Nezlem çabuk iyileşsin

Grip çok sık görülen, genellikle önemsenmeyip hafife alınan ve bu nedenle sağlığınız üzerinde sandığınızdan daha fazla olumsuz etkiler oluşturabilen, viral, bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Burunda, göğüste dolgunluk, öksürük, boğazda yanma ve yutkunmada güçlük, baş ağrısı, bitkinlik gibi belirtilerle her kış sizi birkaç kez yatağa mahkum edebilir, uzunca bir süre işinize gitmenize engel bile olabilir. Ayrıca belirtilen sağlık sorunlarınız varsa yaşamınızı tehdit edici komplikasyonlara da yol açması muhtemeldir. Bu nedenle grip aşısı yaptırmanızın gerekliliği konusunda doktorunuzla bugünlerde bile tartışmanızda, koruyucu ve tedavi edici önlemleri ciddiye almanızda yarar var.

Gripten korunmada ve gribi kısa sürede geçirmede C vitamini, Echinacea ve Çinko tabletlerinin etkisine hep inanılır. C vitamini, koruyucu olmaktan ziyade, belirtileri hafifletici ve süreyi kısaltıcı olarak kullanılmalıdır. Sık sık grip atağı geçirenlerin, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri amacıyla, Echinacea ve Umklaoba bitkilerinden yararlanmaları tavsiye edilmektedir.

Çinko tabletlerinin de koruyucu ve tedavi süresini kısaltıcı etkisi olduğu belirtilmektedir. Eğer ağır bir grip geçiriyorsanız Okaliptus’un dekonjestan etkisinden, Elderberry özünün solunumu rahatlatıcı yararından, Lime Flower ve Yarrow çaylarının toksin atıcı etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bütün bu destekleri kullanırken doktorunuzla işbirliği yapmanız gerekmektedir.

Eğer 38 derecenin üzerinde bir ateş, iki-üç günden fazla sürer ya da ateşiniz 39 derecenin üzerine çıkarsa, kuru öksürük yerini sarı-yeşil balgamlı bir öksürüğe bırakırsa, göğsünüzde ağrı ve nefes almada zorlanma, ağır halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkarsa doktorunuzla hemen görüşmelisiniz.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Prof. Dr. Ayşe ALTINTAŞ

Motor nöron hastalığı nedir

Hareketlerimizde kısıtlılıklar/güç kaybı şeklinde başlayıp, giderek ilerleyen motor nöron hastalığı (ALS) nedenini bugün için bilemediğimiz sinir sistemi hastalıklarından birisidir. Hareketlerimizi oluşturmamızı sağlayan kaslarımızın fonksiyonu bozulmuştur. Hastalık sıklıkla 50-70 yaş arasında başlar. Başlangıçta genellikle basit kas seğirmeleri, kollarda ve bacaklarda hafif kuvvetsizlik şeklindedir. Hastalık ilerledikçe hareket etmemiz, konuşmamız, yememiz hatta soluk alıp vermemizi sağlayan kaslarımızı kontrol etme kapasitemiz etkilenir.

* Nedenini biliyor muyuz

Hastalığın nedeni hálá bilinmemektedir. İstemli olarak yaptığımız hareketlerimizi gerçekleştiren kasları idare eden sinir hücreleri (nöron) ölmektedir. Hem beyindeki hem de omurilikteki nöronlar kaybedilmektedir. Sonuç olarak da, hareketlerimizi gerçekleştirecek olan kaslarımız, sinirlerden herhangi bir mesaj-ileti-emir alamadıklarından, işlevlerini gerçekleştirememektedirler. Hastalık sırasında bu kaslar da zayıflamakta ve incelmektedirler.

Nedeni bilinmeyen bu hastalıkta, olguların yüzde 10’unda kalıtımsal yani genetik faktörlerin rolü gösterilmiştir ve bir gen üzerinde çalışılmaktadır. Ancak geri kalan yüzde 90’lık bölüm için bilinen bir neden tanımlanamamıştır. Sinir hücrelerinin ölüme gidişlerine yol açan mekanizmalar üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.

* Belirtileri neler

Başlangıç bulguları ile tanı koymak her zaman kolay değildir. Genelde başlangıç bulguları şöyle sıralanabilir:

- Ayağın ön kısmını kaldırmada zorluk.

- Bacak, ayak ya da bileklerde kuvvet kaybı.

- Ellerde güç kaybı ya da beceriksizlik.

- Konuşmada bozulma, yutma güçlüğü.

- Kas krampları ve seğirmeleri.

- Yorgunluk.

Mental-bilişsel fonksiyonlar, görme, işitme, koku, tat ve dokunma duyusu normaldir. Kalp atımını, mesane ve barsak fonksiyonlarını yürüten kaslar etkilenmez.

* Nasıl tedavi edilir

Hastalığın ilerleyici gidişini durduracak herhangi bir tedavi seçeneğimiz şu an için bilinmemektedir. Bu nedenle tedavide hastaların şikayetlerini azaltmak ve yaşam kalitelerini mümkün olduğunca sürdürmek amaçlanmaktadır. Motor nöron hastalığı düşünülüyorsa, hasta bir nörolog tarafından değerlendirilmeli ve tanı doğrulanmalıdır.

EGZERSİZ REÇETENİZ

Power-Walking

Yoğunlaştırılmış bir hızlı yürüyüş programıdır. Kilo kaybını hızlandırır. Kilo yönetimini kolaylaştırır. Dakikada 130 adımdan fazlası söz konusu olduğunda o yürüyüşün bir "Power- Walking" olduğundan, yani "Hızlı ve yüksek tempolu bir yürüyüş" olduğundan bahsedilebilir. Doğru duruş şarttır: Diz serbest, üst beden dik. Sırt ve omuzlar gevşek.

En uygun tekniği kullanın: Ayak önce topukla yere basılır. Kollar dik açı yaparak yürüyüşe paralel hareket eder. Kolun üst kısmı bedene yakın, eller yumruk şeklinde olur. Tempo yükseldikçe adımlar küçükleşir. Gerekli donanım kolay ve ucuzdur: Araziye elverişli yürüyüş ayakkabısı, tayt, rahat bir üst.

İyi bir Power-Walking programı

Yeni başlayanlar için:

1. Hafta: 2 kez 30 dk (2 dk Power-Walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

2. Hafta: 2 kez 30 dk (3 dk Power-Walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

3. Hafta: 2 kez 35 dk (4 dk Power-Walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

4. Hafta: 2 kez 40 dk (5 dk Power-Walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

İlerleyenler için:

1.
Hafta: 3 kez 35 dk (10 dk Power-Walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

2. Hafta: 3 kez 35 dk (15 dk Power-Walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

3. Hafta: 2 kez 45 dk (20 dk Power-Walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

4. Hafta: 2 kez 55 dk (25 dk Power-Walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

 EGZERSİZ UZMANI ÖZCAN KIZILTAŞ

DİYET GÜNLÜĞÜ

Uzun zamandır diyet yapıyorum ve yavaş yavaş motivasyonumun azaldığını hissediyorum. Mevsimsel olabilir mi? Verdiğim kiloları almaktan korkuyorum.

En büyük beş diyet hatası

Diyete başladığınız zamanki motivasyonunuzu hatırlayın. Motivasyonunuzu sağlayan tek kaynak kilo vermek miydi? Öyle ise şimdi takılma kiloları başladı ve motivasyonunuz azalmaya başladı. Sakın takılma kilolarının nedeni bu hatalar olmasın:

1. Kahvaltıyı atlamak: İşe gene geç mi kaldınız? Kapıdan çıkmadan önce hiçbir şey yememek fakat bir bardak kahve içmek kilo kaybetmeniz için kötü bir yoldur.

Hemen düzeltelim: Elinize koşarken yiyebileceğiniz bir besin alın.

2. Aile ziyafetlerinde çok yemek: Diyet yaparken sürekli ertelediğiniz aile yemeklerine katılmaya başladınız. Kendinize ödül vermenin vakti geldi diye düşünüyor olabilirisiniz.

Hemen düzeltelim:
Kendinize ana mönüden küçük bir porsiyon, sebzelerden veya salatalardan çok büyük porsiyon hazırlayın.

(DEVAM EDECEK...)

niluferinceis@yasasinhayat.org

Yapmakta olduğum diyet nedeniyle her sabah kibrit kutusu kadar peynir ile iki dilim kepek ekmeği türü yiyeceklerden bıktım. Yayınlamakta olduğunuz eşdeğer kalorili kahvaltı seçeneklerine müsli ve diyet süt olarak da seçenek verir misiniz? Yulaf kepeği, süt ve muz gibi seçeneklerin kalorisi çok mu yüksek?

Kahvaltınızı değiştirin

Yulaf kepeği, süt ve meyve kahvaltı için uygun olan besinlerdir. Süt veya yoğurttan protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

1. seçenek

l Light süt160 g (1 bardak )

l Yulaf gevreği/müsli50 g (5 çorba kaşığı)

l Meyve karışımı100 g (1 Porsiyon )

2. seçenek:

l Mısır gevreği 30 g (4 çorba kaşığı)

l Yulaf ezmesi15 g (2 çorba kaşığı)

l Portakal suyu100 g (1 bardak)

l Light yoğurt150 g (1 Kase) (DEVAM EDECEK...)

Kolesterolünüz yüksek mi

TOPLAM KOLESTEROLDEĞERİNİZİN ANLAMI

200’den azNormal

200-239Sınır değerler

240 ve üstüYüksek



KÖTÜ KOLESTEROL (LDL) DEĞERİNİZİN ANLAMI

100’den azİdeal değerler

100-129Kabul edilebilir değerler

130-159Sınır

160-189Yüksek

190 ve üstüÇok Yüksek

İYİ KOLESTEROL (HDL) DEĞERİNİZİN ANLAMI

40’tan azDüşük

60 ve üstüYüksek


TRİGLİSERİT DEĞERİNİZİN ANLAMI

150’den azNormal

150-199Sınır

200-499Yüksek

500 ve üstü Çok Yüksek

ehattat@yasasinhayat.org

Dr. Ece HATTAT
Yazarın Tüm Yazıları