NATO'yla ilişkiler kesilmemeli

Güncelleme Tarihi:

NATOyla ilişkiler kesilmemeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2017 22:43

CUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, NATO tatbikatındaki skandalın dikkatle incelenmesi ve soruşturulması gerektiğini söyledi. France 24 televizyonuna konuşan Kalın, NATO’nun Türkiye’den özür dilediğini hatırlatarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bir soruşturma olacağını sanıyoruz, birkaç kişinin de kovulduğunu duyduk. Ancak böyle bir şeyin NATO’da nasıl olabildiğini ve bir daha böyle bir şeyin olmayacağını bilmek için uğraşıyoruz. Fakat bunun herhangi bir ülkeye yapılması kabul edilemez. Özellikle de kurucu Cumhurbaşkanımız. Bu olay dikkatle incelenmeli, soruşturulmalı. Bunu kim yaptı, o resimleri oraya kim koydu vs. Bir askeri ittifak, böyle katı disiplinli bir sistemde böyle bir şey nasıl olabiliyor.” Kalın, “Türkiye NATO ile ilişkileri kesmeyi düşünüyor mu?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

‘SİYASİ BİR DAVA’
PYD-YPG’ye verilen destek ve Fetullah Gülen dolayısıyla ABD ile Türkiye arasında iki ana sorun olduğunu belirten Kalın, Zarrab ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında kurulmaya çalışılan bağlantılarla ilgili soruyu “Hiçbir bağ yok. Cumhurbaşkanı’nın itibarına zarar vermeye çalışıyorlar. Bu kesinlikle siyasi bir dava” yanıtını verdi. “Kim bunlar? Trump yönetimi mi?” sorusu üzerine Kalın, “Trump yönetimi değil. Sistem içindeki, yargı içindeki, Gülencilerin temasa geçtiği kişiler” dedi. Zarrab’ın ABD’deki soruşturmacılarla işbirliği yapıp yapmadığına ilişkin Kalın, “Bu bir yargı süreci. Ancak maalesef hem Obama hem de Trump yönetimleri bu kilit önemdeki konuda bir şey yapmadılar. Bu da iki kilit müttefikin ilişkilerini etkiliyor” diye konuştu.

'SURİYE'Yİ BİRLEŞTİRECEK KİŞİ ESED DEĞİL'
ASTANA sürecinin Cenevre sürecinin alternatifi değil, tamamlayıcısı olduğunu belirten İbrahim Kalın, Suriye sorununa çözüm için biri BM’nin diğeri de Türkiye, Rusya ve İran’ın açtığı iki kanalda çalışıldığını söyledi. Kalın “Suriye’yi birleştirecek kişi Esed değil” ifadesini kullandı. Kalın, “Bizim pozisyonumuz netti ve İranlılar ile Ruslar için Esed’i iktidarda daha fazla tutmanın Suriye’de kendi çıkarlarını korumak için bir yol olmadığına inanıyoruz” dedi. Kalın, Rusya ve İran’ı ikna edip edemeyecekleri sorusuna da “Bu konuda çalışmaya devam edeceğiz” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!