New York outlet cennetidir, çok ucuzdur Paris’te kalite uygun fiyata alınabilir

Güncelleme Tarihi:

New York outlet cennetidir, çok ucuzdur Paris’te kalite uygun fiyata alınabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 00:00

“Alışveriş yapamayacağım yere asla gitmem. Maldivler’de alışverişe çıkamayınca masör kadının eteğini satın almıştım” diyen açıksözlü bir gezgin Tülin Kermen (43). Londra’da sahne, TV, sinema makyajı, New York’ta oyunculuk, Los Angeles’ta sinema-TV yayımcılığı öğrenimi görüp Türkiye’ye döndü.

Haberin Devamı

Şimdilerde imaj danışmanlığı yapıyor. Meraklılarına yurtiçi, yurtdışı alışveriş turları düzenliyor. “Kasımın son haftasındaki Şükran Günü, New York’ta ilk büyük indirimleri müjdeler. Noel sonrası ise New York ve Paris’te fiyatlar yüzde 70’e varan oranda düşer. Eğer yerini bilirseniz bu dönemler dışında da çok cazip fiyatlara alışveriş yapabilirsiniz” diyor.

Tülin Kermen, gezginlik anlayışını tek cümleye sığdırabilenlerden: “Uzayı bile merak ediyorum ama dükkân açılmadan  gitmemeye kesinlikle kararlıyım!” Her fırsatta Avrupa ve Amerika’da ulaşımı kolay, indirimi, çeşidi bol şehirleri geziyor, giyimden ev eşyasına, gıda maddelerinden, ilgisini çeken objelere kadar ne bulursa alıyor... Zaman içinde bavula dünyayı sığdırma konusunda uzmanlaşmış. Fetih gezilerine özel vakumlu torbalar, esnek, rahat taşınabilen bavullarla çıkıyor. Hem kendisine, hem de imaj danışmanlığı yaptığı kişilere uygun fiyatlı ürünleri alıyor.
Kermen için alışveriş günlük yaşam alışkanlığı, hatta spor. Her gün mutlaka bir şeyler almalı. Alışveriş yapmadığında kanındaki iyi kolesterol seviyesi bile düşüyor. Bunları anlatırken son derece ciddi. Mall walking, yani AVM yürüyüşü İngiltere’de hızla yaygınlaşan yeni bir spor türüymüş. Kermen de Türkiye’nin ilk resmi mall walker’ı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Peki, Nişantaşı’ndaki 65 metrekarelik dairesine nasıl sığdırıyor bu kadar eşyayı? Sihirli formülü birkaç yıl önce bulmuş: “Garaj partisi düzenlemeye başladım. Tüm dostlarıma haber verip, ayakkabıdan peçeteye, kullanmadığım her şeyi satarım. Kullandıklarım bile çok temiz, yıpranmamış olur, onlar da satılır. Bu parayla yine alışverişe giderim. Zaten kullanmayacağım eşyayı kesinlikle almam. Aldıklarımı birkaç ay içinde kullanmadıysam bir kenara ayırırım, arkadaşlarımla değiş tokuş yaparım.”
TUR DÜZENLEDİ, ZARAR ETTİ
Tülin Kermen’in alışveriş tutkusu, çocukluk yıllarında başlamış. Hatta genetik olduğu söylenebilir. “Babam tekstilciydi. Nişantaşı’nda yürüyüşe çıktığımızda, birlikte gözlerimle vitrin alışverişi yapardık. Onu aldım, bunu da aldım, derdim.” Altı yaşında Londra’ya gitmiş ilk kez. Bu gezide babasının “Önce kendim için alışveriş yapacağım, sonra sizin için oyuncakçılara gideceğiz” demesini hâlâ hatırlıyor... Yine çocukluk yıllarında, tekstil fuarlarına katılan babasıyla İngiltere, İtalya, İsveç’e gitmiş birçok kez. Müze ziyaretlerinde bile hediyelik mağazasından alışveriş yapmışlar mutlaka.
Kermen, seyahatlere tatil gözüyle bakmıyor. Mutlaka gittiği yerlerde bir konuda eğitim alıyor ya da rehberlik dahil çeşitli işlerde çalışıyor. Genellikle arkadaşlarının bulunduğu şehirleri tercih ediyor. Merak ettiği, gitmek istediği ülkelerin başında Japonya, sonra Kore geliyor. Modayı, sokaktaki trendleri görmek için bu ülkelere gitmek istediğini söylüyor. “Mesela Avustralya’yı hiç merak etmiyorum. Ama Hindistan’a, özellikle Rajastan’a gitmek isterim. Herhalde müthiş alışveriş yapardım orada...
Alışveriş hobisini de zamanla mesleğe dönüştürmüş. “2001 krizinde işlerim bozulunca, yeni bir iş alanı yaratmam gerekti. Kendime sordum: En iyi ne iş yaparım? Arkadaşlarım cevap verdi: Alışveriş...” Bir web sitesinde alışveriş yazıları yazmaya başlamış. Sonra bir gün Bursa’dan bir okuru, İstanbul’dan alışveriş önerileri sormuş. Onun teklifi üzerine üç günlük Bursa-İstanbul alışveriş turlarını başlatmış. “Zara’ya salı günleri yeni mal gelir. Tura gelenler önce alışveriş, sonra SPA’da detoks programına katılıp mutlu şekilde geri dönüyordu. Bunu duyan bir turizmci dostum, yurtdışına tur götürmemi önerdi. 2003’te New York ve Paris’e alışveriş turlarını başlattım.”
İlk turdan sonra iki karar almış: Rehberlikten vazgeçmek ve turlara götürdüğü kişilere kapılıp bir kazanacağı gezide üç harcamamak! Artık gezilerde rehberlik yerine alışveriş danışmanlığı yapıyor. Mağazalara götürüyor, giysilerin uyumu konusunda fikir veriyor. Bu arada kişilere, firmalara imaj danışmanlığını sürdürüyor. Ayrıca imaj danışmanlığının bir uzantısı olarak 300-750 TL arasındaki günlük ücret karşılığında zamanı olmayanlara alışveriş yapıyor. Bazı kişilerle sürekli anlaşması var. Yılbaşı, bayram öncesi dönemlerde başı çok kalabalık. Müşterileri için alışverişte geçiyor günleri.

Haberin Devamı

Sokakları iyi giyinmek için ilham veriyor

Haberin Devamı

Paris, havasıyla, sokaklardaki özgün atmosferiyle, müziğiyle iyi giyinmek için ilham verir. Bu havadan öyle etkilenirsiniz ki dönüşte bile bir süre kendinizi iyi hissedersiniz. Paris, son moda ve trendy ürünler peşindeki kişiler için ideal adrestir. Ucuz değildir. İndirimde bile pahalıdır. Eğer gerçek indirimi görmek istiyorsanız, Noel sonrasını beklemek gerekir. Yine de uzman bir alışverişçi her mevsimde piyasa fiyatlarının ortalama yüzde 40 ucuzuna cazip ürünler bulabilir Paris mağazalarında. Üç günlük bir gezi, alışveriş için yeter. Louvre etrafındaki caddelerde yer alan mağazalarda kozmetikler ucuzdur. Lafayette çevresi her beğeniye uygun ürünlerin satıldığı mağazalarla doludur. Rue de Grunelle’deki Labutin, giysi için ilk uğranması gereken mağaza. Marka giysiler için Collette’i, lüks alışveriş için Rue de Fabourg ve St. Honere’deki mağazaları, genç giyimi için Rue de Rivoli, Les Halles, La Devence’deki mağazaları öneririm. Eğer punk çağrışımlı sıra dışı giysiler arıyorsanız, St. Germen’in arkasındaki Mare bölgesini tavsiye ederim. St. Germen civarındaki, Nany adlı mağazada şaşırtan kıyafetler bulabilirsiniz. Paris’e ortak zevklere sahip birkaç kişiyle gittiyseniz bu avantajı değerlendirin: Rue de Denis’deki toptancılara uğrayın. Toptancı olduğunuzu söyleyin, bir kıyafetin en az üç farklı bedenini almak koşuluyla çok çok ucuza alışveriş yapabilirsiniz. Bu caddedeki bir mağazadan 300 Euro’ya 18 elbise aldım. Üç yıldır modası geçmiyor, hepsini severek giyiyorum. Ayakkabı için favori mağazam Rue de Grunelle’deki de Lobautin. Paris’te 170 Euro üstündeki alışverişi aynı gün yaparsanız özel bir belge alıyorsunuz. Yüzde 12 vergi indirimi yapılıyor. Bunu nakit talep edin, kredi kartına geçmesi altı ay sürüyor.

Haberin Devamı

Şehir içinde Century 21, dışarıda Woodbury Common

New York, Amerika’nın diğer şehirlerinden çok farklıdır. Kozmopolit yapısı müthiş bir zenginlik kazandırır. Bu şehre gelmişken Broadway’de iyi bir oyuna gitmek, iyi bir restoranda yemek yemek, kafelerine, sanat galerilerine de uğramak gerekir. Buralardaki renk cümbüşüne alışverişte de rastlarsınız. Türkiye’den en kolay ulaşılabilecek nokta olduğu için New York cazip bir merkezdir. Tam anlamıyla bir outlet cenneti, kaliteli malı ucuza almanın yeridir. Asla eskimeyecek, modası geçmeyecek kıyafetler bulunur. Çok trendy olmayabilir, ama çok kârlıdır alışveriş. Şükran Günü’nde fiyatlar ortalama yüzde 30 düşer. Noel sonrasında ise büyük indirim başlar. Eğer doğru adresleri biliyorsanız, indirim zamanı dışında bile yüzde 70’lere yaklaşan ucuzluktan yararlanabilirsiniz. Çünkü tekstil ürünleri bile artık üç ayda raf ömrünü doldurup indirime giriyor. Eğer tur götürdüysem, pahalı mağazalardan başlar, ucuza doğru gezdiririm. Yalnız gitmişsem beni en çok heyecanlandıran yerler sokak pazarlarıdır. Kelepir ve çok farklı şeyler bulunuyor. Üstelik çok farklı kültürlerden kişilerle tanışıyorum. Soho ve Eastvillage çevresi başlıca pazaryerleri. Sonra sıra alışveriş merkezlerine gelir. Wallstreet civarlarındaki Century 21th bütün bir gün geçirilebilecek kadar büyük bir alışveriş merkezi. Seri sonu bölümleri, diğer mağazalardan yaklaşık yüzde 40 ucuzdur. Diğer favori mağazam Target. Seri sonu kalmış ürünler inanılmaz fiyatlara satılır. Bir başka kelepir adresi Basement mağazası. Ayakkabı için mutlaka 14’üncü caddeye uğrarım. Üç katlı DWS’nin zemin katında outlet bulunuyor. New Jersey’e hafta içinde giderim. Bu bölge hafta sonunda kalabalık olur. Şehir dışındaki en önemli outlet merkezi Woodbury Common’da. Buradaki mağazalarda birçok markada, ayakkabıdan giysiye, ev eşyasından çocuk ürünlerine kadar herkese hitap eden ürünler bulunuyor ve gerçekten çok ucuz. Ev eşyası alışverişi için Washington uygun. Fabrika mağazaları bulunuyor. Damağına düşkünlere, Eastvillage çevresindeki Dean and Deluca’ya uğramalarını öneririm. Gurme yiyecek malzemeleri bulunabiliyor. Alışverişlerde tek kredi kartı kullanılmasını öneririm. Çünkü sonra hesabın ucu kaçıyor, ödemek çok zor oluyor.

Haberin Devamı

en sevdiği beş yer
' New York ' Paris ' Londra ' Amsterdam ' Bodrum
ne okur
Lonly Planet
nerede kalır
Arkadaşlarında, küçük butik otellerde
ne giyer
Rahat giysiler
çantasının vazgeçilmezleri
Ayakta tuvalet ihtiyacı giderilebilecek ekipman, steril kağıt, lolipop, not defteri, kalem, telefon
ne yer, ne içer
Yerel lezzetler
kiminle seyahat eder
Yalnız. Grup seyahatini seviyor.
ne alır
Gıda, giyim, kozmetik dahil herşey

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!