Nedir şu koleksiyon albüm?

Daha önce de çok kez söz ettim. Müzik endüstrisi zor günler geçiriyor. Durum böyle olunca da şirketler daha düşük maliyetli "özel" projelere ya da filanca albümün yan ürünlerine yöneliyorlar.

Yakın dönemde bu tür projelere örnek teşkil edecek bir sürü albüm çıktı piyasaya. Ben de o albümlerden söz ederken bu tür projelerin hatasını sevabını masaya yatırayım istedim.

ÜÇ MUSİKİ DİVASI

İlk projemiz bir Türk sanat müziği projesi; bir üçleme. Musikinin üç büyük kadın sesinden üç albüm: Hamiyet Yüceses’ten "Makber"; Behiye Aksoy’dan "Gözlerin" ve Müzeyyen Senar’dan "Ölürsem Yazıktır". Üçleme dediğime bakmayın; her ne kadar albümlerin görsellikleri birbirini çağrıştırıyorsa da üçlü paket halinde satılan ya da bir serinin devamı niteliği taşıyan albümlerden değil; üç bağımsız Türk sanat müziği albümünden söz ediyoruz. Ortak özellikleri dönemin önemli şirketlerinden Harika Kasetçilik bünyesinde yayınlanmış olmaları. Şimdi EMI Türkiye, bu albümlerin yeniden ve cd formatında yayınlanmasına önayak oluyor.

Nedir bu projenin artısı? Şimdi o albümleri arasanız bulamazsanız. Bulsanız kaset bulursunuz, internet ortamında kötü kayıtlar bulursunuz. Onu düzelt, aktar derken ömrünüz törpülenir. Şimdi 56 dev eser, 3 dev ismin yorumuyla hem de cd formatında emrinize amade. Hem o şarkılarla büyüyen eski nesil; hem de bu şarkıları meyhane ortamında öğrenmek zorunda kalan gençler için büyük fırsat. Gerçek koleksiyon albümleri.

MANGA’NIN ARTISI

Dikkatimi çeken ikinci proje "Manga +" albümü. Dünyada çok yaygın olan "rereleased" (yeniden yayınlanmış) albümlere bir örnek. Orijinalinden fazlası nedir diyecek olursanız konserlerinde söyledikleri Cem Karaca şarkısı "Raptiye Rap Rap" ve albümde yer almayışına karşın klip çektikleri "Kandırma Kendini" adlı şarkıları da yer alıyor Manga +’da. Ayrıca aynı fiyata tüm Manga kliplerini bir arada bulabileceğiniz bir DVD’nin de sahibi oluyorsunuz. Hem albümü satın almış Manga hayranları hem de henüz albümü almamış internet bedavacıları için gayet albenili bir iş. Sony BMG açısından da çok akıllıca. Satışı durma noktasına gelmiş çok başarılı bir ilk albümü iki üç rötuşla canlandırmayı başardılar.

KARADENİZ RÜZGARI ve MFÖ EXTRA

Biri Fuat Saka diğeri ise Volkan Konak’a ait üçer cd’lik iki koleksiyon paket var sırada. Üç albümün bir arada koleksiyon değeri arz etmesi için ne gerekli sizce? Yani işin "elimdeki albümleri paketler paketler tekrar satarım" mantığından, sineğin yağını çıkarma çabasından farkı nedir? Üzerine koleksiyon yazılacağına "üç albüm bir arada falanca uygun fiyata" yazılsa daha doğru olmaz mı? Fuat Saka’nın 2001-2002 yıllarında DMC etiketiyle yaptığı 3 albüm bir arada satılıyor. Alan almış zaten o albümleri. Volkan Konak’ın paketlenen 3 albümü arasında Mayıs 2006’da çıkan son albümü "Mora" da var. Keza MFÖ’nün ikili paketi "MFÖ Extra limited edition box" (isim çok afili ve sebepsiz yere İngilizce dikkat ederseniz)’ta da durum enteresan. MFÖ’nün henüz bir klibi çekilmiş son albümü "Agu" ile en iyiler niteliğindeki "Collection" albümü bir arada satılıyor. Bunun neresi extra, neresi limited edition? Yahu bu durumda siz "Agu"yu, "Mora"yı bağımsız olarak nasıl satacaksınız? Ya da, şurda iki üç ay önce çıkardığınız albümler bu kadar mı az satıyor ki bu yollara başvuruyorsunuz? Volkan Konak’ı bilmem ama 10 yıl aradan sonra "Agu"yu çıkartan MFÖ bunlara neden göz yumuyor?
Yazarın Tüm Yazıları