Neden İtalya

"Makarna" dendiğinde herkesin aklına önce İtalya gelir. İtalya, en çok makarna üreten ve tüketen ülke olsa da Avrupa, Asya ve Amerika’da da makarna çok yaygın olarak yenen bir yemektir.

Belki de İtalyanları makarna konusunda söz söyleme hakkına sahip kılan şey; onların yaban mantarından deniz kestanesine, yer elmasından nohuda kadar pek çok malzemeyi makarnalarında sos olarak kullanmalarıdır. Makarnayı denizden, topraktan nehirden çıkardıkları her şeyle dans ettirip sofraya koyarlar. Ayrıca İtalyan aşçıları ve ev hanımları makarnanın hamurunu da elde açarlar ve bunu zahmetli bir iş olarak da görmezler. İtalyanların yemeklerinde geleneksel olarak kullandıkları sebze, bakliyat, deniz ürünleriyle yaptıkları makarnalar günümüzde geçerli olan pratik yemek anlayışının da bir parçası olmuştur.

Oraletli hafif, sütlü tatlı

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Sütlü krema için;

10 çay bardağı süt

2 çay bardağı mısır nişastası

2 çay bardağı tozşeker

1 paket kakaolu pötübör bisküvi

Oraletli krema için;

10 çay bardağı su

2 çay bardağı mısır nişastası

1 çay bardağı tozşeker

2 çay bardağı oralet

(Herhangi bir toz içeceği kullanabilirsiniz ama ben portakallıyı öneririm.)

Nişasta ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine sütü ekleyip tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla karıştırarak nişastayı ezin. Kremayı kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelip kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Ilık hale gelmesi için en az 10 dakika bekleyin. Diğer taraftan, orta boy ve kenarları en az 5 santim yüksekliğinde olan cam ya da porselen kalıbı suyla çalkalayın. Ilık haldeki sütlü kremayı kalıba aktarıp üzerini spatulayla düzeltin. Kakaolu bisküvileri aralarında az aralık bırakarak üzerine dizdikten sonra buzdalabında bekletin. Diğer taraftan, oraletli kremayı hazırlamak için; su ve mısır nişastasını orta boy bir tencereye aktarın.

Tozşeker ve oraleti ilave edip tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Kremayı kısık ateşte, sürekli karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayan oraletli kremayı ocaktan alın. Ilık hale gelmesi için bir kenarda en az 10-15 dakika bekletin. Arada sırada karıştırarak kabuk bağlamasını engelleyin. Ilık haldeki kremayı yakın mesafeden bir kepçe yardımıyla bisküvilerin üzerine yavaş yavaş aktarın. Üzerini tekrar düzeltip buzdolabına koyun. En az 4-5 saat veya 1 gece buzdolabında bekletin. Servise sunmadan önce çıkarıp dilimleyin.
Yazarın Tüm Yazıları