Nataşa Avrupalı'nın 6 katını kazandırdı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Trabzon

Trabzon'da hamsi bayramı yaşanıyor. Bu yıl hamsi 15 gün kadar erken çıktı. 20 kiloluk kasanın fiyatı 500 bin liraya kadar indi. Kilo fiyatı 25 bin liraya düşünce Trabzon sakinlerinin hovardalığı tuttu. Büyük kentlerdeki dostlarına, hemşerilerine kasalar dolusu hamsi yollamaya başladılar.

Gerçi Trabzon'un terör sorunu yok ama genç valisi İsmet Gürbüz Civelek bu konuda kitap sahibi bir uzman.

Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde fırtınalar yaratan ‘Bask modeli’ tartışmalarını herhalde hatırlarsınız. Vali Civelek bu tartışmaya malzeme edilen resmi raporun altındaki üç imzadan birisinin sahibi.

1991 yılında dönemin İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli tarafından İspanya'ya yollanan ekipte yer alan, geçen yıl yayınlanan ‘‘Terörizm ve Kuzey İrlanda Örneği’’ kitabını yazan Vali Civelek'in on maddelik reçetesi var.

Ve o reçetedeki iki maddenin bugün de geçerli olduğuna inanıyor:

- Terörde dış desteğin kesilmesi çok önemli ve Türkiye bu konuda çok şanssız. Oysa İspanya Fransa ile anlaşarak, Cezayir'i tehdit ederek ETA'nın dış desteğini bir gecede kesebildi. İkinci olarak teröre karşı milli mutabakat gerekli. Oysa mesela muhalefetin ‘‘PKK Karadeniz'e indi’’ türünden yanlış açıklamaları bu mutabakatı bozuyor.

***

Trabzon, hamsisi kadar Nataşaları ile ünlü.

Peki Nataşa dedikleri aslında kim? Fahişeler mi, yoksa bavul ticaretinin isimsiz kahramanları mı... Rakamlar ikinci şıkka işaret ediyor.

1996'da Trabzon'a Avrupa ülkelerinden 60 bin 386, BDT'den 207 bin 710 turist geldi. Yani bir Avrupalı'ya 3 Nataşa...

Ve Nataşalar Avrupalı turistlere göre tam 6 katı döviz bıraktı.

Hesap ortada: Avrupalı turist ortalama iki günlük konaklama süresinde kişi başına 98 dolar, toplam yaklaşık 6 milyon dolar harcadı. Oysa Nataşalar üç günlük ortalama konaklama süresinde 200 dolar harcadı. Trabzon'a toplam 41 milyon dolar döviz kazandırdı.

***

Yine resmi rakamlara göre yılın ilk altı ayında fuhuş suçuyla Trabzon'dan sınır dışı edilen yabancı kadın sayısı sadece 69. Haydi vize ihlalleri ile bulaşıcı hastalık bulunanları da ekleyelim, sayı 135'i geçmiyor.

207 bin BDT'li turist arasında 135 suçlu, hastalıklı bayan...

Demek ki Nataşa genel kategorisini kullanırken daha dikkatli olmak lazım. Namusuyla ticarete gelene hakaret kimseye yaramaz.

***

Bu hafta Karadeniz'de PKK terörüyle ilgili gözlemleri aktarmaya çalıştık.

Haftaya Güneydoğu'dayız.

Yazarın Tüm Yazıları