37 sayfalık reddi hakim dilekçesi hazırladı ve mahkemede okudukları dilekçede müvekkilerri Wohlleben hakkındaki tutukluluk kararının kaldırılıp serbest bırakılmasını talep ettiler. 

Savcı üç avukatın görevlerinden azledilmesi talebine karşı çıktı ve avukatlarla sanık arasındaki iletişim kopukluğunun görevi bırakmak için ciddi bir gerekçe sayılamayacağını belirtti.

Mahkeme heyeti reddi hakim dilekçesi nedeniyle davayı tehlikeye atmamak için bugünkü ve yarınki günkü duruşmaları iptal etti. Böylece Beate Zschaepe’nin konuşmasının önü bu hafta kesildi. Duruşma gelecek hafta salı günü devam edecek. Mahkeme Başkanı Götzl, Zschaepe’nin gelecek hafta salı günü ifade verip vermeyeceği sorusunu da açık bıraktı.

Haberin Devamı

Konuşacaktı engellendi


KONUŞMAK İSTİYOR

Beate Zschaepe mahkemede ifade vermeye hazır. İfadesini avukatı Grasel okuyacak. Ama mahkemenin sorularını kendisi yanıtlayacak. İfadenin 45 dakika ile bir saat sürmesi bekleniyor. Zschaepe’nin ifadesinde tek tek cinayetler, kendilerine yardım edenler, istihbarat ve güvenlik birimleri içindeki bağlantıları üzerine bilgiler vermesi bekleniyor.  

NELER KONUŞULUYOR

Mahkeme koridorlarında şunlar konuşuluyor. Zschaepe’nin avukatı üzerinden vereceği ifadesi son olmayacak. Zschaepe giderek çözülecek ve ifadeler vermeye devam edecek. Zschaepe’nin hedefi ağırlaştırılmış müebbet yerine müebbetle veya daha az bir cezayla kurtulmak. Zschaepe’nin cezaevinde seri cinayetleri anlatan bir kitap yazacağı, kitabın çok iyi satacağı ve çok iyi para kazanacağı spekülasyonları da yapılıyor..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!