Ne kadar inek, o kadar puan

Kelkit’te, benim kakao ve bisküvi kullanarak yaptığım mozaik pastayla herkesi şaşırttığım erfeneden sonra tozşekerli ya da reçelli ekmek çeşitlerinden, son sürat hakiki çikolatayla yapılan tatlılara geçmeye başlamıştık.

Haberin Devamı

Zaten o yaz tatiline damgasını vuran benim ve arkadaşlarımın yaptığı değişik tatlılardı. Üzerine bir de kahraman bakkalımız Güneri Amca’nın ilk kez kakaolu fındık ezmesi satmaya başlaması eklenince, hepimiz mest olmuştuk. Ancak bütün bunlar beni o tatilde yaylaya çıkmaktan alıkoyamazdı.

 

Yayla hayatı benim için her zaman inanılmaz çekici olmuştu. Yaylaya çıkmak üzere akrabamız Münir Amca’nın Bussing markalı kocaman burunlu kamyonuna bindiğimde çok mutluydum. O kadar heyecanlıydım ki yaylada yaşayacağımız günler için yaylaya yaklaştığımızda kamyondan atlayıp koşmaya başladım. Evin kapısına geldiğimizde Münevver Teyze ve Sevgi bizi bekliyordu. Altmış adet koyunun sütünü tek başına 2-3 saatte sağabilen Münevver Teyze’nin bu konuda pek rakibi yoktu. En yakın rakibi ise Iklima Yenge’ydi. O da sağdığı koyun ya da inek sayısıyla meşhurdu. Şaşırdığınızı biliyorum ama zaten Kelkitli kızların ne kadar zamanda kaç tane inek ya da koyun sağdıkları herkes tarafından bilinir ve eğer bu sayı yüksekse o genç kızın hanesine artı puan olarak yazılırdı.

 

Haberin Devamı

Balkabaklı ılıman çorba

300-350 gr tatlı balkabağı

(kavun dilimi boyutlarında 2 dilim)

1 adet yeşil dolmalık kabak

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1 adet orta boy havuç

1 adet orta boy patates

1 küçük paket hazır süt kreması (200 ml)

10-12 su bardağı ılık tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

 

Tatlı balkabağı soyulmamışsa, karpuz soyar gibi soyun. Yeşil kısımlarını kesip attıktan sonra kuş başı et formunda doğrayıp büyük boy bir tencereye koyun. Havuç, dolmalık kabak ve patatesi soyup iri parçalar halinde doğrayarak aynı tencereye aktarın. Sarmısakları soyup ikiye bölerek yemeğe katın. Kuru soğanı dörde bölüp üzerlerine ekleyin. Sebzelerin üzerine 10 su bardağı soğuk ya da ılık tavuk suyu koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yemeği, orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar, 35-40 dakika haşlayın.

Haberin Devamı

Ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken el blenderiyle ezerek püre haline getirin. Çorbanın üzerine hazır süt kremasını ekleyip tuz ve karabiberi serptikten sonra tekrar ocağın üzerine koyun ve  tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Çorbanın kıvamı tarhana çorbası gibi olmalıdır.

Not: 1 su bardağı dondurulmuş karidesin üzerine 2 yemek kaşığı soya sosu ekleyin. Karışımı tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Soyalı karidesi pişen çorbaya katıp ikram edin. Bu orijinal çorbanın tadına bayılacaksınız.

 

Fındık lahmacun
 
Krep için;

2 adet yumurta

Haberin Devamı

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı un

1 su bardağı süt

1 çimdik tuz

Kıymalı harç için;

200 gr orta yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet orta boy domates

(rendelenmiş olmalı)

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

 

Krep hamurunu hazırlamak için, yumurtaları derin bir kaseye kırıp mikser yardımıyla köpük köpük oluncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. Süt, zeytinyağı, un ve tuzu ilave edip sulu ve pütürsüz bir hamur elde edinceye kadar çırpmaya devam edin. Üzerini örterek 25-30 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan, kıymalı harcı hazırlamak için; kuru soğanı incecik kıyın ve bir tavaya alın. Üzerine tereyağı, kıyma, rendelenmiş domates ve 2 yemek kaşığı suyu aktarıp orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak 8-10 dakika kadar pişirin.

Haberin Devamı

Kıyma suyunu çekince ocaktan alıp tuz ve karabiberi katın. Küçük bir teflon tavayı iyice kızdırın. Krep hamurundan yarım kepçe kadar alıp yakın mesafeden tavaya aktarın ve önlü arkalı pişirin. Hamurun tümüne aynı işlemi uygulayın. Kreplerin içine birer yemek kaşığı kıymalı harç yayıp kenarları üst üste gelecek şekilde kürdanla tutturun. Hazırladığınız krepleri tepsiye sıralayın. Servise sunmadan 5 dakika önce fırında ısıtıp sıcak sıcak servise sunun.

 

Not: İsterseniz kıymalı kreplerin üzerine salçalı sos ya da beşamel sos gezdirip rendelenmiş peynir serpiştirerek fırında 10 dakika kadar pişirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları