Nöbetçi elektronikçi kozmetikçi tekstilci

Saat gece yarısını geçmiş, yatmaya hazırlanıyorsunuz. Fakat o da ne, gece kreminiz bitmiş!

Ya da evdeki parti tüm hızıyla devam etmekte. Davetlilere şahane bir kokteyl hazırlayacaksınız, ama mutfağa gidince blender’ın bozulduğunu fark ediyorsunuz. Ne yaparsınız?

Yapacak bir şey yok. Bir seferlik gece yerine gündüz kremi sürün, kokteyli de manuel yöntemlerle karıştırın.

Yok ama tüm bu aksiliklerin başınıza geleceğini bir gün önceden kestirebilirseniz, Ender mağazaları emrinize amade. Hem de sabaha kadar.

Türkiye’nin en eski katlı mağazalarından Ender, son birkaç yıldır kendini yenilemeye çalışıyor. Ender sadece giysi satmaz, bölümlü mağazacılık yaptığından elektronik, ev dekorasyon, kozmetik ürünleri de bulunuyor.

Kurulduğu 1976 yılından bu yana hatırlı müşterilerine verdiği bir VIP kartı var Ender’in. (Hatırlı müşteri sınıfına girebilmek için gereken koşulları sordum: Sık sık gideceksiniz, belli bir miktarın üzerinde para harcayacaksınız veya sosyal hayatta nüfuzlu biri olacaksınız. Her zamanki prosedür yani.) VIP karta sahip hatırlı müşterilere şimdi yeni bir imkan sunuluyor ve "dükkan sizin" deniyor. Slogan tamamen tarafımdan uydurulmuştur. Firmayla alakası yoktur.

Aslında uygulama geçen yıl başlamış ama bu sene yaygınlaştırmayı umuyorlar. Buna göre, VIP kart sahipleri istedikleri Ender mağazasını istedikleri saatte açtırabiliyor. Bir gün önceden haber vermek koşuluyla...

İşten geç çıkan ve acil ihtiyaçları olan müşteriler için düşünülmüş uygulama. Diyelim ki, ertesi gün bayram. Fakat geç saate kadar çalışmak zorundasınız ve henüz alışverişe çıkmaya fırsat bulamadınız. Arıyorsunuz en yakın Ender mağazasını, gideceğiniz saati söylüyorsunuz, sizin için bekliyor ya da geç saatte tekrar açıyorlar. Yetkililer bugüne kadar en geç 01.30’da açmış mağazayı. Sabaha karşı 4’te alışveriş yapacağım diye tutturan çıkarsa hissiyatları ne olur bilemiyorum.

Bana kalırsa gece yarısı mağaza açtırmanın bir iyi, bir de kötü tarafı var:

İyi tarafı, tek başınıza alışveriş yapacak olmanız. Kalabalık yok, gürültü yok, kasa veya soyunma kabini sırası yok. Görevliler gözünüzün içine bakıyor...

Kötü tarafı ise, gecenin bir yarısı açtırdığınız mağazada alacak bir şey bulamazsanız ne yapacaksınız? Görevliye dönüp: "Ay kusura bakmayın, sizi de sıcacık yatağınızdan kaldırıp buraya kadar getirttim ama, bu bluzun rengi hoşuma gitmedi, pantolon da pahalı geldi, hadi byeee" diyebilecek misiniz?

Mağaza görevlileri bugüne kadar diyebilene rastlamamış. Ama deme hakkınız var, ya da isterseniz bir çift çorap alıp çıkabilirsiniz. Hiçbir koşul ya da sınırlama yok. Ama herkeste az ya da çok bir miktar vicdan olduğundan, geç vakitte alışveriş yapanların hepsi eli kolu dolu çıkıyormuş Ender’den.
Yazarın Tüm Yazıları