Nobel ödüllü Sancar'ın büstü açıldı

Güncelleme Tarihi:

Nobel ödüllü Sancarın büstü açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 12:59

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin girişine yerleştirilen büstü, düzenlenen törenle açıldı.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesindeki törende konuşan Prof. Dr. Sancar, büstün kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade etti.     

Türkiye'nin en önemli üniversitelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi’nin tıp alanına büyük katkıları bulunduğunu söyleyen Sancar, "Beni bu şekilde onurlandırdıkları ve Türk halk sağlığına büyük katkıları olan büyük tarihi insanların içinde beni de saydıkları için çok minnettarım. Beni yetiştiren ve bu seviyeye getiren Türkiye Cumhuriyeti'ne ve hocalarıma minnettarım. Sağolun, varolun" diye konuştu.     

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen de Tıp Fakültesinin giriş salonunda, evrensel tıbba katkısı olan Gevher Nesibe Sultan'dan başlayıp Hulusi Behçet'e uzanan 8 Türk bilim insanın büstlerinin bulunduğunu bildirdi.     

Haberin Devamı

Büstlerin insan ömrünün sınırlarını kaldırdığını, sahip olunan ve sahip çıkılması gereken değerleri en canlı halleri ile gösterdiğini dile getiren Özen, "Tıp fakültesi öğrencilerimiz, her gün bu güzide mirasın önünden geçmeden önce onların tıbba yaptıkları katkıları da taçlandıran ve insanımızı gururlandıran hocamızın büstünü görerek kendilerine gelecekte düşecek büyük görevi hissederek okula gireceklerdir. Tıp fakültesinin girişinde Nobel ödülü almış ilk Türk doktoru Prof. Dr. Sancar'ın büstünü açıyoruz" dedi.     

Rektör Özen, büstün  Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Demirkalp tarafından yapıldığını belirtti.     

Daha sonra Prof. Dr. Sancar ve Prof. Dr. Özen, büstün açılışını gerçekleştirdi.     

Öğretim üyeleri ve öğrencilerden büyük ilgi gören Sancar, hatıra fotoğrafı çektirdi.     

Törene, Sancar'ın eşi Esta Gwendolyn Sancar da katıldı.

Onur nişanı takdim töreni

Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, ödülünün hayatını çok değiştirdiğini ifade ederek, "Gerçekten Türkiye'nin her kesiminden büyük ilgi oldu. Bundan büyük memnuniyet duydum. Tüm Türk dünyasından büyük ilgi var. İnşallah görevimizi yaparız, onlara önderlik ederiz, onlar bize bakıyor." dedi.

Haberin Devamı

Türk bilim adamının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi binası önündeki büstünün açılışının ardından Hacettepe Kültür Merkezi'nde Sancar'a onur nişanı takdim töreni yapıldı.     

Aziz Sancar, törendeki konuşmasında, Nobel getiren çalışmaları ile Nobel ödül töreni ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.     

Prof. Dr. Sancar, ABD'de görev yaptığı üniversiteye gitmek isteyen bir lise son sınıf öğrencisinin, DNA onarımı üzerine çalıştığını öğrendiğinde sorduğu "Hocam sadece bu kadar mı?" sorusuna, "Ben bu şekli yaratmak için hayatımın 45 yılını verdim. Eğer bilim insanı olmak istiyorsan, bu böyle olur. İyi düşün" sözleriyle yanıt verdiğini aktardı.     

Haberin Devamı

Sancar'ın bu sözleri, salondakileri güldürdü.     

Aziz Sancar, Nobel ödülünü kazandığının açıklanmasının ardından dünyanın dört bir tarafından Türk dünyasının büyük ilgisiyle karşılaştığını ve bundan çok duygulandığını söyledi.     

Nobel töreninde yapacağı konuşmaya hazırlanırken uykusuz kaldığını ve çok yorulduğunu dile getiren Sancar, töreni beklerken salonda uyuyakaldığını anlattı.     

Konuşma öncesinde çok heyecanlandığını, ancak konuşmasına başladığında heyecanının kalmadığını dile getiren Prof. Dr.  Sancar, kendisine 30 dakika süre tanınmasına rağmen 50 dakikalık bir konuşma yaptığını ifade etti.     

Bunun "hayatının en güzel dersi ve en güzel anı" olduğunu ifade eden Sancar, Nobel konuşmasında Türk milletini en iyi şekilde temsil etmenin gururunu yaşadığını aktardı.     

Haberin Devamı

Törendeki fotoğraflarını katılımcılarla paylaşan Aziz Sancar, bir fotoğrafında kızgın göründüğünü, ancak madalyayı almaya giderken takılıp düşmekten korktuğu için öyle bir izlenim verdiğini dile getirdi.     

Nobel ödülünün hayatını çok değiştirdiğini belirten Sancar, "Gerçekten Türkiye'nin her kesiminden büyük ilgi oldu. Bundan büyük memnuniyet duydum. Çok milliyetçiyim ben. Kazaklar peşimi bırakmıyor, 'seni ülkeye götürelim' diyorlar. Tüm Türk dünyasından büyük ilgi var. İnşallah görevimizi yaparız, onlara önderlik ederiz." diye konuştu.     

Nobel aldıktan sonra başka bir önemli çalışması için laboratuvarına dönmek istediğini anlatan Prof. Dr. Sancar, bir gazetenin bunun haberini, "Sancar'ın yeni bombası" başlığıyla aktardığını hatırlatarak, "Biz bomba yapmıyoruz, araştırma yapıyoruz." şeklinde konuştu.     

Haberin Devamı

İsveç'teyken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan davet aldığını hatırlatan Aziz Sancar, "Ona çok minnettarım, iyi ki davet etti. Çünkü buradaki ilgiyi, sevinci kendi gözümle gördüm. Milletimiz beni takdir etti, ben de çok mesut oldum. Eşim ve manevi kızımla geldik, Anıtkabir'i ziyaret ettik. Nobel madalyası Anıtkabir'e teslim edilecek. Nobel'i Cumhuriyet sayesinde, Atatürk sayesinde kazandım." ifadelerini kullandı.     

İlk onur nişanı Sancar'a     

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen de törendeki konuşmasında, üniversitenin bilim alanında evrensel soruların çözümüne katkı yapan uluslararası ödüllere sahip bilim insanlarına onur nişanı verilmesi konusunda karar aldığını bildirdi.     

Bu ödülü alan bilim insanının aynı zamanda üniversitede öğrenci ve genç araştırmacılarla birlikte çalışarak eğitim almalarını sağlayacağını anlatan Özen, "Ödül alan bilim insanının görev yaptığı kurum ya da kuruluşa en az 6 ay olmak üzere belirli süreyle görevlendirilecekler. Gerekli olan kaynak için onur nişanı fonu oluşturuldu. Bu ayrıcalıklı eğitimden yararlanacak Hacettepeli gençlerimiz, onur nişanı fonu değerlendirme jürisi tarafından değerlendirilecek. Ayrıca ödülü alan bilim insanının üniversitemizde bilim ve eğitim etkinliklerinde bulunması için fırsatlar yaratılacak ve tüm olanaklar kendisine tahsis edilecek." dedi.     

Prof. Dr. Özen, Sancar'a, "Siz 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü aldınız. Siz DNA tamir mekanizmalarında evrensel bilime çok önemli katkılarda bulundunuz. Siz bu ödülü alan ilk Türk doktoru oldunuz. Nobel alan ilk Türk değilsiniz ama Nobel ile birlikte ülkemizi yücelten ilk Türk bilim insanısınız. Sizi bu zirveye taşıyan en önemli etkenin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkeleri olduğunu ifade ediyorsunuz. Türk gençliği için eşi bulunmaz bir rol modelsiniz." diye seslendi.     

Haluk Özen, daha sonra Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 11 Mayıs 2016'da aldığı kararla Hacettepe Üniversitesinin ilk onur nişanının Aziz Sancar'a takdim edilmesine oy birliğiyle karar verdiğini bildirdi.     

Rektör Özen, daha sonra Sancar'a cübbe giydirdi ve onur nişanını takdim etti.     

Fakültelerini dereceyle bitiren Hacettepe Üniversitesi mezunlarıyla öğle yemeğinde bir araya gelen Prof. Dr. Aziz Sancar, Beytepe Yerleşkesi'nde Kimya Bölümü ve Kimya Mühendisliği Bölümü doktora programı öğrencileriyle de buluşacak.     

     

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!