Newyork Newyork

Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Sarışınlar ahmak mı?

Sigourney Weaver bir laf etti, sarışınlarla esmerleri birbirine düşürdü. Sigourney, uzay yaratıkları ile dünyalıların hayali maceralarını hikaye eden 'Alien' filmlerinin baş aktrisi. 'Galaxy Quest' adlı yeni bir uzay filminde rol icabı 'sarışın' olunca tarih boyunca süregelen bir konu yeniden tartışmaya açıldı. Doğuştan esmer aktris ''Kafama sarı perukayı taktıktan sonra dört ay süreyle ağzımdan akıllıca laf çıkmadı. Sesim daha tizleşti, ahmakça sorular sormaya başladım.''diyerek sarışınların budala olduğunu savunanlara destek verdi.

Bizim bildiğimiz 'Akıl saçta değil başta' dır. Sigourney, Stanford ve Yale üniversitelerinde eğitim görmüş kültürlü bir kadın. Beyazperdede ilk kez ''Annie Hall''de altı saniyelik rolü için 50 dolar almış. Ellisine merdiven dayadığında çevirdiği ''Alien Resurrection'' filminden kazancı ise 11 milyon dolar. Üç kez de Oscar ödülüne aday gösterilmiş. Şimdi eğitim düzeyi yüksek, oyun yeteneği kanıtlanmış bu kadın kafasına sarı peruka takınca birden nasıl ahmaklaşıyor acaba? Aklın saç rengiyle orantısını ortaya koyan bir araştırmaya hiç rastlamadım.

Bazı yazarlar yangına körükle gider gibi Sigourney'in beyanatına yanıt aramaya başladılar. Amerika'nın ''İlk Sarışın''ı Hillary Clinton. Ama senatörlüğe soyunan Başkan Clinton'ın eşi '' Bu cevap verilmeyecek kadar saçma.'' diyerek tartışmaya girmedi. Yeni Dünya'da kimi doğuştan kimi boya sarışını milyonlarca kadın var. Oteller Kralı Trump'ın ilk eşi modacı İvana ''Sigourney şahane bir kadın ama yaptığı konuşma saçma. Ben de sarışınım ama budala olduğumu kimse söyleyemez.'' diyor. Ev kadını Suzanne Bush ''Ben de sarışınım ama beş çocuğum üstün zekalı.'' diyor. Ya kendisi?

Ruh bilgini Dr. Joyce Brothers konuya şöyle yaklaşıyor : '' Erkek gözünde sarışınlar az bilgili ama cinsel yönden daha çekici. Peri masallarındaki masum ve bön kızların hepsi sarışın. Erkek çocuklar sarışınların daha kolay tavlanacağını sanarak büyüyorlar. Oysa esmer veya kumralların sarışınlardan akıllı olduğu yolunda bilimsel bulgu yok.''

Bir gazete ise resimleriyle meslek hayatında başarıya ulaşmış sarışınlardan bir demet sunmuş. 10 kez Emmy ödülü sahibi, yıllık geliri 7 milyon dolar olan TV sunucusu Diana Sawyer. Bisküvit satışıyla iş hayatına atılıp 1,5 milyar dolar cirolu ev, aile malzemeleri sanayii kuran Martha Stewart. Dünyanın en kudretli yedi kadınından biri seçilen 16 milyar dolarlık medya şirketi Pearson'ın baş yöneticisi Marjorie Scardino. TV de açık artırma programıyla 1.1 milyarlık servet yapan Meg Whitman. Yüksek tirajlı dergilerin editörü Tina Brown. Film başına 15 milyon dolar alan Jodie Foster, Meryll Streep ve Michelle Pfeiffer.

Peki bilgi, sanat gücü yerine cinsellik kullanarak ön plana çıkan sarışınlar? Seks ilahesi Marilyn Monroe gibi Jayne Mansfield de iri göğüsleriyle yetenek yoksunluğunun üstesinden gelerek film çevirdi. İç çamaşırı gibi erkek değiştiren bu iki seks yıldızının hayatı trajediyle sonuçlandı. Playboy, Penthouse'da kapak modellerin çoğu, Hugh Hefner'in haremindeki boş bakışlı kızların hepsi sarışın. Partilerde, galalarda yaşlı ama nüfuzlu erkeklerin yanında '' Saat kaç?'' diye sorulduğunda kahkaha atan dekoltesi göbeğe kadar açık süs bebekleri de öyle.

Çeşitli mesleklerde sivrilen sarışınların başarısı özünde kadınlığın pazarlanması mı yoksa bilgi, eğitim mi yatıyor? Başarılı olanlar sarışınlar dünyasında istisna mı ? Boya sarışınlar mı, doğuştan sarışınlar mı daha akıllı? Ahmak sarışınlarla ilgili espriler Laz hikayeleri gibi neden yaygın ? Sarı saçlar altında beyin var mı? İlginç sonuçlar çıkaracak bir inceleme konusu olsa gerek.

Yazarın Tüm Yazıları