Netanyahu’yu kızdıran kare

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu’yu kızdıran kare
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2016 00:46

BM Güvenlik Konseyi’nin tarihi bir kararla İsrail’den Filistin topraklarındaki yerleşim inşaatlarını durdurmasını talep etmesi İsrail’in tepkisini çekti. Karar, 20 Ocak’ta iktidarı Donald Trump’a bırakacak Obama yönetiminin çekimser kalmasıyla geçti. Netanyahu kararı ‘utanç verici’ diye niteledi.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 23 Aralık tarihli oturumunda İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim inşası faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını öngören 2334 Sayılı BMGK karar tasarısının daimi üye ABD’nin çekimser kalmasıyla kabulünün yankıları sürüyor. İsrail hükümeti karara çok sert tepki gösterdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail bu utanç verici karar tasarısını reddediyor ve bunun hükümlerine uymayacak. İsrail, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump, ABD Kongresi’ndeki Demokrat ve Cumhuriyetçi dostlarıyla çalışarak bu absürt kararın zarar verici etkilerini gidermeyi dört gözle bekliyor” ifadelerini kullandı.

OBAMA’YA SUÇLAMA: Görevi 20 Ocak’ta Cumhuriyetçi Partili Donald Trump’a devredecek olan ABD Başkanı Obama’yı da eleştiren Netanyahu, “Obama yönetimi sadece İsrail’i BM’deki bu gizli planlara karşı korumada başarısız olmadı, perde arkasında işbirliği de yaptı” dedi. Açıklamada, Netanyahu’nun İsrail’in Yeni Zelanda ve Senegal büyükelçilerini istişarede bulunmak için ülkeye geri çağırdığı bilgisi verilerek, Senegal Dışişleri Bakanı’nın planlanan İsrail ziyareti ile Tel Aviv yönetiminin bu ülkeye yönelik tüm yardım programlarının iptal edildiği duyuruldu. Tasarıyı hazırlayan diğer ülkeler Malezya ve Venezuela’nın ise İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Haberin Devamı

TRUMP’TAN TEPKİ: Şimdiye kadar BMGK’da İsrail’e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011 yılında İsrail’in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, bu konuda ilk defa çekimser oy kullanmış oldu. Bununla birlikte ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ise BMGK’daki oylamaya atıf yaparak Twitter’dan paylaştığı mesajda, “BM’ye gelince 20 Ocak’tan sonra işler farklı olacak” dedi. Trump, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olmasını tanıyacağını açıklamıştı. 

ANKARA MEMNUN: Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise İsrail’in Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinin hukuka aykırı olduğunu kayıt altına alan bu kararın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Haberin Devamı

BU SÜRECE NASIL GELİNDİ

- İsrail’in Filistin topraklarında yasadışı yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden karar tasarısını Mısır, Venezuela, Malezya, Senegal ve Yeni Zelanda hazırladı. Tasarı 21 Aralık’ta BMGK’ya sunulacaktı.

- ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’yi arayarak oturumun ertelenmesini istedi. 21 Aralık’ta tasarıyı oturuma getiren Kahire, erteleme kararı aldı. Ancak diğer dört ülke tasarıdan vazgeçmedi.

YERLEŞİMLER MEŞRU DEĞİL

Tasarı 1967’den bu yana Filistin topraklarında Doğu Kudüs dahil İsrail tarafından kurulan bütün yerleşimlerin yasal geçerliliği olmadığını ifade ediyor. Beşinci madde tüm devletlere ilgili iş ilişkilerinde İsrail devletinin toprakları ve 1967’den bu yana işgal altındaki toprakları ayırma çağrısı yapıyor. Altıncı madde terör eylemleri dahil her tür şiddet hareketlerinin engellenmesi için adımların derhal atılması çağrısı yapıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!