Nemrut davası

Güncelleme Tarihi:

Nemrut davası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 23:30

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı 6’ncı sınıf Kuran-ı Kerim ders kitabında Kral Nemrut ile Nemrut Dağı’nın karıştırıldığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Nemrut davası
Hz. İbrahim’in Kral Nemrut ile mücadelesinin anlatıldığı bölümde, Kommagene Krallığı’nın Nemrut Dağı’nda inşa ettiği heykellerin görselleri kullanılmış, altına da “Nemrut ve halkı putlara tapıyordu (Nemrut Dağı-Adıyaman)” diye yazılmıştı. Kitaptaki hatanın düzeltilmesi için Adıyamanlı avukat Osman Süzen, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’na başvurdu.

Kurul, 10 Ekim’de verdiği cevapta, Hz. İbrahim’in putçuluğa karşı olan mücadelesini öğrencilerin daha iyi kavraması için bu görsellerin kullanıldığı belirtilerek düzeltme başvurusunu reddetti. Kurul açıklamasında, “Bahsi geçen kitapta Nemrut Dağı’ndaki heykellerin bu putlar olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi verilmemiş, sadece öğrencilerin konuyu daha iyi kavramaları amacıyla konu görsel öğeyle desteklenmiş ve söz konusu resimlere temsili olarak yer verilmiştir” denildi.

İDARE MAHKEMESİNDE DAVA
Kurulun kararı üzerine düzeltilene kadar ders kitabının dağıtımının durdurulması ve okutulmaması için Adıyaman İdare Mahkemesi tarafından Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava dilekçesinde kitapla ilgili şöyle denildi: “Bilimsel ve tarihsel gerçeklere aykırı bilgiler içeren kitabın Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile 2016-2017 öğretim yılında beş yıl süreyle ders kitabı olarak okutulmasına dair kurul kararının geriye alınarak gerekli düzeltmeler yapılıncaya kadar okullarda okutulmamasına, dağıtımın durdurulmasına karar verilmesi talebimize binaen başvurumuzun reddine dair tesis edilen işleminin iptalini mahkemenizden arz ve talep ederiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!