Nefret ettirmeyelim

DÜNKÜ ‘Sütte tehlike’ yazımıza değişik tepkiler geldi. Uzman veterinerler ‘Yazılanların çoğu doğru’ dediler, ancak düzeltmeye muhtaç yanlarının olduğunu belirttiler.

Ege Vet Hayvancılık Şirketi’nin Genel Müdürü, veteriner hekim Tahir S.Yavuz, tamamlayıcı olarak şu bilgileri aktardı:

‘Antibiyotikler sadece meme iltihaplarında (Mastitis) değil, birçok enfeksiyonda kullanılır. Her antibiyotiğin prospektüsünde ‘sütten arınma’ süresi yazılmaktadır. Yazıda abartıldığı gibi 20 gün değildir. İlacın prospektüsüne uyulmalıdır.

Pire için yorgan yakmayalım, insanları sütten nefret ettirmeyelim. Yazıda yazılanlardan bağışıklık sistemi ile ilgili kısım doğru değil. Ancak her önümüze geleni kansorojen deyip karalamayalım. Memlekette bunca sigara tüketiliyorken sütte ‘kanserojen madde’ sözü gerçekten abartılı. Hayvancılık sektörünü yaralayacak, tüketimi azaltacak konulardan uzak durmak gerekir.

Yazıda belirtilen ‘kaçak dana ve koyun’ konusu gayet doğru. Bu konuda sadece Tarım Bakanlığı değil, ilgili tüm bakanlıkların duyarlı olması gerekir.’

Oğuz Bilginer adlı okurumuz ‘Yazdıklarınız açık satılan sütler veya bundan yapılan ürünler için doğrudur fakat kapalı satılan ürünlerde (Pınar, Sütaş vb.) böyle bir risk yoktur’ dedi. Bazı okurlarımız da, antibiyotik içeren sütten yoğurt, peynir gibi mayalanmış ürün olamayacağını hatırlattılar (eritme peynirler hariç).

Yakışıyor mu

ANADOLU yakasının mimari sembollerinden biri olan tarihi Haydarpaşa Lisesi binasının mimari estetiğine nasıl ihanet edilmiş görüyorsunuz. Hem de aydın insanlarımızın bulunduğu bir üniversitenin bunu yapması çok enteresan. Üniversite tabelası asmanın daha şık, daha zarif ve tarihi dokuyu daha az rencide edici bir yolu olmalıydı diye düşünüyorum. Kim bilir belki de bu durum, inşaatçı olduğum için bana çok itici geldi.

Şadi ÇİÇEKCİ-BÜYÜKÇEKMECE

Sustalı bıçaklar pazarlara düştü

BEN emekli yargıç Hüseyin Nedret Uçlar’ım. Ankara Maltepe Pazarı’ndan geçerken arkamdan bir ses duydum; ‘Evet abi her cebe lazım, herkese lazım’ diyordu. Baktım, orta yaşlı biri tezgahında sustalı bıçak satıyordu. Mallar, Polonya malı ve faturalı. Kimi muştalı, bunlardan bir darbe alanın yaşama şansı yok gibi. Bunlar yasak kapsamına giren ve özel yasalarla da engellenmeye çalışılan suç aletleridir. Av ve spor bıçakları için dahi özel yasa var. Satarken sorun çıkmıyor. Alıp cebinize koydunuz mu yandınız. Beni esas dehşete düşüren adamın ‘Her cebe lazım’ sözleri. Bakar mısınız düşünceye. Herkes alsın, biraz sinirlenince çekip vursun. Tanrı daha beterinden korusun demekten başka elimden bir şey gelmedi.

Sabancı’nın öğüdü

SAKIP Sabancı 1985’te yayınladığı ‘İşte Hayatım’ isimli kitabını şöyle bitiriyor: ‘Sabancı Topluluğu’nda 1980 yılında çalışmaya başlayan Güngör Uras’ın çalışma odasında asılı duran bir İngilizce levha dikkatimi çeker. Bu levha aynen şöyledir:

To avoid criticism; do nothing, say nothing, be nothing.

Türkçesi şöyle: ‘Eğer tenkit edilmek istemiyorsan: Hiçbirşey yapma, hiçbirşey konuşma, hiçbirşey olma...’

İşte bu da benim hayatım.’

Biliyor musunuz

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP 148, CHP 54, ANAP 4 ve SP 1 olarak gerçekleştiğini ve meclisin ilk toplantısını 13 Nisan’da yapılacağını... AKP İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlıklarına aday olup kazanamayan bazı isimler için Büyükşehir’in BİT’lerinde ‘görev’ almak için büyük bir kulis faaliyeti yürütüldüğünü; bu arada eski Meclis Grup Başkanı ve Kadıköy adayı Ümit Özoral’ın adının İGDAŞ Genel Müdürlüğü için geçtiğini... İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Kemal Aktürk’ün, Topkapı’daki minibüs otoparkının işletmesinin verildiği özel kişinin, minibüs başına günlük 5 milyon lira hizmet bedeli istemesine karşı eylem yapacaklarını bildirdiğini... CHP’li belediye başkanlarının bugün Baykal’ın başkanlığında Ankara Büyük Anadolu Oteli’nde bir araya geleceğini, Ahmet Piriştina ile Mustafa Sarıgül’ün yerel yönetimler konusunda konuşmalar yapacağını...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

YILDIZ Teknik’
te okuyan bir öğrenci soruyor: Kullandığım Üsküdar-Beşiktaş vapurunun öğrenci Akbil ücreti 375 bin olmasına karşın neden 380 bin lira alınıyor, her zaman bizim 5 bin liralar uçuyor, neden?

ARAŞTIRMACI, derlemeci, yazar ve radyo programcısı Ümit Kaftancıoğlu, pusuya düşürülerek öldürülüşünün 24. yılında (11.4.1980) kendi sesinden yaşam öyküsüyle ve dostlarının onu anlatımıyla anılacak. Yön FM (96.6) 14.00’te.

CHP Edirne Milletvekili Prof. Necdet Budak, Tarım Bakanı Sami Güçlü’ye, ‘2003 yılına ait Doğrudan Gelir Desteği ve mazot desteği ödemelerinin ödenmeyen kısmının Edirne ilinde hangi tarihlerde ödemeyi planlıyorsunuz’ dedi.

HAKSIZ yere yeşil kart verenlerin de, yeşil kartı hak etmediği halde alıp kullananların da yaptığının cezası nedir; bunlar takip ediliyor mu?

Mürüvvet TÜRKİLİ/İSTANBUL

GÜNÜN SÖZÜ

Karpaz oldu bitti ile Rumlar’a teslim ediliyor. Bu bir skandaldır. Şimdi Dışişleri Bakanlığı bu skandalı örtbas etmeye uğraşıyor. Yoksa iktidar Karpaz’ın öneminin farkında mı değildir?’

(DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit)
Yazarın Tüm Yazıları