New York’ta bizi temsil edecek

Güncelleme Tarihi:

New York’ta bizi temsil edecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2012 00:00

Türkiye’yi New York Contemporary Art Bienali’nde temsil etmeye hazırlanan heykeltıraş Uğur Çakı’yı yakından tanıyalım.

Haberin Devamı

Hangi meseleler var sizin sanatçı kimliğinizde, işlerinizde?
- Sanatın iyileştirici özelliğine inanıyorum. Çalışırken esere yüklediğiniz enerji, işe de yansıyor. Her şeyden boğulmuş insan ve toplumların sanat sayesinde özgürleştiğine inanıyorum. Sanat yapmaya seramikle başladım; sonra bronz ardından metal geldi. Bir süre metal hurda kullandım. Hedefim kullandığım malzemelerde de seramik, bronz ve metal malzemedeki ustalığıma ulaşmak. Ama yolum daha uzun ve kendimi geliştirmem, sabrımı sınamam gerekiyor. İstanbul’a bunun için geldim. Zaten sanatçı hiç durmadan deneyen, kendini aşmaya çalışandır.

/images/100/0x0/55eb671ef018fbb8f8bed599
2010 Aralık’ta Societe National Beaux Arts Fransız Güzel Sanatlar Kurumu-Louvre Müzesi Caroussel du Louvre’da Salon Sergisi’ndeydiniz.
- 2010’da Delegation Royaume Uni’den Paris sergisi için böyle bir davet aldım. Sergiye ‘Apollo Desperately in Love’ isimli eserimle katıldım ve Prix Special ödülüne layık görüldüm. Salon sergisi de Chavannes’in kurucusu olduğu bu kurum tarafından düzenleniyor. Sergiye sadece Fransız sanatçılar kabul ediliyordu. Artık uluslararası ve ben de davet edildim. François Baboulet, Michel Baduel gibi ustaların yanında genç kuşaktan da Romero Britto ve birçok seçilmiş sanatçı vardı.
İlerleyen dönemdeki projeler arasında neler var?
- Ocak ayının sonunda Linart’da karma sergimiz olacak. Nisan ayında Art Monaco Sergisi ve mayısta kürator Pietro Franesi’nin organize ettiği New York Contemporary Art Biennale’i var. Tüm bunların ardından en büyük hedefim ise Art Basel’de yer almak.
New York Contemporary Art Bienali’ne katılım süreci nasıldı yeni bir iş mi hazırlayacaksınız?
- Bienalin konusu ‘End and Over’. Kurgusunu daha önce tamamladığım bir video art’la katılıyorum. Saatchi online sayfamda tanıştığım bir küratörle dostluğumuz ilerledi ve kendisini Urla’daki atölyemde misafir ettim. Böylece çalışmalarımı yakından gördü. Geri döndükten sonra bir teklif metni gönderdi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!