Niğde'de Lahana Festivali

Güncelleme Tarihi:

Niğdede Lahana Festivali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2017 16:01

Niğde'de Lahana Festivali

Haberin Devamı

Ali KADI/ NİĞDE,(DHA) - NİĞDE'nin Bor İlçesi'ne bağlı Kaynarca Köyü'nde 'Bor Kaynarca Köyü 1. Lahana Festivali' yapılacak.
Festivale Prof. Dr. Canan Karatay'ında katılacağı bildirildi.
Niğde İl Gıda ve Hayvancık Müdürlüğü'nden yapılaman yazılı açıklamada, Bor İlçesi'nde merkez, Bahçeli Kasabası, Kaynarca ve Halaç Köyleri olmak üzere 4 mevkide toplam 6 bin 300 da alanda yapıldığı belirtildi. Lahana üretiminde Niğde'nin lahana üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığı vurgulanan açıklamada şöyle dendi:
"Lahana üretimi kendi başına bir sektör olup toprak hazırlığından üretimin sonuna kadar yoğun bir emek ve mesai ile üretilebilmektedir. Kaynarca lahanası olarak marka tescili ve coğrafi işaretli ürün olarak tescil çalışmalarımız Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi  Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile ortaklaşa  yürütülmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Kaynarca köyümüzde yetişen lahanamız çeşit özelliği ve kalitesi yönünden Türkiye pazarında bir numarada yer almaktadır. Lahananın insan beslenmesindeki önemi ve yeri tartışılmazdır. Bu farkındalığın oluşturulmasında bu yıl ilk defa düzenlenecek olan 'Kaynarca Köyü 1.Lahana Festivali'nde ülke gündeminde tartışılması ve iyi anlatılması alışagelmiş lahana tüketimimizin dışında ki yemek, çorba, suyu gibi lahanayı tüketme kültürünün geliştirilmesi için de bir fırsat olacaktır. Bor Kaymakamlığı, Bor Belediyesi, Bor İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bor Ziraat Odası, Bor Sanayii ve Ticaret Odası, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Kaynarca Köyü ortak çabaları ile hazırlanmaktadır. Bor İlçesindeki çiftçilerimizin pazar paylarını geliştirmede ve yeni alanların oluşturulması ile ekonomik gelişmelerine katkıda bulunabilmek adına faaliyetlerimize devam edeceğiz. Böylece ekonomik kalkınma refahın bölge çiftçimize olumlu yansımalarını hep beraber yaşayacağız."
Bor Kaynarca Köyü 1. Lahana Festivali 14 Ekim'de başlayacak.


FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!