Nohutlu patlıcan dolması

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 35 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 5-6 adet orta boy kemer patlıcan (Veya 10-12 adet Adana patlıcanı.)
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* 250-300 gr orta yağlı dana kıyma
* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç
* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ince bulgur
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 3 diş sarmısak
* 1 çay kaşığı kimyon, karabiber
* 2 çay kaşığı tuz, pul biber
* 2 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru nane
* 8 yemek kaşığı zeytinyağı
* 3-4 adet orta boy domates (Veya 1 yemek kaşığı domates salçası.)
* 3 yemek kaşığı narekşisi (Limon suyu da kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI
Patlıcanların saplarını kesip hiç soymadan tam ortadan ikiye bölün. Aslında bu yemek için küçük mor renkli, tombul Akdeniz patlıcanı çok uygundur. Boyu yaklaşık 10-12 santim olan bu özel patlıcan çeşidinin kabuğu soyulmaz ve lezzetine doyum olmaz. Özellikle Adana, Mersin, Antalya yörelerinde yaz aylarında bulabilirsiniz.
Patlıcanları dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla kenarlarında yarım santim kalınlık bırakarak oyun. Kararmamaları ve acı sularının çıkması için bol tuzlu suda 20-30 dakika bekletin.
Dolmanın iç harcını hazırlamak için kıymayı geniş ve derin bir kaba koyun. Haşlanmış ya da konserve nohutları avuçlarınız arasında birbirine sürterek kabuklarını çıkarın ve kıymanın üzerine aktarın.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru ekleyin. Soğanları da yemeklik çok incecik doğrayarak ilave edin. Sarmısakları dövüp katın. Kimyon, karabiber, tuz, pul biber, kuru nane ve kuru fesleğeni de serpiştirin.
Zeytinyağının yarısını ilave edip narekşisini ya da limon suyunu ekleyin. Malzemeleri en az 3-4 dakika kadar yoğurun. Tuzlu suda bekleyen patlıcanları yıkayıp süzün ve hazırladığınız dolma harcını bastırarak patlıcanların içine doldurun.
Diğer taraftan, kalan 4 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencereye koyup rendelenmiş domatesleri üzerine ekleyin. Hazırladığınız dolmaları ağız kısımları yukarı gelecek şekilde tencereye yerleştirin.
Tencerenin kenarından 2 su bardağı sıcak su aktarıp kapağı kapalı vaziyette orta ısılı ateşte suyu kaynayıncaya kadar pişirin. Suyu kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve kısık ateşte en az 30 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Not: Dolmaların pişerken dağılmaması için üzerlerine porselen ya da cam bir tabağı ters çevirin.
Yazarın Tüm Yazıları