NFL’de ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı ‘ulusal marş’ protestosu dalga dalga yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

NFL’de ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı ‘ulusal marş’ protestosu dalga dalga yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2016 15:03

ABD’nin Ulusal Amerikan Futbol Ligi NFL’de pazar gecesi oynanan Los Angeles Rams – San Francisco 49ers maçına ‘ulusal marş’ protestosu damga vurdu.

Haberin Devamı

Ulusal marşı diz çökerek protesto eden 49ers’ın yıldız oyun kurucusu Colin Kaepernick’e, takım arkadaşları Eric Raid’in diz çökerek, Antoine Bethea, Jaquiski Tartt, Eli Harold ve Rashard Robinson’la birlikte Rams’ın defans oyuncusu Robert Quinn’in de yumruğunu havaya kaldırarak destek vermesi ülkede bir kez daha gündem oldu.

‘KAFAMI KUMA GÖMMEK BENCİLLİK OLUR’
Ağustos ayında yapılan sezon açılışında ırkçılığa ve ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla ulusal marş esnasında diz çökerek protestoları başlatan San Francisco 49ers’ın oyun kurucusu Colin Kaepernick’in bu hareketi günlerce tartışılmıştı.

Protesto sonrası açıklamalarda bulunan yıldız oyuncu, “Siyah ve farklı ırktan insanlara ayrımcılık uygulayan bir ülkenin bayrağından gurur duymayacağım ve ayağa kalkıp ona olan saygımı göstermeyeceğim. Bu benim için futboldan da büyük ve kafamı kuma gömmek bencillik olur. Sokaklarda yatan cesetler var ve bazıları cinayet suçlamasından kurtulup maaşlı izin yapıyor. Futbolu ve sponsorlarımı benden alabilirler ama ben doğru tarafta durduğumu biliyorum” diyerek fitili ateşlemişti.

Haberin Devamı

TRUMP ŞAŞIRTMADI: ‘KENDİNE YENİ BİR ÜLKE BUL’
Kaepernick’in açıklamalarına ilk tepkiyse Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’tan gelmişti. Konuşmalarında ırkçı ifadeler kullanmaktan çekinmeyen Trump, yıldız oyuncuya, “Böyle yapacaksa kendine yeni bir ülke bulsun” diye seslenmişti.

TOMMİE SMİTH VE JOHN CARLOS’A SELAM
Kaepernick’e destek veren Miami Dolphin’in dört oyuncusu Jelani Jenkins, Arian Foster, Michael Thomas ve Kenny Stills, ilk olarak Seattle Seahawks maçı öncesi ve geçtiğimiz pazar günü oynanan New England Patriots maçı öncesi çalınan ulusal marş sırasında diz çökerek protestoda bulundu.

NFL’de ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı ‘ulusal marş’ protestosu dalga dalga yayılıyor
Tennessee Titans takımdan Jason McCourty ve Jurrell Casey de Detroit maçı öncesi ulusal marş sırasında yumruklarını kaldırarak protestolara katılan isimlerden.

Haberin Devamı

NFL’de ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı ‘ulusal marş’ protestosu dalga dalga yayılıyor
Pazar gecesi Kaepercik’e sağ yumruğunu kaldırarak destek veren Rams’ın Afro-Amerikan defans oyuncusu Robert Quinn, 1968 yılında Meksika’da düzenlenen olimpiyatlarda 200 metrede altın ve bronz madalya kazanan ABD’li iki siyah atlet, Tommie Smith ve John Carlos’un siyah deri eldivenli yumruklarını havaya kaldırmasına atıfta bulundu.

Son olarak Philadelphia Eagles oyuncuları Malcolm Jenkins Steven Means ve Ron Brooks, ulusal marş çalınırken sağ yumruklarını havaya kaldırarak protestoya katıldı.

NFL’de ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı ‘ulusal marş’ protestosu dalga dalga yayılıyor
NFL: SAYGI DUYUYORUZ
Ulusal marş protestosunun tüm lige yayılmaya başlamasıyla birlikte NFL Komisyon üyesi Roger Goodell, Minnesota Vikings – Green Bay Packers maçı öncesi açıklamalarda bulundu. Oyunculara saygı duyduğunu dile getiren Goodell, “Mükemmel bir toplumda yaşamıyoruz ve oyuncular seslerini duyurmak istiyor. Onlar bir şeylerin değişmesini isteyen oyuncular. Onlara saygı duyuyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘EŞCİNSEL BİR AMERİKALI OLARAK NE ANLAMA GELDİĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUM’
Colin Kaepernick’in futbol sahalarındaki ilk destekçisiyse kadın futbolcu Megan Rapinoe oldu. ABD-Hollanda maçı öncesi ulusal marş sırasında diz çökerek tepkisini bir kez daha gösteren Rapinoe, “Eşcinsel bir Amerikalı olarak bayrağa bakıp onun sizin özgürlüklerinizi korumamasının ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum” diye konuştu.

NFL’de ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı ‘ulusal marş’ protestosu dalga dalga yayılıyor

Bu eylemi dördüncü kez gerçekleştirdiğini hatırlatan futbolcu, “Sonsuza kadar yapar mıyım? Bilmiyorum, herhalde yapmam. Ama başka bir yolla daha etkili olacağımı hissedene kadar devam edeceğim. Elbette yuhalayanlar ve destekleyenler vardı. Hepsine tamamen saygı duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rapinoe’nun eyleminden hoşnut olmadıklarını ancak ‘şimdilik’ cezalandırma yöntemine gitmeyeceklerini belirten ABD Futbol Federasyonu, oyuncunun eylemi sürdürmesi halindeyse cezayı gözden geçirilebileceklerini açıkladı.

KERİM ABDÜL CABBAR DA DESTEK VERDİ
NBA efsanesi Kerim Abdül Cabbar da Washington Post gazetesine yazdığı yazıyla Kaepernick’e destek verdi. Cabbar,“Amerikalıları korkutması gereken şey halen ırk ayrımcılığı konusuna dikkat çekmek zorunda kalmamız” dedi.

TANIDIK İTİRAZLAR: BAYRAĞA, MARŞA, ASKERE SAYGISIZLIK
Oyuncuların yaklaşık üçte ikisinin siyah olduğu NFL’deki ulusal marş protestosuna destek verenler kadar şüpheyle yaklaşanlar da var.

Haberin Devamı

Afro-Amerikanlara uygulanan şiddete karşı ortaya çıkan sivil toplum hareketi Black Lives Matter’a (Siyahların Yaşamları Değerlidir) üye olduğu öne sürülen protestocu oyuncular, ABD bayrağına, marşına, askerine ve genel olarak ülkeye saygısızlık yapmakla suçlanıyor. (dokuz15.com)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!