Norveç'te seçimleri sol koalisyon kazandı

Güncelleme Tarihi:

Norveçte seçimleri sol koalisyon kazandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2009 11:03

Norveç'te dün yapılan genel seçimleri iktidardaki sol koalisyon partileri kazandı.

İşçi Partisi'nin Merkez Parti ve Sosyalist Sol partisiyle kurduğu koalisyon, oyların yüzde 99,9'unun sayılmasından sonra 169 üyeli mecliste 86 milletvekilliği kazanarak çoğunluğunu korudu. Muhalefet ise toplam 83 milletvekilliği kazandı.

İşçi Partisi lideri ve başbakan Jens Stoltenberg, gece yarısı parti merkezinde zaferi ilan eden konuşmasını yaparken, partililer "4 yıl daha" sloganları attılar.

Muhalefetteki sağcı İlerleme Partisi lideri Siv Jensen, "Her şey Jens Stoltenberg ve İşçi Partisi'nin seçimi kazandığını gösteriyor" dedi.
Sonuçlar, petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği rezervleri ekonomiye sokarak küresel ekonomik krizden büyük oranda etkilenmemeyi başaran Norveç'in, Nordik ülkelerde egemen olan merkez-sağ eğilimden uzak kalmayı başardığını gösteriyor.

4,8 milyon nüfuslu Norveç'te işsizlik oranı yüzde 3 düzeyinde ve petrol ile doğal gaz satışı gelirlerinden oluşturulan bağımsız refah fonunun şu anki değeri 400 milyar dolar civarında.

Bu seçimlerle birlikte ayrıca, son 16 yıldır ilk kez bir hükümet seçimlerde iktidarını korumayı başarabildi.

SANDALYELERİN DAĞILIMI

Koalisyonun büyük ortağı İşçi Partisi seçimlerden yine ülkenin en büyük partisi olarak çıktı ve tek başına oyların yüzde 35,5'ini aldı. İşçi Partisi milletvekili sayısını 3 artırarak, toplam 64 milletvekilliği kazandı.

Koalisyonun küçük ortakları Sosyalist Sol ve Merkez Parti de 11'er milletvekilliği kazandı. Muhalefetteki sağ partiler ise göçmen politikaları konusunda İlerleme Partisi ile daha küçük Liberal Parti ve Hristiyan Demokratlar arasındaki anlaşmazlıktan zarar gördü.
Jensen'in liderliğindeki İlerleme Partisi, göçmenlerin Norveç toplumu ile bütünleşmesi için ağır koşullar konmasını isteyip, Norveç'in Afrika'da bir sığınmacı merkezi kurmasını önerince, diğer iki muhalefet partisinin tepkisini çekti.

Buna rağmen, son yıllarda seçmen desteği artan İlerleme Partisi, en iyi seçimini yaşadı ve yüzde 23 oyla, milletvekili sayısını 3 artırarak, 41 milletvekilliği kazandı.

Muhalefetteki Muhafazakarlar ise, oylarını yüzde 3,1 artırarak yüzde 17,2 oy aldı ve milletvekili sayısını 7 artırarak 30 milletvekilliği kazandı.

Seçimin en büyük yenilgisini Liberal Sol aldı. Liberal Sol, 8 milletvekilliği kaybederek, ancak 2 milletvekilliği kazanabildi. Yeni meclisteki milletvekillerinin yüzde 39'unun kadın, milletvekillerinin ortalama yaşının 46,2 olduğu belirtildi.

Seçimlere katılım oranı ise yüzde 73,8 ile 1927'den bu yana en düşük seviyede kaldı. Nüfusunun yüzde 10'dan fazlası yabancı kökenli olan Norveç'e sığınmak isteyen yabancıların başında Afganistan, Irak ve Somali vatandaşları geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!