Neriman Teyze’nin faiz gelirleri

NERİMAN Teyze’yi biliyorsunuz, annemin yazlık komşusu...

İkisi de her yıl mayıs ayında Datça’ya giderler, ekim sonuna kadar kalırlar. Ben de her yıl, bir hafta gidebilirsem ne mutlu...

Annem geçenlerde üst üste arayıp "Oğlum ne zaman geliyorsunuz. Neriman Teyzen de devamlı seni soruyor" deyince, ani bir kararla önceki gün Datça’ya gittim...

KAFASI KARIŞMIŞ

Dün sabah kahvaltı ederken, Neriman Teyze elinde bir sepet incirle geldi.

"Şükrü Bey evladım, geleceğini duyunca, sabah erkenden Fatma Teyze’nin bahçesinden, ellerimle topladım. O da öğleye doğru gelecek..." dedi ve Bulut’u sevdikten sonra başladı sorulara...

"Yine bir sürü kanun çıktı, kafam karıştı. Faizler ne olacak, biraz dolarım vardı, önce yükseldi sonra düştü. Borsadan anlamadığım için, ondan uzak duruyorum. Şimdi bu faizler ve fonlar ne olacak?"

Neriman Teyze
’nin, anneme beni niye devamlı sorduğu belli olmuştu...

FAİZ, REPO VE FON

Arka arkaya çıkan yasalar, kararnameler, sıfırlanan, indirilen ve indirilmeyen stopajlar, değişiklikler derken sade vatandaşın kafası yine karıştı.

Önce, Neriman Teyze’nin sorularından başlayalım.

Banka Mevduat Faizi:

Bununla ilgili bir değişiklik olmadı.

- Faizler ödenirken, yüzde 15 stopaj (vergi kesintisi) yapılacak.

- Faiz geliri elde edenler, tutarı ne olursa olsun bu gelirlerini vergi dairesine beyan etmeyecekler.

Repo Gelirleri:

Aynen faiz gelirinde olduğu gibi... Yüzde 15 stopaja tabi. Tutarı ne olursa olsun vergi dairesine beyan edilmeyecek.

Döviz Tevdiat Hesabı Faizleri:

- Faizler ödenirken, yüzde 15 stopaj yapılacak.

- Kur farkı vergiye tabi değil. Örneğin Neriman Teyze’nin 10.000 Doları kur 1.300 iken 13.000 YTL idi. Kur 1.550’ye çıktığında 15.500 YTL oldu. Aradaki kur farkı olan 2.500 YTL stopaja tabi değil. Gelir olarak da kabul edilmiyor. Bu örnek 100 bin dolardaki 25 bin, 1 milyon dolardaki 250 bin YTL için de geçerli... Ancak, ödenen faiz tutarı üzerinden yüzde 15 stopaj yapılacak.

- Bu gelirleri tutarı ne olursa olsun, vergi dairesine beyan edilmeyecek.

Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili Faizi:

- 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen HB ve DT’ler, yüzde sıfır stopaja tabi. Bunların geliri 2006 yılında 191.089 YTL istisnadan yararlanıyor. Önce enflasyon indirimi, sonra istisna tutarı düşülecek. Kalan tutar 18.000 YTL’yi aşıyorsa, beyan edilecek.

- 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilen HB ve DT’lerin faizi yüzde 10 stopaja tabi. Tutarı ne olursa olsun, beyan edilmeyecek.

Yatırım Fonları:

Bununla ilgili vergilendirme 1 Ekim 2006 tarihinden geçerli olmak üzere değişti.

Yeni düzenlemeye göre, 1 Ekim 2006 tarihinden itibaren, yatırım fonları ile menkul kıymet yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliği kazançları üzerinden, fon veya ortaklık bünyesinde yapılacak stopajın oranı sıfıra inecek. Ancak yine bu tarihten itibaren, yatırım fonlarının katılma belgelerinin ilgili fona iadesi ile menkul kıymet yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinin alım-satımı sırasında elde edilen gelirlerden yüzde 10 stopaj yapılacak.

Tasarruf araçlarının son duruma göre 2006 yılı vergisini, bir başka yazımızda tablo haline de getirerek açıklayacağız.
Yazarın Tüm Yazıları