Niğde’de muhtarlar günü kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Niğde’de muhtarlar günü kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2017 14:59

Niğde’de muhtarlar günü kutlandı

Haberin Devamı

Uğur MART/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE’de 19 Ekim Muhtarlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. 
Muhtarlar Günü dolayısıyla ilk olarak Öğretmenevinde Niğde Valisi Yılmaz Şimşek'in katılımıyla kahvaltı düzenlendi. Daha sonra Tüm Muhtarlar Derneği Niğde Şubesi Başkanı Bahtiyar Yamaner ve Muhtarlar tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Çelenk sunma töreninin ardından konuşma yapan Tüm Muhtarlar Derneği Niğde Şubesi Başkanı Bahtiyar Yamaner, yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasının muhtarlar olduğunu söyledi. Yamaner konuşmasında şunları dedi: :
"Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy ve mahalle yönetimleridir. Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihsel-geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle; söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamı da taşımaktadır. Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’Muhtar da demokrasinin temel taşıdır. Bugün bakıldığında 93 yılık köy kanunu ve 73 yıllık mahalle kanunun ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesi görüyoruz. Yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü, ancak hizmet edebilirlik alanı her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir"dedi.
Çelenk sunma törenine Belediye Başkan yardımcısı Rıfat Özkan, Niğde Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, İl Sağlık Müdür Dr. Yılmaz Yücel, Müftü Alaaddin Gürpınar, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, kamu kurum müdürleri ve muhtarlar katıldı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!