Ne kadar zayIf olmalı

Hollywood’un son yıllarda dikte ettiği ultra zayıflık, kadınların sağlık sınırlarını zorluyor. Geçtiğimiz hafta 22 yaşındaki Uruguaylı model Luisel Ramos’un çıktığı defilede açlıktan kalp krizi geçirerek ölmesi, akıllara yeniden bilinçsizce uygulanan diyetleri getirdi.

Doğal olmayan zayıflık

Biliçsiz diyetlerin yaygınlaşmasında ünlü isimlerin de payının olduğu söylemek yanlış olmaz. Spor, müzik ya da film endüstrisinin başarılı karakterleri her yaptıklarıyla kitleleri kolaylıkla etkiliyorlar çünkü. Beğenilmek için başarılarının yanında dış görünüşleriyle de mükemmelliği ararken, onlara benzemek isteyen milyonlarca insanı da peşlerinden sürüklüyorlar. Araştırmalar, bu endüstrinin içinde yer alanların, anoreksiya ya da blumia hastalıklarına yakalanmalarının normal bir insandan 10 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

w ’Lollipop’ kadınlar her yerde

Dünyada ’Lollipop-Look’ olarak adlandırılan bu zayıflık ölçüsüne uyan ünlü isimler arasında şimdilerde, Paris Hilton’un yakın arkadaşı olarak tanıdığımız Nicole Richie, uzun süre klinik tedavisi gören bir zamanların sevimli ikizlerden Mary-Kate Olsen dışında "Karayip Korsanları 2, Ölü Adamın Sandığı" filminde Johnny Depp’le birlikte oynayan Keira Knightley’i de saymak mümkün.

w Açlıktan bilincini

kaybetmişti


Hollywood, anoreksiya trajedilerine her zaman sahne oldu. Bundan birkaç yıl önce süpermodel ve oyuncu Carre Otis’in açlıktan bilincini kaybettiği ve kalp ameliyatı geçirdiği hálá akıllarda. Mickey Rourke’un eski karısı olarak tanıdığımız bir dönemin ünlü top modeli pırıltılı dünyanın içinde kalabilmek uğruna 17 yıl boyunca zayıf kalmak için uyuşturucu da dahil olmak üzere her yolu denediğini bir röportajında itiraf etmişti.

Karen Carpenter vakası

Hollywood’un ’Lollipop’ kadınlar yaratma tutkusu aslında eski bir gelenek. Elizabeth Taylor ve Judy Garland, beyazperdede canlandırdıkları zarif ve kırılgan karakterler için su diyetleri uygulamaya ve diyet hapları içmeye zorlanmışlardı. Zayıflık tutkusunun geniş kitlelerce duyulması, ilk kez 1983’te şarkıcı Karen Carpenter’ın ölümüyle oldu. Yıllarca bilinçsiz diyetler uygulayan 32 yaşındaki şarkıcı, ideal güzellik ölçülerine ulaşmak uğruna hayatını kaybetmişti. Carpenter’ın Las Vegas’ta düzenlenen "Top of the World" sırasında 35 kiloya kadar düştüğü dönemin gazetelerinde yer almıştı.

İlk kez Amerikan markası Gap Inc. ve Banana Republic’in yeni bir beden ölçüsü olarak ortaya attıkları ’0’ beden, kadınları adeta zayıf olmaları konusunda zorluyor. Ülkemizde de son dönemde şarkıcı Gülşen, ’0’ beden tartışmalarıyla gündeme gelmişti.

Diyet yapmak ciddi bir iş

Doğru diyetin inceliklerini Beslenme ve Diyet Uzmanı Zerrin Aydın’a sorduk:

Bilinçsizce uygulanan diyetler konusunda görüşleriniz neler?

Diyet yapmak ciddi bir iş. Diyetisyen ve doktor gözetiminde yapılmalı. Öncelikle kan tahlilleriyle kişinin sağlık durumu değerlendirilmeli. Vücut analizi ile hangi kiloya kadar inebileceğini hesaplamak için yağ, su, kas oranı nedir tespit edilmeli. Günlük yaşantısı öğrenilmeli. Beslenme alışkanlıkları incelenmeli. Ancak tüm bunların ardından hasta ile birlikte bir haftalık beslenme planı yapılabilir. Diyetin mutlaka takibi olmalı.

Herkes diyet yapabilir mi?

Öncelikle sağlık durumu göz önüne alınmalı. Eğer kişinin vücudunda yağ normal değerlerde ise diyet yapmasına izin verilmiyor.

Kişiler bir başkasına verilmiş, gazetelerde ve dergilerde yayınlanmış bir diyeti uygulayabilirler mi?

n Herkesin bazal metabolizması birbirinden farklıdır. Örneğin kadınların, erkeklerden daha düşüktür.

n Herkesin sağlık durumu farklıdır. Kiminde kan yağları yüksektir, kiminde şeker dengesizliği vardır, kimi mide problemi yaşamaktadır.

n Yaş önemlidir. Herkesin kendine özgü bir beslenme planı olmalıdır.

ÜRÜN MARKET

Makyajda kış trendleri

P&G Beauty uluslararası trend raporunu geçtiğimiz günlerde açıkladı. Buna göre bu kış kadınları makyajda porselen parlaklığı, gölgeli gözler, çıplak dudaklar ve güçlü kaşlar bekliyor. Saçlar ise uzunluklarından ve doğallıklarından hiçbir şey kaybetmiyor. Yandan ayrılmış, bükme, örgü ve kuyruklar dışında sezonun öne çıkan en önemli trendi perçem, kadınlara sofistike bir güzellik katıyor.

Saç dökülmelerine son

Saçın sağlıklı olabilmesi için sağlıklı bir kök yapısı gerekiyor. Ancak zamanla kökü çevreleyen dokuların sertleşmesi kökü sıkıştırıyor ve kök tarafından üretilen saçta incelmeler görülüyor. Bu da saçlarda seyrelmelere neden oluyor. Vicy Laboratuvarları’nın ürettiği Dercos Aminexil SP 94, saç dökülmelerini önlüyor ve saç kökünün saç derisine tutunmasını güçlendiriyor. Sonuçta saç dökülmesi 6 haftanın sonuda frenleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları