Niğde Ziraat Odası Başkanı Kenar: Çiftçi, borçları ertelenmelidir

Güncelleme Tarihi:

Niğde Ziraat Odası Başkanı Kenar: Çiftçi, borçları ertelenmelidir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 13:21

Niğde Ziraat Odası Başkanı Kenar: Çiftçi, borçları ertelenmelidir

Haberin Devamı

Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, çiftçinin dört gözle tarımsal kredi borçlarının ertelenmesini beklediğini söyledi.
Başkan Kenar, “Doğal afet yaşayan ve kredi borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesine ilişkin kararname Bakanlar Kurulu’nda beklememeli, bir an evvel çıkmalıdır. Doğal afet olmaz, hasat iyi geçer ve ürün de makul bir fiyata satılırsa çiftçimiz borcunu kapatabiliyor. Bu olmazsa çiftçimiz, borcunu sürekli ertelemek zorunda kalıyor” dedi.
Doğal afetler, yapısal sorunlar, girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tarımsal üretimden yeterli geliri elde edemeyen çiftçilerin, gittikçe artan miktarda daha fazla krediye ihtiyaç duyduğunu belirten Kenar: “borcu borçla kapatmak durumunda kalan çiftçilerin sayısının çoğalmasının, faiz oranları ve masrafların yüksekliği nedeniyle geri ödeme kapasitesi azalıyor. Bundan dolayı da kredi borçları artıyor. Doğal afetler, pazarlama sorunları, artan üretim maliyetleri çiftçimizi, eski borcunu kapatmadan yeni kredi kullanmak zorunda kalıyor. Çiftlilerin takibe düşmemesi için Ziraat Bankası tarafından cari faizle yapılandırılan borçların da erteleme kapsamına alınması gerekiyor. Geçmişte cari faizle yapılandırılan bu borçlar kapsama alınmadığı için çiftçilerimizin bir bölümü borç ertelemesinden yararlanamadı ve mağdur oldu. Bu sorunların mutlaka çözüme kavuşturulması gerekiyor” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!