NATO planında nükleer güç de var

Güncelleme Tarihi:

NATO planında nükleer güç de var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 00:00

Türkiye’ye gönderilecek Patriot bataryaları sayısı, hangi illere konuşlandırılacakları ve görev alacak toplam askeri uzman sayısını önümüzdeki Çarşamba günü karara bağlaması beklenen NATO’nun “ihtimaliyet çalışmaları” arasında iki kritik görev gücünün de olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin talebi sonrası NATO’nun askeri kanadı SACEUR’ün hazırladığı planın ilk ayağında Patriot'lar, ikinci ayağında ise havadan erken uyarı sistemine sahip AWACS’ların Türkiye Hava Sahası’nı korumak için yeniden Konya’ya konuşlandırılması da bulunuyor.

AWACS’ların gönderilmesi halinde NATO, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde olmasına rağmen havada yakıt ikmali için takviye bir tanker uçağı da gönderecek. Havada yakıt ikmali sırasında AWACS ve tanker uçağının güvenliği için NATO’nun diğer müttefiklerden savaş uçağı talep etme ihtimali de bulunuyor.

NÜKLEER VE ACİL MUKABELE GÜÇLERİ
Planın üçüncü ayağını ise Suriye’nin Türkiye’ye kimyasal başlık taşıyan füze atması, bu füzenin Patriot'lar tarafından yakalanamama ihtimali üzerine Türkiye topraklarına veya sınıra yakın bir yere düşmesi oluşturuyor. Bu duruma anında müdahale edilebilmesi için NATO’nun sınır bölgesine “Nükleer Müdahale Gücü” göndermesi plan içinde yer alıyor.

Haberin Devamı

Planın dördüncü aşaması ise Acil Mukabele Gücü’nü kapsıyor. Bu güç, Suriye ordusuna ait askerlerin Türkiye topraklarına giriş yapması ile çok yoğun şekilde toplu göç olması halinde, müdahale etme görevine sahip olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!