Avrupa siyasetinin yükselen yıldızı... Hollanda seçimlerinde patlama yaptı!

Güncelleme Tarihi:

Avrupa siyasetinin yükselen yıldızı... Hollanda seçimlerinde patlama yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 09:41

Hollanda'da milletvekili sayısını dörtten 14'e çıkaran Yeşil Sol Partisi seçimlerin sürprizi oldu.

Haberin Devamı

Oyların yüzde 95’inin sayımının yapıldığı dünkü Hollanda seçimlerinin galibi Başbakan Mark Rutte’nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) olurken, parlamentodaki milletvekili sayısını dörtten 14'e çıkaran Yeşil Sol 2017 seçimlerinin sürpriz partisi oldu.

Avrupa siyasetinin yükselen yıldızı... Hollanda seçimlerinde patlama yaptı
Partinin 30 yaşındaki lideri Jesse Klaver seçimdeki başarısını, eşi Jolein Klaver'i öperek kutladı.

TRUDEAU'YA BENZETİLİYOR

2015 yılından beri partinin genel başkanı olan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya benzetilen Klaver, daha çok gençler arasında popüler. Fas ve Endonezya kökenli Klaver, umut ve hoşgörü içerikli söylemleriyle ülkedeki sosyal demokratların da sempati duyduğu bir isim.

Haberin Devamı

Yeşil Sol, 2012 genel seçimlerinde yüzde 2.3 oy oranı ile 4 vekillik kazanmıştı.

Avrupa siyasetinin yükselen yıldızı... Hollanda seçimlerinde patlama yaptı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau

Avrupa siyasetinin yükselen yıldızı... Hollanda seçimlerinde patlama yaptı

Klaver dün, seçim kampanyasında görev yapan gençlerle, sandık başında böyle sekfie çekmişti.

AB ÜLKELERİNE NEFES ALDIRAN SONUÇ

Hollanda'daki seçim sonuçları milliyetçilik dalgasıyla karşı karşıya olan diğer Avrupa Birliği ülkelerine nefes aldırdı.

Lahey'de toplanan parti taraftarlarına seslenen Rutte, "VVD Hollanda'da üst üste üçüncü kez en büyük parti olacak gibi görünüyor; bunu kutlayacağız. Bizim başarımız, aynı zamanda Brexit'ten sonra, ABD'deki seçimlerden sonra, Hollanda'nın yanlış popülizme 'dur' dediği bir gecedir" dedi.

Yabancı ve İslam karşıtı görüşleri ile bilinen Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) ise beklediği patlamayı yapamadı. VVD’ nin 33 milletvekiline karşın ırkçı PVV milletvekili sayısını 5 arttırarak 20 milletvekilliğine ulaştı.

Haberin Devamı

Seçimlerin en büyük kaybedeni ise sosyal demokrat İşçi Partisi (Pvda) oldu. İşçi Partisi meclisteki 29 sandalyesinin 20’sini kaybetti. Parlamentonun 150 sandalyesi için yapılan seçimlere 28 parti katılırken, seçimlerde oy kullanma oranı rekor düzeyde yüzde 81 olarak gerçekleşti.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Rotterdam kentinde ise Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) oyların yüzde 16,4 ünü alarak en büyük parti oldu. Rotterdam’daki seçimlerin kaybedeni ise ülke çapında olduğu gibi İşçi Partisi oldu. İşçi Partisi yüzde 32’den yüzde 6,6’ya geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!