New York'un 'Prens'i Afrika'ya şifa dağıtıyor

Parmak enindeki sakalı bir kulaktan diğerine uzanıyor. Bıyıkları da ince. Bakışları tezgahın arkasında dizili renkli şişelerde dolaşıyor.

Haberin Devamı

Oak Room’un emektar barmeni bizzat hazırladığı votka martiniyi Scott Harrison’ın önüne sürüyor :’’Hoş geldin Prens. Gözde içkini unutmadım.’’ Barmenin Prens diye hitap ettiği ince sakallı genç üçgen bardaktan ilk yudumu aldıktan sonra tebessüm ediyor: ‘’ Merhabalar George. Grey Goose martininin üstadı sensin. Hafızana da diyecek yok. Arkadaşıma da aynısını rica edeceğim.’’

1990’lı yılların sonunda New York’un en gözde klüpleri, varlıklı aile çocuklarının takıldığı barlarda özel davetler, doğum-evlilik yıldönümü kutlamaları düzenleyen Scott kısa zamanda ‘Prens’ lakabıyla ün yaptı. New York sosyetesinin hayran olduğu genç girişimci bol para kazanmaya başladı. Oak Room barında hasret giderdiği çocukluk arkadaşına içini döküyordu: ‘’Para, pul, şöhret sahibi olmuştum ama tatminsiz bir yaşam içinde  kıvranıyordum. Danıştığım saygın bir kişi beni dinledikten sonra gönüllü olarak Liberya’ya gitmemi tavsiye etti.’’ ‘Prens’ Liberya’da  ‘’Merhamet Gemileri’’ adlı gönüllüler grubunun işlettiği deniz hastanesine katıldı. New York’lu genci fotoğrafçı olarak aldılar:

Haberin Devamı

"Yosunla kaplı, sülüklerin yüzdüğü bataklıkların çamurlu suyunu içen insanları gördüm. Cüzzamlıların görünümü içimi kararttı. Afrika’da ilk günümde hayatımın ilelebed değiştiğini hissettim. Siyah kıtada toplumsal hayat su etrafında şekilleniyor. Mikroplu su her gün 4,500 çocuğun ölümüne sebeb oluyor. Köylerde kız çocukları suya ulaşım sağladığımızda saatlerce kuyu aramıyor, okula gidebiliyorlar."

Scott haftalarca Liberya’dan Etopya’ya su keşfine yöneldi. Bir keresinde Merkezi Afrika Cumhuriyeti’ne gitmek için 110 km.lik yolu 17 saatte katetmeye mecbur kaldı: "O bölgede 1.7 milyon  dolarlık bir proje ile 20 bin Bayaka Pigme (küçük insanlar) lerine su sağladık.  Afrikalılar, köylerde ağaçları keserek pigmelerin bambu dallarından av ciriti yapmalarını da önlemişler. Üstelik uzun mesafelerden kendileri için zorla su taşıtıyorlardı pigmelere. Su getirdiğimizde bu sorun da çözümlenmiş oldu.En kötüsü Etopya’da idi. Çok gururlu bir halk Etopya’lılar. Kadınlar şikayet etmeden kirli, mikroplu su almak için günde 8 saat yürüyorlardı. 900 bin insana su getirdik, bu zulümden kurtardık."

Haberin Devamı

New York’da varlıklı kesimin yaşadığı bir mahalleden yoksul Afrika’ya giden Scott Harrison’nın bir kaç haftalık ziyareti 10’uncu yılını doldurdu. Prens, Los Angeles’te ünlü bir cerrahın 2 haftalığına geldiği Liberya’da gönüllü çalıştığı yüzen hastanede yoksullara 23 yıldır ücretsiz hizmet ettiğini söylüyor.

‘Prens’ Scott en yoksul insanların günde bir dolara yaşadığı Uganda’da 6 su projesini NewYork’ta bir klüpte düzenlediği bağış davetiyle gerçekleştirdi. Akabinde‘’Charity- Water’’ adlı kendi kurumunu başlattı. Başvurduğu milyoner arkadaşlarının yardım konusunda çekimserliğini farkedince sülüklerin yüzdüğü, bakterilerin kemirdiği çehrelerin fotoğraflarını gönderdi. 62 milyon dolar topladı. Hollywood ünlülerinden Will ve Jada Smith, Justin Bieber, Jessica Biel en büyük bağışta bulunanlar listesinin başında.

Haberin Devamı

Scott Harrison’un hedefi fakirliğin en fazla hissedildiği bölgede 100 milyon insana temiz su getirmek. Bu amaç için 19 ülkede 6,185 proje hazırlattı. New York’un çılgın gece hayatının bir parçası olan Scott ‘’Çalıştığım özel klüplerde Grey Goose votkasının şişesine bahşiş hariç 365 dolarlık fatura keserdim. Afrika ülkelerinin çoğunda bu para ile bir aile bir yıl geçiniyor.

Scott Liberya’da hastane gemisinde ranzalı bir minik odayı paylaşarak yaşıyor:’’ İlk zamanlar odamda ne elektrik vardı, ne de temiz su. Hamam böcekleri içinde yaşıyordum.  Şimdi odamda temiz su da var, elektrik de. Doktorlarımız yoksul hastalara şifa sağlıyorlar. Artık mutlu bir hayat sürüyorum.’’

 

Yazarın Tüm Yazıları