Nihayet bir gedik açıldı...

DEMOKRASİLERDE en zor olan şey, çıkar gruplarına rağmen olumlu bir şey yapabilmektir.

Hele bu grupların dişlilerine rastlarsanız, iki kere iki dört eder kadar açık doğruları bile, mümkün değil, kabul ettiremezsiniz.

Söze devam etmeden bir örnek verelim:

ABD'de belki yüz yılı aşkın süredir hiçbir Kongre, ateşli silah edinmeyi yasaklayabilmiş değildir. Çünkü silah lobisi her zaman baskın çıkar.

Bizde de gerek böyle büyük çıkar gruplarının gerekse sessiz sadasız kurulmuş avanta koalisyonlarının gücünü kimse inkár edemez.

Ancak... TBMM'nin geçen hafta kabul ettiği bir yasa -ki son dakikada eklenen bir hüküm sonucu gelirleri azalacak diye biliyorsunuz büyükşehir belediyeleri ayağa kalktılar- avantacılık cephesinde önemli bir gedik açtı.

Ne oldu?

Devletin herhangi bir kurumundan yahut devletten ödenek veya yardım alarak yaşayan kuruluşlarla il özel idareleri ve belediyelerden yahut bunların kurdukları birlik, müessese, işletme ve benzeri yerlerden hizmet mi almak istiyorsunuz?

Bedelini tam olarak ödeyeceksiniz.

Yani ‘‘Ben şuyum, ben buyum’’la yahut ‘‘Bize de mi o tarife uygulanıyor?’’ diyerek yan çizmek, avanta talep etmek yok.

Daha açık konuşalım:

Örneğin Maliye Bakanlığı'nın ‘‘Eğitim Tesisi’’ tabelası koyarak kendi memurlarını veya diğer çalışanlarını ucuz tatil yapsınlar diye gönderdiği tatil siteleri var ya... Artık oraya giden memur, yediğinin ve yattığının parasını tam olarak ödeyecek.

Peki bu nasıl anlaşılacak?

Öyle ya... Söz konusu kamu kurumunun yöneticileri ‘‘Hesap ettik. Gerçek fiyat bu’’ der de... Yine düşük bir ücret talep ederse?

Çok basit:

O tesisin işletilmesi için genel bütçeden tek kuruş verilmesini yasaklarsanız, giderlerin miktarı, hem gelirin ne olması gerektiğini belirler hem de gerçekçi tarifeyi gösterir.

Şimdi biz tatil siteleri örneğini verdik. Oysa devlette böyle sayısız avanta kalemi var. Birini daha anımsatalım:

Bizim milletvekilleri bildiğiniz gibi silaha pek meraklıdır. Ama silah ruhsatı alırken onlar harç març ödemezler. Çünkü yasayı yaparken kendilerini koruyacak hükmü oraya koymuşlardır. Oysa aynı işlem için diğer vatandaşlar silahına göre 300-400 milyon TL. harç öderler.

Milletvekilinin -veya eski milletvekilinin- böyle bir işlem sırasında korunmasının ne açıklaması olabilir? Avantacılıktan başka!
Yazarın Tüm Yazıları