Nee, yoksa uzaylılar hiç gelmemiş mi?

Sohbet her seferinde buna benzer bir biçimde gelişiyor.

Haberin Devamı

- Sence uzayda hayat var mı?
- Uzayda bir yerde akıllı hayat olma olasılığının çok yüksek olduğunu düşünüyorum.
- Yani var.
- Olup olmadığını bilmiyorum ama burada bizim dünyamızda olduğuna göre katrilyonlarca diğer gezegende neden olmasın?
- Peki sence uzaylılar dünyaya geldi mi?
- Akıllı canlılar uzay gemilerine binip dünyaya gelseler haberimiz olurdu.
- Peki bu uçan daireler falan ne?
- Ya sahiden en azından onlarca ışık yılı mesafeden buraya kadar gelip Nevada’da, Kayseri’de veya Mısır’da şöyle bir görünüp geri döndüklerini mi düşünüyorsun?
Bu son cevabımdan sonra konuşma genellikle tartışmaya dönüşüyor.

***

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA geçen hafta, dünyanın dört bir yanındaki UFO avcılarını hayal kırıklığına uğratan bir gizli raporun üzerindeki gizliliği kaldırdı.
Amerika’da Nevada çölünde ‘Area 51’ olarak bilinen ve çok sayıda insanın da ‘Amerikan ordusunun yakaladığı UFO’ları tuttuğu gizli askeri üs’ olduğuna inandığı yerle ilgiliydi bu rapor.
Area 51’den söz eden onlarca film ve dizi var ama herhalde en meşhuru, dünyayı istila eden uzaylılarla savaşılan ‘The Independence Day’ filmi. Bunda, son çare olarak Area 51’de tutulan bir UFO’yu kullanıyor kahramanımız ve uzaylıları öyle alt ediyordu.
Şimdi CIA raporundan anlıyoruz ki sahiden Area 51 çok gizli bir yermiş. CIA ve Amerikan ordusu 50’li yılların başlarından itibaren çöl ortasında ve başka her yerden (en çok da gözlerden) uzak bu bölgede U-2 başta olmak üzere casus uçakları geliştirir, onların denemelerini yaparmış.
50’lerden itibaren çok sayıda değişik tasarım da denenmiş. En çok da insansız hava araçları denenmiş. Şimdi bile, Güneydoğu’da uçan Amerikan insansız hava araçları bu üsteki askerler tarafından yönetilip yönlendiriliyor.
Tabii Area 51’de UFO olmaması, UFO gördüğünü sanan insanların aslında üsten kalkan deneme uçaklarını görmüş olması, uzayda akıllı hayat olmadığı anlamına gelmiyor.
Dediğim gibi uzayda bir yerlerde akıllı hayat olması olasılığı çok yüksek. Dünyada olduysa oralarda da olur.
Ama o akıllı canlılarla temas kurma olasılığımızın olup olmadığı, tamamen ayrı bir konu.

Haberin Devamı

Uzaylılar bize benzer mi?

Haberin Devamı

Dünyamızda belli bir yerçekiminin etkisinin altında ve belli bir atmosfer basıncında yaşıyoruz.
Hayat dünyada değil de, diyelim küçük uydumuz Ay’da gelişmiş olsaydı, biz Ay şartlarına uyum sağlamış canlılar olacaktık. Yani bugünkü halimizden en az 6 kat daha ağır olmamız gerekecekti.
Hayat dünyada veya ayda değil de mesela Jüpiter gezegeninde gelişseydi, bu kez hepimiz şu anki kilomuza göre hem çok hafif hem de çok ama çok kısa boylu olmak zorunda kalacaktık, çünkü yerçekimi çok daha güçlü Jüpiter’de.
Bizler karbon bazlı canlılarız; oksijen soluyoruz, karbonu yakıyoruz, enerjimizi böyle sağlıyoruz. Başka türlü bir ‘organik’ hayatı tahayyül dahi edemiyoruz. Ama neden olmasın.
Biz uzaya baktığımızda, bizimkine benzer şartları olan gezegenlere bakıyoruz. Astronomlar şimdiden birkaç tane dünyaya benzer gezegen buldu bile. Ama diyorum ya, dünyaya benzerlik bizim için önemli. Tamamen farklı şartlarda tamamen farklı hayatlar doğmuş olabilir uzayın bir yerlerinde.
Biz elleriyle çalışan, aletleri elleriyle yöneten akıllı canlılarız. Elimizdeki baş parmağımız olmasa bugünkü uygarlığa sahip olamayacağımızı söyleyen ciddi bir literatür var.
Peki uzaylıların başparmağı var mı acaba? Onların da kendi uygarlıklarını en azından gezegenlerarası seyahat yapabilecek kadar geliştirmiş olmaları gerekiyor; elleri ve başparmakları yoksa neyle yapacaklar bunu?
Not: Meraklısı için CIA’nın açıkladığı rapor ve ilgili haber burada: http://www2.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB434/

Yazarın Tüm Yazıları