Neden üçlü zirve?

BAŞKENT siyasetinde ne söylendiği kadar...

Nerede ve nasıl söylendiğine dikkat edilir.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı karargâhta konuşursa başkadır.

Firkateyn güvertesine çıkarsa ağzını açması bile mesajdır.

Dün Başbakanlık’ta üç saat süren bir toplantı yapıldı.

İlker Başbuğ ile Başbakan’ın buluşması doğaldı.

Arınç operasyonu, MGK, açılım, gündem yoğundu.

Ama odada başka bir komutan daha vardı.

Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı.

30 Ağustos’ta Genelkurmay koltuğuna oturacak isim.

Başbakanlık’tan yapılan açıklama üç satırdı:

“Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bugün Başbakanlık Resmi Konutu’nda Genelkurmay Başkanı Org. Sayın İlker Başbuğ ile Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Sayın Işık Koşaner’i birlikte kabul ederek iç ve dış güvenliğe ilişkin konularda bilgi almıştır.”

Haberin Devamı

Kısa metnin içeriği formatı yani üçlü zirveyi haklı kılıyor gibi... Yani Başbakan MGK öncesinde asker ve bakanlarıyla ayrı ayrı toplandı. Ancak şansımı biraz zorlamak anlamına gelse de... Acaba o fotoğrafla şu iki mesaj mı verilmek isteniyor diye düşündüm:

1) Yaşar Büyükanıt ile Başbakan arasındaki ünlü Dolmabahçe zirvesinde konuşulanlar hakkında fazlasıyla spekülasyon yapıldı. Dünkü toplantıdaki üçüncü kişi taraflar açısından dedikoduya karşı sigortadır.

2) Demokrasiye bağlı ve entelektüel kalitesi yüksek İlker Başbuğ’a iç kamuoyundan yükselen tepkiler dikkate alındığında... Selef ve halefin siyasi otoritenin karşısına birlikte çıkmaları anlamlıdır.

 

Teşekkür

 

BU ülkede kalabalıkların sadece kendilerine yetecek kadar demokrasi istediklerinden şüphe ederdim. Şamil Tayyar’a destek yazıma gelen tepkilerle önyargımı demografik gerçeğe dönüştürenlere teşekkürü borç bilirim.

 

Mahmur’dan kampa davet

 

MGK hazırlık toplantısına Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik de katıldı. İçişleri Bakanı Irak’tan yeni döndü. Muhtemelen MGK’da Mahmur için son hazırlıklar ele alınacak. TOKİ’nin Habur’a büyük göç için konaklama tesisi inşaatı sürüyor. Ancak bu tesisin kalıcı mülteci kampına dönmemesi için 1) Mahmur’dan dönenlere ev bulunması, 2) Para kazanacak iş temin edilmesi zorunlu görülüyor. Hükümet kamuoyunun açılıma tepkili kesimini daha da kızdıracak bu adımları atabilir mi acaba?

Haberin Devamı

 

KCK’da üç ay beklendi

 

PKK’nın sivil kanadı olduğu iddia edilen KCK operasyonu için iki-üç aydır beklendiği Ankara’da hemen herkesin duyduğu sözde sırdı. Açılım sürecini baltalamamak için izlenen bu politikadan neden vazgeçildi, açıkçası anlayamadım. Taraf’ta eski polis/akademisyen Emre Uslu’nun yorumunu aktarmakla yetiniyorum. Uslu’ya göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yaşanan çatışmanın mağlubu ve tasfiyeye uğrayan kadro dikkatleri dağıtmak için KCK operasyonunu başlattı.

Yazarın Tüm Yazıları