Normal doğumu arttıran sağlık personeli ödüllendirildi

Güncelleme Tarihi:

Normal doğumu arttıran sağlık personeli ödüllendirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2018 13:15

Normal doğumu arttıran sağlık personeli ödüllendirildi

Haberin Devamı

İZMİR’de 2015-2016 yılları arasında normal doğum yaptırma oranları yüksek kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başarı ve teşekkür belgesi verildi.

Toplantıya İzmir Valisi Erol Ayyıldız, eşi Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız, İzmir İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Bediha Salnur, doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı. Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Menemen Devlet Hastanesi ve İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan toplam 20 kişiye başarı ve teşükkür belgesi verildi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, devletin görevlerinden birinin insan sağlığını korumak olduğunu belirterek, kadınları sağlıklı normal doğum sürecine yönlendiren sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Sezaryenle doğum yapan ve yaptıranların kültür seviyesinin de yüksek olduğunu söyleyen Ayyıldız, bu çelişkiyi ortadan kaldırmak için bilgi akışının önemine dikkat çekti. Ayyıldız, "Anne ve bebek sağlığı aileler ve toplum sağlığı ile doğrudan ilişkili olduğu için devleti ve dolayısıyla hepimizi ilgilendirmektedir. Anneleri normal doğum sürecinden koparmak doğru değil. İnşallah İzmir'de aile ve çocuk sağlığını istediğimiz seviyeye getiririz" diye konuştu.

SEZARYEN RİSKLERİ

‘Ülkemizde ve İlimizde Doğum’ başlıklı bir sunum yapan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakcı, sezaryen doğumun normal doğumun tamamlanmasının mümkün olmadığı durumlarda uygulanan cerrahi bir işlem olduğunu ifade etti. Sezaryen doğumun tıbbi nedenlerle yapılmasını ve normal doğumun alternatifi olarak tercih edilmemesi gerektiğini savunan Bayrakcı, "Sezaryenin diğer ameliyatlarda olduğu gibi riskleri mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü sezaryen hızının yüzde 10-15 olmasını ideal kabul eder. Bazı ülkelerde sezaryene gereğinden fazla başvurulduğu görülmektedir. Ülkemiz de ne yazık ki bu gruptadır. İnşallah yapacağımız çalışmalarla bu hızı düşüreceğiz. Fizyolojik doğum, kadının sağlık hakkının ayrılmaz bir bileşimidir" dedi.

İzmir’de normal doğum oranlarının arttırılması için bir eylem planı uygulayacaklarını kaydeden Dr. Bayrakcı, Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ni pilot hastane olarak seçtiklerini belirtti.  Ödemiş Devlet Hastanesi’nde suda doğum işleminin gerçekleştirilmesi için fiziksel hazırlıkların tamamlandığını anlatan Bayrakcı, mayıs ayından itibaren Buca’da da suda doğum uygulanacağını söyledi.

İZMİR'DE YAŞLI NÜFUSA DİKKAT ÇEKTİ

Dünyada normal doğum oranlarının yüzde 73 civarında iken Türkiye’de yüzde 52’lerde kaldığını anlatan İzmir İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Bediha Salnur ise şöyle konuştu:

"Normal doğum Allah’ın bir mucizesi. Gebe okullarımızda hastane bünyesinde bazı hizmetler yapıyoruz. İzmir olarak yaşlı bir nüfusa sahibiz. Sezaryen oranları yüksek ve toplum olarak kentimizde doğurma oranları azalıyor. Ağrısız doğum hakkında ilçelerde halka bilgi vererek kaymakamların ev sahipliğinde toplantılar düzenlemeliyiz. Muhtarlar vatandaşları bu konuda yönlendirebilir."

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!