'Nöbetçiler'i terör örgütü propagandasından tutukladılar

Güncelleme Tarihi:

Nöbetçileri terör örgütü propagandasından tutukladılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 22:07

Haberleri nedeniyle hakkında çok sayıda soruşturma başlatılan Özgür Gündem gazetesine destek amacıyla ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılarak birer günlüğüne gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur, ünlü yazar Aziz Nesin’in oğlu gazeteci Ahmet Nesin ile Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi gazeteci Erol Önderoğlu, tutuklandı. Gerekçe ise ‘terör örgütü propagandası yapmak’.

Haberin Devamı

HABERLERİ nedeniyle hakkında çok sayıda soruşturma başlatılan Özgür Gündem gazetesinin başlattığı ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan 44 kişiden 37’si hakkında soruşturma başlatılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur, ünlü yazar Aziz Nesin’in oğlu gazeteci Ahmet Nesin ile Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi gazeteci Erol Önderoğlu, Beyza Üstün, İhsan Eliaçık, Yahya Kemal Can dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcılığa ifade verdi. Savcılık ifadelerinin ardından Beyza Üstün, İhsan Eliaçık, Yahya Kemal Can serbest bırakıldı. Şebnem Korur, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu ise ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan tutuklanma talebiyle İstanbul nöbetçi 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi.

Haberin Devamı

ADLİ KONTROL YETERSİZ

İstanbul nöbetçi 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği kararında, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amaçlı başlatılan nöbetçi yayın yönetmenliğini üstlendikleri gazetenin künyesinde bu hususun yayın yönetmeni sıfatıyla yer aldığı belirtildi. Suç tarihlerinde Özgür Gündem gazetesinin eser sahibi belli olmayan imzasız içerikten sorumlu yazı işleri müdürü ile sorumluluğu bulunan genel yayın yönetmeni şüphelilerinin sorumluluğunun bulunduğu ifade edildi. Haber içeriklerinde silahı terör örgütü KCK ve alt yapılanmalarının propagandasını yapan şüphelilerin atılı suçu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunduğu iddia edildi. Adli kontrol uygulamasının bu aşamada soruşturmaya konu suç ve şüpheli açısından yetersiz kalacağı ve amaca hizmet etmeyeceği ifade edilerek tutuklanmalarına karar verdiler.

KAMPANYAYA KATILANLAR

Özgür Gündem Gazetesi’nde 3 Mayıs’ta başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına 44 kişi destek verdi. Kampanyaya katılanlar şöyle: Hasan Cemal, Şeyhmus Diken, Hasan Hayri Şanlı, Cengiz Baysoy, Dicle Anter, Faruk Balıkçı, Kemal Can, Jülide Kural, Ahmet Nesin, Deniz Türkali, Necmiye Alpay, Çilem Küçükkeleş, Saruhan Oluç, Ertuğrul Mavioğlu, Ahmet Abakay, Hasip Kaplan, İhsan Eliaçık, Yıldırım Türker, Murat Çelikkan, Ayşe Batumlu, Nadire Mater, Aydın Engin, Tuğrul Eryılmaz, İhsan Çaralan, Şebnem Korur Fincancı, Işın Eliçin, Uğur Karataş, Mehmet Güç, Beyza Üstün, Celalettin Can, Sebahat Tuncel, Erol Önderoğlu, Nurcan Baysal, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Melda Onur, Celal Başlangıç, Mustafa Sönmez, Ayşe Düzkan, Uğur Güç, Faruk Eren, Kumru Başer, Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da bugün nöbet tutacağını duyurdu.

İlk kez tutuklandım

EROL Önderoğlu, hâkim sorgusunda şu savunmayı yaptı: 21 yıldır gazetecilik yapıyorum. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) temsilcisi olarak ve hak odaklı habercilik yapan Bianet ineternet sitesi için siyasi görüşleri ne olursa olsun tüm gazeteciler ve ifade özgürlüğü hakkını kullananlara ilişkin 10 binin üzerinde habere imza attım. Bu güne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. Binlerce haberde bir türlü terör örgütü propagandası yapmayı becerememiş bir şüpheli olarak karşınızda bu suçlama ile bulunuyorum. Özgür Gündem gazetesinin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü dolayısıyla başlattığı kampanyaya ifademin başında belirttiğin his ve çerçevede katıldım. Gazeteciler arasındaki geliştirilmesi, medya içinde dayanışma ihtiyacıyla ilgili bir yazı kaleme aldım. O gün iki editöryal toplantıya katıldım. 

Haberin Devamı

Propaganda görmedim

AHMET Nesin, mahkemedeki savunmasında çok kısa bir savunma yaptı: “Okuduğunuz yazıda terör propagandası göremedim.”

Arkadaşlara destek olmuştum

Şebnem Korur Fincancı, mahkemedeki ifadesinde şunları söyledi: Hak ihlallerini önlemek, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak, gazetecilerin haklarını savunmak, yanında dayanışma amacıyla bulunmak için Özgür Gündem gazetesinin bir günlüğüne genel yayın yönetmenliğini üstlendim. Gazetede sabah toplantıya katıldık. Hangi haberlerin yer alacağı orada detaylı şekilde konuşuldu. Gazeteci arkadaşlar haberlerin yayınlanması konusunda kanaate ulaştılar. Gazeteci değilim. Arkadaşlar haberlerini sunuyorlar. Olayın ne olduğunu aktardılar. Bütün ayrıntıları hatırlamıyorum ama sonuçta gazetenin genel yayın yönetmeniydim. Gerçekten son dönemde özellikle Özgür Günden ve diğer muhalif basına yönelik tutuklama ve diğer kararların Türkiye adına üzücü olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin bunlarla nasıl başa çıkacağını da düşünmeden edemiyorum. İnsanları baskı altına alan, düşüncelerini engelleyen bir durumdur. Umarım böyle bir talihsiz olay karar olmaz. Olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına borcumuz vardır. Bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum.

Haberin Devamı

SORUŞTURMALIK HABERLER

m ŞEBNEM Korur’un genel yayın yönetmenliğini yaptığı 30 Mayıs 2016 tarihinde yayımlanan Özgür Gündem gazetesinde ‘Nisebin Düşmanı Yerle Bir Etti’, ‘HPG: Kırk Asker Öldürüldü, 2 Tank İmha Edildi’ başlıklı haberler ile gazetenin Binevş isimli ekinde yer alan ‘Hadi Takas Edelim Gülülerimizi’, ‘Nerede Ezilen Bir Kadın Varsa Orası Bizim İçin Mücadele Alanıdır, HSD komutanı Rojda Felat: Esaret, Sona Erdireceğiz’ başlıklı yazı içerikleri; Erol Önderoğlu’nun genel yayın yönetmenliğini yaptığı 18 Mayıs 2016 tarihli gazetede ‘Akar’a JÖH İsyanı’, ‘Nisebinde JÖH-PÖH Çatlağı Büyüyor, Tank Top, OBÜS, Şirnek’ten geçemiyor’ başlıklı yazı içerikleri; Ahmet Nesin’in genel yayın yönetmenliğini yaptığı 7 Haziran 2016 tarihli Özgür Günden gazetesinde yayımlanan ‘Komutan Ebu Leyla’ başlıklı yazı içerikleri...

Haberin Devamı

TGS: Baskı altında tutma amaçlı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tutuklamalara tepki gösterdi. Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Türkiye basın tarihinde kara bir gün yaşandı. Bu tutuklama kararının siyasi olduğu açıktır. Mahkemelerin verdiği siyasi kararlar, gazetecileri baskı altında tutma amaçlıdır. Gazetecileri hapse atan zihniyetin tek korkusu dayanışmadır. Yanyana durduğumuzda böyle siyasi kararlar veremeyeceklerdir.”

 

BAKMADAN GEÇME!