Nida Olçar'dan at arabasıyla tepkili taşınma

Güncelleme Tarihi:

Nida Olçardan at arabasıyla tepkili taşınma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2017 19:24

Nida Olçar'dan at arabasıyla tepkili taşınma

Haberin Devamı


Oğuzhan KILIÇ / KÜTAHYA,(DHA)- ÇİNİNİN Picasso'su olarak bilinen UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü sahibi Kütahyalı Çini Sanatçısı Sıtkı Olçar'ın kızı Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Nida Olçar, tarihi Germiyan Sokakta bulunan, atölye ve satış mağazası olarak kullandığı işyerini, sıkıntı yaşadığı gerekçesiyle at arabalarıyla Söğüt Köyü'nde bulunan babasına ait mağara eve taşıdı. 
İşyerinde bulunan eşyaları doldurduğu sepetlerle at arabalarına yükleyerek Söğüt köyüne gönderen Olçar, yaptığı açıklamada, dükkânını bundan sonra sadece irtibat bürosu olarak kullanacağını söyledi. 
7 MİLYON TL'LİK ESER BAĞIŞLADIK 
Sıtkı Usta'nın hayatı boyunca Kütahya'yı tanıtmak için var gücüyle çalıştığını ve yaptığı eserlerle Kütahya'nın adını duyurduğunu söyleyen Olçar, aldıkları bayrağı daha yukarılara taşımak için çalıştıklarını söyledi. Babasının vefatından sonra Sıtkı Olçar çini müzesinin açılması için büyük uğraşlar verdiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiğini ifade ederek "Babamı kaybedeli 7 yıl oldu. Uzun uğraşlar sonrasında Kütahya Belediyesinin 04.08.2015 Tarih 284 Karar sayılı Belediye Meclis kararı ile müze kurulma aşması başladı ve 2016 yılında dönemin Kültür Bakanı Nabi Avcı tarafından açılışı gerçekleştirildi. Yaklaşık 7 trilyon değerinde eseri ve babamın kişisel eşyalarını Olçar ailesi olarak şartlı bağışla teslim ettik ve  19 Kasım 2016 yılında 'Sıtkı Olçar Çini Müzesi' dönemin Kültür ve turizm Bakanı Nabi Avcı'nın katılımı ile açıldı. Ancak ne yazık ki o günden bugüne yıllarca mücadelesini verdiğimiz müzemizde yapılan protokole uyulmayarak bir takım eksiklikler hala giderilememiştir" ifadelerini kullandı. 
GEREKLİ UYARIYI YAPTIK 
Olçar, protokol gereğince müzenin mevzuata uygun olarak ziyarete açık tutulması, ziyarete gelenlere asgari imkânların sağlanması gerektiğini ancak  hiçbirinin yapılmadığını ifade ederek şöyle devam eti:
"Örneğin ziyaretçilere tuvaletlerin kapalı olduğu söylenmekte var olan tuvalet kilitli tutulmaktadır. Her yaş gurubundan gelen ziyaretçiler bu konuda mağdur edilmektedir. Yine protokol gereğince müze içinde 'Sıtkı markalı' hatıra hediyelik eşya magnet, kalem,t işört satılacağı müze satış mağazası açılması gerekirken bu mağaza açılmadığı Sıtkı Usta'nın kendisinin ve eserlerinin tanıtım kitapçığının ve broşürlerinin ziyaretçilere sunulması da mümkün olmamaktadır. İl Trafik Komisyonu Kararı ile tur otobüslerinin park edeceği alan belirlenmiş olmasına rağmen tur otobüslerinin park alanı kaldırılmıştır. Bu nedenle tur otobüsleri müzenin bulunduğu bölgeyi tur programından çıkartmaya başlamışlardır. Bu nedenle hem Germiyan Sokağı'na hem müzeye ziyaretçi gelmesi engellenmektedir. Müze protokol şartlarının ivedilikle yerine getirilmesini yerine getirilmediği taktirde bağıştan rücu şartlarının oluşacağını ayrıca uğranılan maddi ve manevi zararın talep edileceğini, bu amaçla dava açılacağını bildirme zorunluluğu doğmuştur. Tüm bu tespitler yapılarak noter aracılığı ile gerekli uyarı Kütahya Belediyesine gönderilmiştir. Bizim amacımız müzenin tam anlamıyla vatandaşlara hizmet sunmasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde tuvaletsiz, otoparksız müze yoktur."
TEK SUÇUMUZ CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMAT VERMESİ 
Olçar, tepki amaçlı at arabalarıyla eserlerin bir kısmını Frig vadisinde bulunan Sıtkı Usta'nın mağarasına gönderdiklerini söyledi. Kütahya'da ticari ablukaya alınarak engellendiklerini öne süren Olçar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sofca barajında bulunan mağazamızın her 2-3 yılda bir olduğu gibi karşı yön girişi kapatılıp, Kütahya'daki atölyemin telefon-internet bağlantısı 20 gün boyunca belediyenin taşeron firmaları tarafından kesilmiştir. Tüm sokakta bulunan Sokak lambalarından sadece benim dükkânımın önünde bulunan çalışmamakta ve aylarca karanlığa mahkûm edilmekteyiz.  Tek sucumuz Sayın Cumhurbaşkanımızın Talimat vermesidir. Zorla yapılınca olmuyor. Bu yüzden atölyemizi Eskişehir tepebaşı belediyesinin Özdilek sanat merkezine taşıyıp, fazla eşyaları babamın mağara evine aktarıyoruz. Kütahya da ise bu sorun tamamen düzelinceye kadar irtibat bürosu seklinde açık kalacak bir dükkanımız kalıyor."
-
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!