Notre-Dame katedrali 1000 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Notre-Dame katedrali 1000 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 10:07

Fransa'nın Strasbourg şehrindeki Notre-Dame katedralinin yapımı 1015 yılında Werner de Habsbourg tarafından konulan ilk taşla başladı.

Haberin Devamı

Bu sene 1000. yılını kutlayan katedral için Strasbourg Belediyesi yaz başından beri etkinlikler düzenliyor. 30 Eylül’de düzenlenecek gösterilerle etkinlikler son bulacak.

Strasbourg Notre-Dame katedrali, 142 metrelik yüksekliği ile 1874'e kadar dünyanın en yüksek yapıtı unvanını taşıdı. 1874 yılında yapılan Hamburg kilisesine bu unvanı kaptırdı ve şu an dünyanın en yüksek 6. katedrali durumunda. Fransa’da ise Rouen Notre-Dame katedrali’nin (157 metre) ardından ikinci büyük unvanına sahip.

DEV VE NARİN KATEDRAL

Victor Hugo’nun tabiri ile dev ve narin katedral” Strasbourg’un tam kalbinde duruyor. Yaz-kış yılın her döneminde turist çeken ve aynı zamanda aktif olarak kullanılan katedral yılda yaklaşık 4,5 milyon ziyaretçisi ile Paris Notre-Dame katedralinden sonra Fransa'da en fazla turist alan ikinci dini yapı durumunda.

YAPIMI 1439 YILINDA TAMAMLANDI

Haberin Devamı

Katedralin yapımı 1015'te başlayıp, tahribatın ardından 1176'da yeniden inşa edilmeye başlansa da ancak 1439 yılında tamamlanabilmiş. Strasbourg Belediyesi bu yılı Notre-Dame katedralinin 1000. Yılı’nı anma etkinlikleri çerçevesinde kültürel faaliyetler düzenliyor. Yılda yaklaşık 4,5 milyon turist alan katedralin bu etkinlik ve kutlamalarla birlikte turist sayısının da artması bekleniyor.

TAŞ ATÖLYESİ 1000 YILDIR ÇALIŞIYOR

Kendine has taş rengi ve heybetiyle bin yıldır ayakta duran Strasbourg katedrali yüzyıllar boyunca birçok yangın ve tahribat görmüş. Kırılgan ve narin “gres des vosges” pembe vosges taşları defalarca yıpranıp yenilenmiş. 150 yıldan fazla “Protestan katedrali” olmuş ve “aklın tapınağı” olarak adlandırılmıştı. Aslında şantiye 1015 yılından beri hiç kapatılmadan çalışıyor. En büyük hasarı ise 1870 yılında bombalama ve ardından çıkan yangında almış.

ASTROLOJİK SAAT

Katedral Protestanların eline geçtiği 1574 yılında yapılan astrolojik saat, Rönesans dönemi sanatçıları, matematikçi ve teknisyenler arasındaki işbirliğinin ürünü bir şaheseri. 1842 yılında ise İsviçreli saatçiler, heykeltıraşlar, ressamlar ve tasarımcıların birlikte çalışarak son halini verdikleri astrolojik saat hâlâ "saat gibi" işliyor.

Haberin Devamı

Katedralin içinde bulunan devasa org Silbermann 1714 yılından yapıldı ve beri ayakta duruyor.

Uzun yıllardır yaz aylarında yapılan ışık animasyonlarını izlemek için Strasbourg’a akın eden yüz binlerce turist bu sene 1000. yıl etkinleri sayesinde farklı kültürel ekinliklere de katılma imkanı bulabiliyorlar. Millenyum kutlamaları sebebiyle sergi, kutlama, konser ve konferanslar eylül ayına kadar devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!