Nerede oy kullanacağım? E- devlet YSK sandık sorgulama

Güncelleme Tarihi:

Nerede oy kullanacağım E- devlet YSK sandık sorgulama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2017 09:54

Nerede oy kullanacağım? sorusu günün erken saatlerinden beri vatandaşların gündeminde! Henüz referandum için sandığa gitmemiş olan vatandaşlar, E-Devlet sistemine girerek rahatlıkla YSK sandık sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor. Oy kullanacak vatandaşların nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi veya sürücü belgesini yanında bulundurması gerekiyor. Peki, seçmen kağıdı olmayanlar oy kullanabilir mi?

Haberin Devamı

Nerede oy kullanacağım? Seçmen kağıdı olmadan oy kullanabilir miyim? Referandum için sandığa gidecek olan vatandaşlar, süreç ile ilgili detayları araştırmaya devam ediyor. Oylamanın devam edeceği saat aralıklarında Yüksek Seçim Kurulu ve E-Devlet sistemi üzerinden YSK sandık sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Vatandaşlar, hem e-devlet üzerinden hem de YSK’nın resmi sitesinden oy kullanacakları yeri sorgulayabiliyor. Ancak özellikle ilk kez oy kullanacakların kafası karışık. Bu sürecin en doğru şekilde ilerlemesi için araştırmalarını sürdüren vatandaşlar, özellikle 'Nerede oy kullanacağım?',  'YSK seçmen sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?', 'Seçmen kağıdı olmadan oy kullanabilir miyim?',  'Nüfus cüzdanı olmadan oy kullanılabiliyor mu?' sorularına yanıt arıyor. Referandum süreciyle ilgili tüm detayları sizler için özetledik.

Haberin Devamı

SEŞMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANABİLİR MİYİM?

Anayasadaki 18 maddenin değişimi için yapılan referandumda hangi okul ve sandıklarda oy kullanacağını araştıran vatandaşlar, YSK'nın internet sitesi üzerinden 'nerede oy kullanacağım' uygulamasıyla aradıkları yanıtı buluyor. Peki, seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabiliyor mu? Halk oylaması öncesi seçmen kağıdı gelmeyen ya da bu bilgileri teyit etmek isteyen vatandaşların rağbet gösterdiği YSK seçmen sandık sorgulama işlemi, E-Devlet aracılığıyla kolayca sorgulayabiliyor. 

YSK SANDIK SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinize gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa ;Yüksek Seçim Kurulu ve E-Devlet sistemi üzerinden YSK sandık sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Veya Mobil Uygulamadan kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.

E-DEVLET İLE SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

TC İLE OY KULLANMA YERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

NASIL OY KULLANILACAK?

Referandumda oy kullanacak olanların nasıl oy kullanacaklarına dair yaşadıkları kafa karışıklığına Yüksek Seçim Kurulu son verdi. Yüksek Seçim Kurulu Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ali Kılıç, doğru oy kullanma işleminin nasıl yapılacağını anlattı. 

16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumuna ilişkin sosyal medyada oy kullanma işlemlerine ilişkin yapılan yanlış yönlendirmelere karşı Yüksek Seçim Kurulu doğru oyun nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak anlattı. Kullanılan oyların geçersiz sayılmaması için sandık başındaki görevlilerin uyarılarının dikkate alınması gerektiğini belirten Yüksek Seçim Kurulu Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ali Kılıç, oy pusulasında beyaz bölümde ‘evet’, kahverengi bölümde ise ‘hayır’ seçeneklerinin bulunduğuna dikkat çekerek, vatandaşların tercih ettikleri kısmın üzerine ‘tercih’ mührünü basmalarını istedi.

Hem ‘evet’ hem de ‘hayır’ kısımlarının üzerine ve ‘evet’ ile ‘hayır’ın tam arasına ‘tercih’ mührünün basılmasının kullanılan oyu geçersiz kılacağını söyleyen Ali Kılıç, mührün; sadece tercih edilen kısmın üzerine basılması gerektiğini, oy pusulasının yırtılmaması ve karalanmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, oy kullanmak için sandık başına gideceklerin nüfus cüzdanlarını mutlaka yanlarında getirmeleri istendi.

Haberin Devamı

BU OYLAR GEÇERSİZ SAYILACAK

Yüksek Seçim Kurulu resmi internet sitesinden, geçerli ve geçersiz sayılacak oyları paylaştı. Sitede, tercih mührünün nasıl kullanılacağının yanısıra, zarf ve pusulular üzerinde hangi mühürlerin olacağı bilgisini verdi. Kurulun sitesindeki paylaşımda, oy verme işlemi sırasında yapılabilecek ve bu nedenle geçersiz sayılacak olası senaryolar görselleri desteğiyle anlatıldı.

YSK oy kullanma işleminde yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

"Oyunuzu Kullanırken Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.

ÖNEMLİ: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana TERCİH" mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.

Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın. "

Haberin Devamı

SANDIK GÖREVLİLERİ ENGELLİ SEÇMENLERE OY KULLANMA SIRASINDA YARDIM EDEMEYECEK

YSK’nın duyurusuna göre, görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen, birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek. İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri "Oy Pusulası Şablonu" aracılığıyla oylarını kullanabilecek.

Haberin Devamı

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILIR MI?

Genel seçimlerde, seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır. Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, YSK'nın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir.

YANINDA NÜFUS CÜZDANI YOKSA OY KULLANAMACAK

Sandık başına gelen seçmen T.C. kimlik numarasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini göstererek oy kullanabilecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli olmayacak. Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.

ENGELLİ SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK?

Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez.

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez. İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri “Oy Pusulası Şablonu” aracılığı ile oylarını kullanabilirler.

BAKMADAN GEÇME!