NSU cinayetleri hakkındaki kitap, yeni tartışmaya yol açtı

Güncelleme Tarihi:

NSU cinayetleri hakkındaki kitap, yeni tartışmaya yol açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2014 16:06

NSU terör örgütü hakkında kapsamlı bir araştırma yapan iki gazeteci, örgütün 8’i Türk 10 kişiye yönelik işlediği bilinen cinayeti kitaplaştırdı. Alman gazeteciler Stefan Aust ve Dirk Laabs “Heimatschutz Der Staat und die Mordserie des NSU/ Vatan Koruma Devlet ve NSU cinayetleri” adlı kitaplarını basına tanıttı. İki yazar da konuşmalarına başlamadan önce NSU Meclis Araştırma Komisyonunun yaptığı araştırmayı takdir ederek, raporun detaylı hazırlandığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kendilerinin de rapordan faydalandıklarını kaydeden Aust, “Raporu en ince ayrıntısına kadar incelediğiniz vakit vardığınız sonuç, bu araştırmaların devam etmesinden yana” dedi. Araştırmaların aydınlatılması konusunda halkın daha duyarlı olması gerektiğini belirten eski Spiegel Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Stefan Aust, “Halk cinayetlerin aydınlatılmasını istiyorsa politikacılardan daha istikrarlı bir şekilde bunu talep etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Bu kitap NSU cinayetleri hakkında şu ana kadar elde edilen bilgileri değerlendiriyor ve objektif bir şekilde süreci yansıtmaya çalışıyor” diye konuşan Aust, “Ancak kaleme aldığımız kitap kimin suçlu olup olmadığını ortaya koymuyor ve koyamaz da zaten. Çünkü malumunuz mahkeme devam ediyor. Bizim hedefimiz ise okuyucuya dağınık bir konuyu anlaşılır hale getirmek” dedi.

Kitabın diğer yazarı Dirk Laabs ise konuşmasında Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) dosyaları kasıtsız veya tarihlerinin çok eski olduğu için imha edildiğine inanmadığını kaydetti. Devlet yetkililerinin komisyona sorgulanmak üzere tanık olarak davet edildiğindeki tutumlarını değerlendiren Laabs, “Çoğunun tutumu hiç güzel değildi. Bunların hepsinin sanki bir ağızdan yönlendirildiğini düşünmemek elde değil. Çünkü çoğunun bir çok soruya verdikleri cevap aynıydı” tespitinde bulundu. Aust, en dikkat çekici açıklama ise olayların olduğu dönemde Anayasa Koruma Teşkilatı ikinci başkanı Klaus-Dieter Fritsche tarafından yapıldığını söyledi.

Aust, konuşmasında Fritsche’nin “Devlet sırları devletin bekasını korumak için gizli kalması gerekiyorsa gizli kalmalıdır” sözünü hatırlatarak bunun kendisini hayretlere düşüren bir söz olduğunu kaydetti. Fritsche şu anda istihbarat koordinatörü olarak Başbakanlıkta devlet müsteşarı görevinde. Kitap tanıtımında bulunan Sosyal Demokrat Partili (SPD) NSU Komisyonu üyelerinden Eva Högl, kitabın doğru zamanda piyasaya çıktığını söyledi. Kitabı baştan sona kadar okuyacağını dile getiren Högl, “Almanya’da herkesin ırkçılığa karşı el ele tutup savaşması gerekiyor” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!