Ne sandınız, genç kızlar Cem Belevi'nin değil de bizim mi sevgilimiz olacaktı?

Güncelleme Tarihi:

Ne sandınız, genç kızlar Cem Belevinin değil de bizim mi sevgilimiz olacaktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 12:41

‘Genç kızların yeni sevgilisi’ Cem Belevi, yeni single’ı ‘Sor’da pek de yeni bir şey vaat etmiyor.

Haberin Devamı

Popüler kültürün en vazgeçilemez, en topraklara gömülemez sloganlarındandır ‘Genç kızların sevgilisi’. Her an bir cepten çıkarılır, konulur ortaya, her fırsatta sürülür piyasaya.

Genç kızların yeni sevgilisi Cem Belevi. Bizzat kendi basın bülteni de öyle diyor, internet üzerinde onlarca site ya da doküman da. İnanmamak için bir sebep yok, öyledir herhalde. Bu unvana durduk yerde de sahip olunabiliyor ama Belevi öyle değil. Asgari şartların hepsine sahip. Yakışıklı mı yakışıklı, imajlı mı imajlı, aşkını çuval çuval saçıyor mu saçıyor. Daha ne olsun. “Kızlar daha ne isteyebilir ki?” gibi basit ve bayağı ama kadere bakın ki hep de iş yapmış bir çerçeveden bakmışları, cümlelerine yağ, sayfalarına bal sürmekten kim alıkoyabilir ki?

Ne sandınız, genç kızlar Cem Belevinin değil de bizim mi sevgilimiz olacaktı

Haberin Devamı

İlk albümünü (‘Bilmezsin’) 2013 yılında çıkardı. Fiyakalı bir biyografi (aslında CV) ile sunuluyordu piyasaya; çocukken ilk piyano, hemen ardından ilk gitar, yurtdışında ekonomi ve işletme eğitimi... Ama müziksiz yapamama elbette. Alınan bunca eğitime boşverecek kadar şarkı yazma ve şarkı söyleme isteği, azmi. Sonuç bir albümdü. Piyasadaki gençlerin yaptıklarından ne daha iyi ne de daha kötü bir albüm.

Sonra ‘Sevemez Kimse Seni’ (80’lerin başında Nilüfer’in olağanüstü güzellikte bir versiyonunu yaptığı meşhur Türk müziği şarkısı) single’ı geldi. Şarkıcımız şarkıya hemen hemen hiçbir şey katmadan söylemişti ama öyle bir klip çekilmişti ki Yunan adalarında, yakışıklımız adeta bir James Bond kesilmiş, kilise dahil beyazlı/mavili binaların üstünden atlıyor, atladıkça haykırıyordu: “Sevgilim sen olmasan, yaşamak neye yarar...” Ne sandınız, genç kızlar onun değil de bizim mi sevgilimiz olacaktı?

ÖYLE YAĞMA YOK

Ne sandınız, genç kızlar Cem Belevinin değil de bizim mi sevgilimiz olacaktı

Yeni single ‘Sor’ (biri Suat Ateşdağlı’nın remix’i, biri de karaoke versiyon olmak üzere, toplam 3 hali var), “Yerleri gökleri yaratan altı günde, bilir halimi, ona sor; dertleri yaşatan, derman aratan, kara günde bilir halimi, ona sor” diye başlıyor. ‘80 Günde Devr-i alem’i, ‘6 Günde Yaratılış Devr-i alemi’ne çekmek, (özellikle bu zamanlarda) gayet kurnazca ve gayet iş yapabilir bir entrika. İşe yarayabilir. Ama yarasa da yaramasa da, Belevi’nin Tarkan kopyası Emir’in bir alt modeli olduğu gerçeğini değiştiremeyecek bu.

Haberin Devamı

Çekime hazırlanmak üzere bir kuaför koltuğunda başlayan klibin bütün o, “Hey arkadaşlar, devasa bir yıldız ile karşı karşıyasınız” yaygarasına (can-ı gönülden) aldanan elbette çıkacaktır; bütün o cep telefonuna göz atmalara, umulan ya da istenen çağrı ya da mesaj gelmeyince nevrotikçe fırlatmalara (sorgusuz/sualsizce) gönül düşüren mutlaka olacaktır ama bu, Cem Belevi’nin bugün var/yarın yok gerçeğini değiştirmeyecektir.

***

ETEĞİ KISA KİMENE?
Biz Neysek, Sultana

Ne sandınız, genç kızlar Cem Belevinin değil de bizim mi sevgilimiz olacaktı
Kuş sorunsalının eleştirisine katkıydı Sultana’nın ‘Kuşu Kalkmaz’ı. Hele bu topraklarda, dev bir katkıydı. Kuş ile ötüp/ötmediğiyle hayatı hem kendilerine hem de herkese dar etmişlerin layıkıyla hicvedildiği bu şarkı ile Sultana, bomba gibi düşmüştü orta yere 2000 yılında. 2008 yılında ise, ‘Ben de İstiom’ gibi mükemmel bir şarkıyı da bulunduran ‘Şöhret Yolu’nu yaptı. Her iki albüm de eleştirinin, olabilecek en sert noktalarında gezinmekteydi. Yeni şarkısı ‘Biz Neysek’ de öyle. Kadının bedeni üzerinde kurulmaya çalışılan tahakküme şiddetli bir itiraz bu şarkı. “Annem beni sana kul olsun diye doğurmadı” diye başlıyor, “Bedenim benim, mabedim, bedenim evim” diye devam ediyor. “Akılları, fikirleri...” diye bitiyor. Sultana ve benzerleri sayesinde o ‘akıllara, fikirlere’ çomak sokulabiliyor artık.

Haberin Devamı

TEKRAR HERKESİ VURUR
Nazlanma, Ferhat Köse, Ossi

Aşkın Nur Yengi’nin 90’lara damga vurmuş şarkılarından ‘Nazlanma’yı Ferhat Köse söylüyor şimdi de. Bir 90’lar nostaljisi peşinde herkes. Haklılar da. 90’larda çocuk, ergen ya da genç olanlar, şimdilerde koca insanlar ve o zamanın seslerini aramakta, özlemekteler. Bu tamam ama o yılların şarkılarını alıp sadece tekrarlamak, üstüne hiçbir şey katmamak işe yaramıyor. Ferhat Köse, önünde poz verdiği duvarın renklerini seçme çabasının bir miktarını da şarkıya verse, Aşkın Nur Yengi’yi yine yakalayamayacak ama bir sonraki adımını merak ettirebilecekti. Şarkı bu haliyle, şarkıcısı dahil, kimselere faydalı olamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!