Nasılmış Mösyö Chirac

Güncelleme Tarihi:

Nasılmış Mösyö Chirac
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2002 01:53

Fransa Kupası final maçında, Korsikalı Bastia takımının bölücü taraftarları Fransız Milli Marşı okunurken ıslık çalınca, Chirac küplere bindi.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Fransız Kupası finalinde milli marşı ıslıklayan Korsikalı ayrılıkçılara, ‘Değerlerimize saldırılmasını hoş göremem’ diye tepki gösterdi. Ülkesinde Kıvrıkoğlu’na hakarete tepkisiz kalan Chirac ‘demokrasi hoşgörüsü’ sergilemişti.

Geçen hafta Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’na hakaretine tepki göstermeyen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ‘saygısızlık ve hakaret’ kendi ülkesine yönelince küplere bindi.

Fransa’da Lorient ve Bastia futbol takımları arasında önceki gece Fransa Kupası finali oynandı. Maçı izlemek için Paris’teki Stade de France Denis Stadyumu’na gelen Chirac, Fransız milli marşının (La Marseillaise) çalınması sırasında Bastia taraftarı Korsikalı seyircilerin ıslık ve yuhalamaları üzerine şeref tribününü terk etti.

MAÇ 20 DAKİKA GEÇ BAŞLADI

Chirac’
ın isteği üzerine, maçın başlaması 20 dakika kadar gecikti.

Chirac, Fransız TF1 Televizyonu’na yaptığı açıklamada, Fransız milli marşının ıslıklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi ve marşı ıslıklayanları ‘sorumsuz’ olarak nitelendirdi.

Geçen hafta Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu fotoğrafını ayaklar altına sererek Türkiye’nin değerlerine saldırılmasına seyirci kalan Chirac, ‘Fransa Cumhuriyeti’nin değerlerine saldırılmasına hoşgörü gösteremem ve bunu kabul edemem’ dedi.

FEDERASYON BAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı, Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Claude Simonet’den de federasyon adına Fransa’dan özür dilemesini istedi. Simonet de stadyumdaki taraftarlara mikrofondan seslenerek özür diledi. Chirac, daha sonra şeref tribünündeki yerine döndü.

Bastia Başkanı François Nicolai de Chirac’ın elini sıkarak, Cumhurbaşkanı’ndan özür diledi. 20 dakika geç başlayan maçı 1-0 kazanan Lorient, kupanın sahibi oldu.

Bastia Kenti’nin bulunduğu Korsika Adası’nda yaşayan Fransızların büyük bölümü, adaya daha fazla özerklik istiyor.

Paris’te Stade de France’ta 6 Ekim’de oynanan Fransa-Cezayir dostluk maçında da Fransa milli marşı ıslıklarla protesto edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!