Ne atabiliyorum ne satabiliyorum

Güncelleme Tarihi:

Ne atabiliyorum ne satabiliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2018 14:43

CSO’nun önünden 10 yıl önce kaldırılan ‘Senfoni Orkestrası Anıtı’, şimdilerde Sokullu Mehmet Paşa Mahallesi Ahmet Haşim Caddesi’nde, heylektıraş Umut Devrim Can’ın atölyesinin önünde bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın halen envanterinden düşürülmeyen anıt heykelle ilgili Can, “Yani ne atabiliyorum, ne satabiliyorum” diyor.

Haberin Devamı

Ne atabiliyorum ne satabiliyorum

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın önüne 1995’te konulan, 2008 yılındaki tadilat çalışmalarında ise kırıldığı gerekçesiyle kaldırılan ‘Senfoni Orkestrası Anıtı’, eser sahipleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında krize neden oldu. Heykeltıraş Necdet Can’ın oğlu Umut Devrim Can, babasıyla birlikte yaptıkları heykelin 10 yıldır sürgün hayatı yaşadığını belirterek, “Tadilat esnasında anıtın yerini değiştirmek istemişler. Bu sırada anıtın bir bölümü kırılmış. Müteahhit firma da bize ulaştı. İşte o gün eserin sürgün hayatı başladı” dedi.

Ne atabiliyorum ne satabiliyorum

Haberin Devamı

Firma yetkililerinin anıt heykeli Sokullu Mehmet Paşa Mahallesi Ahmet Haşim Caddesi’ndeki atölyesine getirdiğini anlatan Can, “Atölyeme gelip, ‘Anıtı tamir et, ödemesini sonra yapacağız’ dediler. Tamir ettim ancak iade için muhatap bulamadım. Bakanlık ‘Bu anıta ödeme yapılmamış. Siz bu anıtı nasıl yaptınız’ diye sordu. Ben de, ‘Bu anıt bakan emriyle yapıldı, biz de parasını aldık’ dedim” diye konuştu.

‘ENVANTER SORUNU ÇIKTI’

Eserin üzerinde Senfoni Orkestrası’nın amblemi olduğunu hatırlatan Can, şöyle devam etti:
“İade girişimlerimiz sonuçlanıp eser yerine konmayınca dava açtım. Üç avukatım da garip bir şekilde davadan çekildi. Ben de takibi bıraktım. Ama yine olay çözülmedi. Bu sefer de karşımıza envanter sorunu çıktı. Bakanlığa, ‘Eseri envanterden düşün’ diye yazılı başvuru yaptım. Yanıt alamadım.”

‘NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRDIM’

“Eser 10 yıldır atölyemin önünde duruyor ancak Bakanlığın envanterine kayıtlı. Yani ne atabiliyorum, ne satabiliyorum. Anıt heykeli sergilemek isteyenler de var ama izin veremiyorum. Yarın bir bakan çıkar ‘Bizim burada bir anıt varmış nereye gitti’ derse sorumlusu benim. Çünkü eser en son bende gözüküyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Yardım bekliyorum.”

Haberin Devamı

BAKAN BU İŞİ ÇÖZER

Senfoni Orkestrası Anıtı’nın yapıldığı dönemin Kültür Bakanı, şimdi ise CHP Mersin Milletvekili Durmuş Fikri Sağlar, anıt krizinin Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından çözülebileceğini söyledi. Sağlar, “Bakanlığım döneminde yapılan heykeli hatırlıyorum. Çok başarılı bir eserdi ama bir anda ortadan kayboldu. Sanatçının gösterdiği tepkiyi de haklı buluyorum. Tabi bu krizi çözecek olan Sayın Kurtulmuş’tur. Konuya anlayış gösterip heykeli alacaktır” diye konuştu.

Ne atabiliyorum ne satabiliyorum

BAKMADAN GEÇME!