Nefes alamadıktan sonra güzel burun nafile

“Güzel burun, doğru nefesle daha da güzelleşir” diyen plastik cerrah Prof. Dr. Ahmet Karacalar, burnunu ameliyat ettiği hastalara doğru nefes tekniklerini de öğretiyor. Komple güzellik, sağlık ve gençlik için doğru nefes almak şart!

Uzunca bir süre cerrahlardan kalkık burun istendi. Sonra bu yerçekimine direnen minik burunların aslında herkese yakışmadığı anlaşıldı. Ameliyatların burun içi dokusuna özen gösterilmeden yapıldığında hayatı zehir ettiği de görüldü. Burun ameliyatlarının felsefesi değişti...
Prof. Dr. Karacalar, artık ‘kusurlu plastik cerrahi’ uygulandığını anlatıyor. Yani örneğin kemer kişiye yakışıyor başka bir deyişle yüzdeki diğer organlara uyuyorsa bırakılıyor. Ve tabii burnun bir fonksiyonu olduğu unutulmuyor. Formu düzeltilirken, burun içi dokulara saygılı davranarak, nefesi bozmamak temel kaygı. Prof. Dr. Karacalar bunun üstüne bir de doğru nefesi koyuyor: “Burundaki mekanik havayollarını ve şeklini düzeltmek, rahat nefes alıp vermesini sağlamak yetmiyor. Doğru nefes alıp vermeyi de öğretmeyi görev biliyorum.”

YANLIŞ SOLUMA SELÜLİT YAPIYOR

Doğru nefesin güzellikle, yaşlanmakla da doğrudan ilişkisi var. Örneğin ağızdan nefes alıp vermek su kaybettiriyor. Su başka deyişle nem kaybı da cildi yaşlandırıyor. Prof. Dr. Karacalar, “Göğüs nefesi, akciğerlerin sadece üst ve orta bölümünü doldurabilir. Doğru nefes ise diyafram kullanılarak alınır. Burun ve diyafram nefesi, sağlığın temel koşulu. Diyafram, göğüs kafesi ve karın arasını ayıran güçlü bir kas. Karın organlarına devamlı baskı yaparak karaciğer, safra kesesi, bağırsaklar ve diğer iç organların çalışması üzerinde olumlu etkisi var. Diyaframı çalıştırmadan nefes alırsanız, lenf dolaşımı bozulur. Selülit gelişir. Sindirim sisteminiz bozulur. Ayrıca yanlış nefes almak diyabet, tansiyon riskini artırır. Her iki hastalık da yaşlandırır” diyor.

BİLEREK DOĞUYOR SONRA UNUTUYORUZ

Doğru nefes almak öyle atla, deve değil. Aslında doğan her çocuk doğru nefes alıp veriyor. Sonra yıllar içinde aşırı dolu mide, yanlış yemek, stres tarafından bozuluyor. Yüzeyel nefes almaya başlıyoruz. Kötü nefes enerjiyi azaltıyor. Ağız solunumu kalp damar sistemi sorunlarına yol açıyor. Erken yaşlanmaya neden oluyor. Ayrıca horlatıyor!
Buna karşın diyafram solunumu akciğerlerin asıl oksijen değiş tokuşunun yapıldığı alt bölümlerini açıyor. Burundan soluk verildiği zaman akciğerlerdeki hava birden boşalmıyor. Bu durum akciğerlerin oksijeni daha fazla kullanmasını sağlıyor.

Çınlamaya karşı Kuantum ışını

Tinnitus daha bilinen adıyla kulak çınlaması, hastanın gerçekte dışarıdan sesli uyaran olmadan ses algılaması demek. Her yüz kişiden, sekizi bundan mustarip. Hastalar bu sesleri bazen çınlama, bazen de uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi diye tarif ediyor. Yakın zamana kadar tinnitustan çekenlere pek fazla yardımcı olunamıyordu. Bununla birlikte yaşamaya alışmaları öneriliyordu. Ama artık lazer yöntemi tinnitus tedavisinde seçenekler arasında.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İrfan Devranoğlu, tinnitus için Kuantum lazer uyguluyor: “Kulağa lazerle, biyo-uyarıcı etki yaratılıyor. Amaç, soruna zemin hazırlayan karmaşık süreçleri, vücudun doğal yolla kontrol altına almasını sağlamak. Henüz yüzde 100 başarıdan sözetmiyoruz. Ancak 12 seansta hastaya belli bir rahatlama sağlanıyor” diyor.

TAMAMLAYICI TIP
Ozon gazı fıtığı küçültüyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Hasan Oğuz, bel fıtığı tedavisinde bilinen yöntemlere ozon gazı enjeksiyonunu da ekledi. Konya’daki Özel Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yöntemi uygulayan Prof. Dr. Oğuz, kuyruk sokumundan enjektörle girerek, fıtığın çevresine 20-30 mililitre ozon gazı veriyor. Prof. Dr. Oğuz, “Gaz, fıtığın çevresindeki ödemde bulunan ağrı yapıcı maddelerle reaksiyona giriyor ve ortadan kaldırıyor. Ödemle birlikte fıtık da küçülüyor” diyor. Ozon gazını bel, tendon ve başka kas ağrıları, fibromiyalji gibi sorunlarda da uyguluyor.

SAĞLIĞIM İÇİN
Deniz Berdan (modacı)

MUTLAKA YAPARIM: Kendimi bildim bileli besinleri doğal halleriyle tüketerek, sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışırım. Gün içinde aşırıya kaçmadan hareketli olmaya çalışırım. Evde her sabah treadmill’de yarım saat yürürüm. Yemek yemek dünyanın en büyük zevklerinden. Aşırıya kaçmadan, miktar ve sıklık kontrolü yaparak masum kaçamaklar yaparım.
ASLA YAPMAM: Sigara ve alkol kullanmam, basit şeker, tuz ve beyaz un tüketmem. Toz, doğal tatlandırıcı kullanırım. Detoks uygulamam. Şok diyetler yapmam, öğün atlamam.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Daha düzenli check-up yaptırmak istiyorum. Yoğun çalışma tempomu tatillerle dengelemek istiyorum.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Üzümün her zerresi ilaç gibi


Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin, ‘Üzüm İyileştirir Güzelleştirir’ adlı kitabında üzümün kabuğundan çekirdeğine, suyundan yaprağına her parçasının mucize etkilerini bilimsel araştırmalar ışığında anlatıyor. Hayykitap’tan, 10 lira.

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Bardak bardak çay içiyorum. Bu vücudun sıvı ihtiyacını karşılamaya yeter de artar bile.
DOĞRU: Suyun yerini çay tutmaz. Hergün en az 1.5 litre su içmeyi kural haline getirin.
Yazarın Tüm Yazıları