Noter tasdikli değişim

Güncelleme Tarihi:

Noter tasdikli değişim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2013 00:00

Türkiye Noterler Birliği (TNB) öncülüğünde başlatılan ‘Değişim Projesi’ kapsamında noterlerin kurumsal kimliği yenileniyor.

Haberin Devamı

Yeni dönemle birlikte işlemleri elektronik ortamda yapmayı hedefleyen noterler, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak, vatandaşın kapı kapı dolaşıp belge toplama uğraşını ortadan kaldıracak. Türkiye genelindeki 1771 noterliğin üye olduğu ve yılda yaklaşık 28 milyon adet işlemin güvence altına alındığı noterler, Ankara’da, noterliklerde yapılan tüm işlemlerin elektronik ortamda kaydedilmesini sağlayacak bir Merkezi Arşiv Sistemi kuracak. 1 Ocak 2014’te devreye alınacak sistemle birlikte tüm işlemler tek bir noktadan yapılabilecek.

10 MİLYON DOLAR YATIRIM

‘Değişim Projesi’ ile Avrupa Birliği’ne ve günün koşullarına uygun bir noterlik kurumu oluşturulacağını anlatan TNB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Tutar, şunları söyledi: “Bu proje ile vatandaşların noterliklerde geçirdiği zamanı azaltmayı, maliyeti düşürmeyi, hizmet kalitesini yükselterek tüm noterliklerde standart hale getirmeyi, ticari hayatı daha da kolaylaştırmayı ve organize sahtekârlıkların bile önüne geçmeyi hedefliyoruz. Son 5 yılda teknolojik altyapıya toplam 10 milyon dolarlık yatırım yaptık. Önümüzdeki 5 yıl içinde de 10 milyon dolarlık daha teknolojik altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz.”

TEK YERDEN HALLEDİLECEK

TNB’nin ikinci önemli projesinin ise noterliklerde yapılan işlemlerde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile elektronik ortamda entegrasyonu sağlamak olduğunu anlatan Yunus Tutar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Amacımız vatandaşların kapı kapı dolaşıp belge toplamalarını önleyerek, tek bir yerden işlerini kolayca yapmalarını sağlamak. Farklı kurumlardan belge alması gerekmeyeceği için vatandaşın işlem başına maliyeti de düşecek.”

Haberin Devamı

Rakamlarla noter

· Türkiye genelinde 670’i 1’inci sınıf, 522’si 2’nci sınıf ve 579’u 3’üncü sınıf olmak üzere toplam 1771 noterlik bulunuyor.
· Noterlerin 635’i kadın ve 884’ü erkek.
· 5 bin 600 kişiye direkt istihdam sağlanıyor.
· Türkiye genelindeki noterliklerde yılda 28 milyon adet işlem güvence altına alınıyor.
· Türkiye’de 296 adet ile en çok noterlik İstanbul’da bulunuyor. Sadece bir noterliğin olduğu iller ise Hakkari, Sinop, Kilis, Ardahan, Artvin ve Bilecik.

Haberin Devamı

Gayrimenkul işlemlerine talibiz

AVRUPA, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde noterlerin sorumluluk alanında olan gayrimenkul alım-satım ve ayni haklara ilişkin hukuki işlere talip olduklarını vurgulayan Yunus Tutar, şunları söyledi: “Gayrimenkul akitli işlemlerinin noterlerde yapılması hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından önemli. Sınırlı sayıdaki tapu dairesi yerine 1771 noktadaki noterlikler aracılığı ile gayrimenkullerin satılması ve satış işlemi için gayrimenkulün bulunduğu yere gitme zorunluluğunun ortadan kalkacak olması vatandaşz için büyük bir hizmet olacak” dedi.

Bir günde şirket kurmak mümkün

İŞLEMLERİ yaklaşık bir hafta süren ve yorucu bir işlem olan şirket kuruluşunun elektronik ortama taşınmasına da hazırlandıklarını belirten Tutan, “Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde çalışıyoruz. Bununla ilgili olarak 2010 yılında Mersin’de şirket ana sözleşmelerinin noterliklere elektronik ortamda iletildiği bir pilot çalışma başlattık. Bu çalışmayı bölge bölge geliştirdik. Yakın zamanda tüm Türkiye genelinde yaygınlaşacak bu proje sayesinde artık bir günde şirket kurulabilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!