NATO’dan “ara güç” formülü

Güncelleme Tarihi:

NATO’dan “ara güç” formülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 01:17

Doğu ve güney sınırlarındaki tehdit algısının yüksek olmayı sürdürmesi NATO’nun askeri planlamada değişikliğe gitmesine neden oldu.

Haberin Devamı

NATO’nun tehdit algılanan bölgelere yakın konumdaki üye ülkelerde konuşlandırmak için 2016’da hayata geçirme kararı aldığı öncü güç için bekleme süresinin uzun olması “ara öncü güç” formülünün devreye sokulması sonucunu doğurdu. 2015 başında operasyonel hale getirilecek ara güce Almanya, Hollanda ve Norveç katkı sağlayacak.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ara gücün tam teşekkülü öncü gücün oluşturulacağı 2016’ya kadar geçici bir önlem niteliğinde olacağını ve “NATO’ya umulandan daha erken hazırlık sağlayacağını” söyledi. Stoltenberg, “Bu güç sınırlarımız çevresinde meydana gelen krizlere karşı caydırıcı olmaya ve savunmaya daha hazır olmamızı sağlayacak” dedi.
Konu Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil edeceği yarın yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın önemli gündem maddeleri arasında yer alacak. Gücün boyutunun ve kompozisyonunun ise şubat ayında yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda alınması öngörülüyor.

Ara güç bir bakıma öncü güç için test niteliğine sahip olacak. Resmi adı “Çok Yüksek Hazırlık Ortak Görev Gücü” olan öncü güç, Rusya’nın Ukrayna’daki politikaları nedeniyle oluşturulmasına karar verilen ancak gelinen aşamada nereden gelirse gelsin her türlü tehdide karşı caydırıcı rol oynamak ve tehdit algısının yükseldiği üye ülkeleri rahatlatma amacıyla tasarlandı.
Öncü gücün en büyük özelliklerini, unsurlarının farklı ülkelerde konuşlanacak, rotasyon sistemine göre görev alacak ve uluslararası askeri operasyonlar için çok kısa olarak değerlendirilebilecek olan 2 günlük bir süre içinde ilgili ülkeye gönderilebilecek olması oluşturuyor.

Kara unsurlarından oluşacak ve binlerce asker içerecek olan öncü güç, gerekmesi halinde deniz ve hava unsurlarının yanı sıra özel güçler tarafından da desteklenecek.
Öncü güç için öngörülen kesin bir asker sayısı söz konusu değil. Gücün boyutunun yaşanan krizin ve alınması gereken önlemin kapsamına göre değişmesi öngörülüyor. Şu ana kadar yapılan değerlendirmeler 4 bin askerlik bir güce işaret ediyor.
Öncü güç için öngörülen görev alanı ise şu aşamada “NATO topraklarıyla” sınırlı olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!