Nihat Zeybekci : AB pazarlarındaki ihracat performansımız olumlu seyrini koruyor

Güncelleme Tarihi:

Nihat Zeybekci : AB pazarlarındaki ihracat performansımız olumlu seyrini koruyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2016 15:34

Nihat Zeybekci : AB pazarlarındaki ihracat performansımız olumlu seyrini koruyor

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA) - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, 2016 Haziran ayı dış ticaret verileri ve yılın ilk yarısındaki dış ticaret görünümü üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bakan Zeybekci, "AB pazarlarındaki ihracat performansımız olumlu seyrini koruyor" diye konuştu.

Nihat Zeybekci, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi dış ticaret rakamlarına göre, 2016 yılı Haziran ayı ihracatımız 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 8,1 oranında artarak 12 milyar 916 milyon dolar olurken; ithalatımız ise yüzde 7 artarak 19 milyar 475 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayı itibariyle dış ticaret açığımız yüzde 5 artmış ve 6 milyar 559 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakamlar ışığında yılın ilk yarısı itibariyle ihracatımızda yüzde 2,4 oranında, ithalatımızda ise yüzde 6,7 azalma kaydedildi. 2016'nın ilk 6 aylık dönemiyle beraber ülkemiz dış ticaret açığını da yüzde 16 azaltarak 27 milyar 983 milyon dolara indirmiş oldu" dedi.

HAZİRAN AYINDA POZİTİF İVMEMİZİ KORUDUK

Nihat Zeybekci, "2015 yılı küresel ticaret için olumsuzluklarla dolu bir yıl olmuştu. Talep durgunluğu, emtia fiyatlarındaki düşüş, jeopolitik riskler, küresel ihracatın yılın tamamında yüzde 13,2 gibi ciddi bir daralma yaşamasına sebep olmuştu. Geçen seneki bu eğilim, 2016 yılında da devam etme sürecindedir. Dünya Ticaret Örgütü'nün en güncel verilerine göre bu yılın 5 aylık periyodu için toplam küresel ihracat yüzde 4,6 oranında daraldı. 2015'in aynı döneminde yaşanan ihracat daralması çok (yüzde11,3) daha yüksekti, ancak yine de şunu açıklıkla ifade edebiliriz: 2016 yılı küresel ekonomik aktivitenin durgun seyrini sürdürdüğü, bu sebepten ötürü dış ticaret hareketlerinde de daralmaların gözlemlendiği bir dönem olmaktadır" diye konuştu.

Nihat Zeybekci, "Mevcut duruma bakacak olursak, hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerin birçok risk unsuruyla boğuşmaya devam ettiğini görüyoruz. Para politikalarında belirsizlikler, siyasi çalkantılar ve iş yapma alanındaki genel iştahsızlık, bütün ülkeleri doğrudan etkiliyor. Haziran ayında İngiltere Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı aldı ve sadece bu olay bile başlı başına küresel ekonomide deprem etkisi yarattı. Türkiye ekonomisi de küresel ticaret sistemine güçlü bir şekilde entegre olmuş konumuyla bu gelişmelerden etkilenmektedir. Ayrıca yakın bölgemizde yaşanan olumsuz politik ve sosyal gelişmeler de dış ticaret rakamlarımız üzerinde negatif bir baskı unsuru oluşturuyor. Tüm bu unsurlara rağmen ülkemiz, 2016 yılının ilk 6 aylık dönemi içerisinde tam 4 ayda ihracatını artırmayı başarmıştır. Şubat ayında yüzde 1,1 oranında, Mart ayında da yüzde 1,9 düzeyinde ve son olarak da Mayıs ayında yüzde 9,3 gibi ciddi bir artış kaydeden ihracatımız, bu pozitif gelişimini Haziran'a da taşıyabilmiştir. Yani Türkiye ekonomisi, dış ticaret alanında kendisini diğer ekonomilerden olumlu şekilde ayrıştırmaya devam etmektedir" dedi.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Nihat Zeybekci, "Ülkemiz ihracatını artırırken, dış ticaret açığını kontrol altına alma yolunda da başarılı grafiğini devam ettirmektedir. Bu yıl Haziran ayında dış ticaret açığımız yüzde 5 gibi bir artış kaydetmiş olsa da, yılın ilk 6 aylık süre zarfı içinde açıkta yaşanan yüzde 16'lık düşüş son derece dikkat çekici bir gelişmedir. Yine benzer şekilde, 2016 yılının ilk 6 aylık dönemi itibariyle de ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015 yılındaki yüzde 68,8 düzeyinden 3,1 puanlık bir artış ile yüzde 71,9 seviyesine yükseldi.

Her fırsatta vurguladığımız önemli bir hususa tekrar dikkat çekmekte fayda var: 2016 yılını tamamladığımızda serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesi sonucu karşılama oranımız çok daha yüksek düzeylere, hatta başa baş seviyesine kadar yükselecektir. Cari açıkla mücadelede 2014 yılından bu yana önemli bir mesafe kaydeden ülkemiz, bu alandaki başarısını karşılama oranında sağlanan yükselişle daha da güçlendiriyor. 2016 Mayıs ayı itibariyle senelik cari işlemler açığını 27,2 milyar dolara çekerek 2010 Temmuz döneminden bu yana ki en düşük düzeyine indiren Türkiye ekonomisi, bir dönemler ekonomideki en tehlikeli risk unsurları arasında sayılan dış denge konusunda belirgin bir iyileşme kaydetmiştir. Dış ticaret açığındaki azalışın ve karşılama oranımızdaki bu ivmenin yılın geri kalanında da sürmesini ve cari açıkla mücadelede elimizi kuvvetlendirmeye devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"AB PAZARLARINDAKİ İHRACAT PERFORMANSIMIZ OLUMLU SEYRİNİ KORUYOR"

Avrupa Birliği ekonomilerinde, uygulamada olan ve kapsam itibariyle bu sene içinde daha da genişletilen parasal genişleme sürecinin de etkisiyle ılımlı bir iyileşme ivmesinin sürdüğüne şahitlik ediyoruz. Bölgenin ekonomik aktivitesindeki toparlanma ve diğer pozitif gelişmeler, en büyük ihraç pazarımız olan bu bölge ile dış ticaret hareketlerimizi olumlu yönde etkiliyor. Avrupa Birliği'nin ülkemizin toplam ihracatındaki payı 2015 Haziran ayında yüzde 46,1 iken, 2016 Haziran ayında yüzde 48,5'e yükselmiştir. AB'ye yaptığımız ihracat, 2015 yılının Haziran ayına göre yüzde 13,8 artarak 6 milyar 267 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayı için ise benzer şekilde AB'ye olan ihracatımızı yüzde 10,5 düzeyinde artırmış bulunuyoruz. Avrupa ekonomilerindeki toparlanma ve talep gelişmeleri, ülke bazında da dış ticaretimize önemli katkılar sunuyor. AB'nin en güçlü ekonomisi konumunda yer alan Almanya, hem Haziran ayında, hem bu yılın ilk 6 ayı itibariyle en fazla ihracat yaptığımız ülke oldu. Diğer AB üyesi ülkelerden İngiltere ve İtalya da, hem Haziran hem de Ocak-Haziran dönemleri için Almanya'dan sonra en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz diğer ülkeler arasında yer aldı. 2016 Ocak-Haziran dönemi itibariyle ülkemizin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk 5 ülke arasında yer alan diğer pazarlar ise geleneksel olarak yoğun dış ticaret ilişkilerimizin var olduğu Irak ve ABD olmuştur" dedi.

"2016'NIN İLK YARISINDA ÇOK ÇALIŞTIK, DİĞER YARISINDA DAHA FAZLA ÇALIŞACAĞIZ"

Nihat Zeybekci, "2016 yılında ekonomimizin her türlü aktörüyle topyekûn bir seferberlik içinde olacağız. İlk 6 ay içerisinde ihracatçımızın önünü açacak, ülkemizdeki iş yapma ortamını geliştirecek ve üretime dayalı bir ekonomi modeli inşa etmek için özveriyle çalıştık. Bu azmimizi ve kararlılığımızı yılın geri kalanında da son sürat sürdürecek, ülkemizin rekabetçilik gücünü daha sağlam bir esasla güçlendireceğiz. Bu ülkenin birliğine, bütünlüğüne ve geleceğine yapılan hiçbir alçakla kalkışma bizi çıktığımız yoldan geri döndürmeyecek, aksine adımlarımızı daha da hızlandırmamıza vesile olacak. Hayata geçirdiği reformlarla, uygulamaya koyduğu yapısal politikalarla övünen bir ekonomi yönetimi olarak tek bir gayemiz var: bu ülkenin ihracat ve üretime dayalı bir ekonomik model üzerinden işletmek, bu sayede her bir vatandaşının refah düzeyini artırarak kalıcı bir kalkınma patikasına girmek. Bu kutlu amaç doğrultusunda, kimi ihanet şebekelerinden ülkemizi temizlemek için geçici nitelikteki olağanüstü uygulamalara gidebiliriz. Ancak hiçbir surette piyasa dostu politika felsefemizi, yatırım ve ihracat odaklı büyüme yaklaşımımızı terk etmeyeceğiz. Yılın ilk yarısında toplam 4 ay için ihracatını artıran ülkemiz, bundan sonra uygulamaya geçecek reformlarla, ihracat ve yatırım alanında ezberleri bozacak yeni teşvik unsurlarıyla bölgesinin ve küresel ekonominin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir. Bu vesileyle, Haziran ayında ihracatımızı yüzde 8,1 gibi ciddi bir oranda artırmaya muvaffak olan ve ekonomimizin kalbini oluşturan üreticilerimizi gönülden tebrik ediyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!